Alfa-college
Assen | Groningen

Mijn passie #19

“Als ik aan het borduren ben dan kom ik helemaal tot rust. Het leuke aan borduren is dat ik een patroon zie groeien, vanuit niets creëer ik iets. Ik maak geboortelapjes en gastendoekjes voor op het toilet. Deze handwerken geef ik vaak aan mensen cadeau, maar ik maak ook handwerken op bestelling. Op dit moment ben ik bijvoorbeeld voor iemand bezig met een geboortetegel. Rond de kerstdagen ben ik druk met borduren van handdoekjes met kerstmotief voor op de wc. Bijna elke avond borduur ik. Stilzitten is dan ook niets voor mij, want dan val ik in slaap. Ik moet wat om handen hebben. Vroeger breide ik kinderkleding, maar tegenwoordig houd ik me vooral bezig met kruissteek borduren met telpatronen. Dan heb je een patroon en blank linnen en dan moet je tellen. Dat tellen, vind ik lastig en als ik het niet goed doe dan kom ik niet uit en moet ik opnieuw beginnen. Kruissteken vind ik leuker dan platsteken omdat het resultaat mooier wordt. Je kan meer met verschillende kleuren en platsteken heeft een wat grovere structuur dan kruissteken. Hoe fijner de structuur hoe mooier het wordt. Borduren zit in mijn familie. Mijn oma was lerares handwerken. In de vakanties logeerde ik bij haar en waren we altijd aan het knutselen, van handwerken tot poppen maken. Toen ik een jaar of tien was, leerde ze me breien en borduren. Ze leerde me kruissteken op de ouderwetse manier. Dus beginnen van rechts naar links, beneden naar boven en aanhechten. Mijn moeder zat ook altijd te breien en borduren. En als het garen op waren, moest mijn vader van haar op pad om nieuwe te kopen. Het mooiste handwerk dat ik heb gemaakt, zijn de geboortetegels voor mijn kinderen. Tegels met naam, datum en geboortegewicht erop geborduurd. Die hangen bij mij thuis in de logeerkamer en dat is een leuke herinnering aan hun geboortes. Mijn ouders hebben deze geboortetegels ook voor hun kinderen gemaakt. Wat ik in de toekomst nog graag wil maken, is een soort collage van drie schilderijtjes. Op het eerste schilderij borduur ik dan de knop van een roos en op de volgende doeken komt deze bloem steeds verder tot bloei.”

Daphne Viswat, medewerker facilitair bij het Alfa-college in Groningen.

In onze rubriek Mijn passie lees je persoonlijke verhalen van studenten en medewerkers over wat ze naast hun opleiding en werk bij het Alfa-college doen. Deze rubriek heette eerst Humans of Alfa-college, waarvan achttien verhalen van medewerkers zijn verschenen. Deze verhalen en die van Mijn passie lees je hier.

Heeft deze informatie jou geholpen?

niet goed erg goed