Alfa-college
Assen | Groningen | Hardenberg | Hoogeveen

Mijn passie #21

Lara Boode met gitarist Gijs
“Ik vind zingen ontspannend en ik kan mijn emotie erin kwijt. Als ik zing dan ben ik in mijn eigen wereld en ik heb vaak niet door dat ik daar mee bezig ben. Zo liep ik in een winkel en ineens zeiden mensen tegen me: ‘wat zing je mooi.’ Samen met mijn gitarist Gijs muziek maken en nummers instuderen is tof, maar de kers op de taart is optreden. Dan kan ik een nummer delen met het publiek en mensen emotioneel raken. Dat ze plezier hebben of echt geraakt worden door een liedje. Als mensen huilen dan is het me blijkbaar gelukt om een gevoelige snaar te raken. Elk jaar bij Dodenherdenking zing ik in het dorp waar ik woon een paar liedjes. Heel klein en altijd akoestisch. Tijdens de laatste herdenkingsdienst speelden Gijs en ik ‘Mag ik dan bij jou’ van Claudia de Breij. Toen ik de woorden ‘als de oorlog komt’ zong, kwamen er net een paar Oekraïners aan fietsen. Voor hen is de oorlog er echt en dan besef ik me hoe belangrijk muziek is en om dingen met elkaar te delen. Niet iedereen heeft de behoefte om gevoelens te uiten, maar als je samen naar een nummer luistert dan is het toch een soort moment van bezinning. Als kind was ik altijd al bezig met zingen en op mijn veertiende ging ik op zangles. Ik houd van muziek en van taal. Het is leuk om te spelen met woorden, want in woorden zit emotie. Met zingen combineer ik mijn liefde voor beide door een verhaal te vertellen onder de begeleiding van muziek. Ik zing onder andere in het Nederlands, Frans, Italiaans, Portugees, maar ook in dialect. Voordat ik een liedje ga zingen wil ik altijd weten waar het over gaat zodat ik het kan overbrengen op het publiek. Zo heb ik een Fado ingestudeerd. Om dat Portugese levenslied te kunnen zingen, moet ik echt mijn gevoel erin leggen, want anders komt het nummer niet over. Mijn droom? Een kleine theatertour lijkt me leuk zodat Gijs en ik een groter publiek kunnen bereiken. Niet omdat ik beroemd wil worden, maar omdat het leuk en gezellig is als veel mensen bij onze optredens komen kijken.”

Lara Boode, docent Nederlands en NT2 bij het Alfa-college in Hoogeveen

In onze rubriek Mijn passie lees je persoonlijke verhalen van studenten en medewerkers over wat ze naast hun opleiding en werk bij het Alfa-college doen. Deze rubriek heette eerst Humans of Alfa-college, waarvan achttien verhalen van medewerkers zijn verschenen. Deze verhalen en die van Mijn passie lees je hier.

Heeft deze informatie jou geholpen?

niet goed erg goed