Alfa-college
Assen | Groningen | Hardenberg | Hoogeveen

Medewerker ontwikkelt circulaire werkkledinglijn

Oude tenten omtoveren tot bodywarmers

Judith van der Veen in Forum
Judith van der Veen, Creatief coördinator van het Alfa-college, heeft voor project SU(I)T een circulaire werkkledinglijn ontwikkeld onder de merknaam Suikerhartt. Voor dit project op het Suikerterrein worden oude, afgedankte tenten samen met studenten omgetoverd tot tassen, schorten en bodywarmers. 

Met SU(I)T wil Judith studenten na laten denken over oplossingen voor de textiel afvalberg. Daarnaast is de mode-industrie één van de meest vervuilende branches. Tijdens de werkzaamheden van deze Creatief coördinator op het Suikerterrein ontstond het idee voor de werkkledinglijn.“Terra biedt ons de mogelijkheid om op het Suikerterrein te werken. Op dat terrein zijn we vooral in de buitenlucht met onze projecten bezig en dragen we andere kleding dan op school. Daar hebben we kleding nodig die tegen een stootje kan. Mijn collega op het Suikerterrein, Harm Jaap de Boer, Technisch coördinator, kwam op het idee om werkkleding te maken. Via mijn netwerk kwamen oude tenten op mijn pad en samen met studenten en onder andere collega Kajsa Setz ging ik daarmee aan de slag. Uiteindelijk zijn de tassen, schorten en bodywarmers nog mooier geworden dan ik had verwacht. De werkkledinglijn was eind november te zien in Forum en de bezoekers waren erg enthousiast. Het verhaal achter de werkkleding en de bewustwording van de textiel afvalberg vonden ze een gouden greep”, zegt Judith van der Veen.Suikerterrein

Terra is beheerder van dit terrein waar we samen met Noorderpoort te gast zijn. Dankzij Sjoerd Pool, Programmaleider Innovatie en Samenwerking van Terra, kunnen onze medewerkers en studenten en die van Terra en Noorderpoort daar samen met overheden, start-ups, kunstenaars, hbo-opleidingen, basisscholen en bedrijven verschillende projecten op het gebied van duurzaamheid organiseren. 

Merknaam
Suikerhartt is afgeleid van Carhartt werkkleding én is een woordspeling: “Op het Suikerterrein klopt ons hart twee keer zo hard”, aldus Judith. SU(I)T bestaat uit SUT, de afkorting van het Suikerterrein en suit betekent pak of maatpak in het Engels. Dit project is zowel een kruisbestuiving tussen verschillende opleidingen binnen het Alfa-college en ook met Noorderpoort en Terra. De bodywarmers van dit project zijn gevoerd met rest wol van de Groninger stadskudde. Met deze wol is projectleider Colien Langerwerf van het Noorderpoort aan het vilten en kaarden.


 

Heeft deze informatie jou geholpen?

niet goed erg goed