Alfa-college
Hoogeveen

Studenten winnen innovatieprijs zorgtechnologie

Studenten van het Alfa-college, Sil Nieuwland (student verpleegkunde) Maurice Beugelink en Collin Hamer (studenten ICT) hebben dinsdag 15 maart in Utrecht de mbo innovatieprijs zorgtechnologie gewonnen met hun innovatie ‘looprouteverlichting’.

Donderdag zijn ze op het Alfa-college in Hoogeveen in het zonnetje gezet.
Student Collin vertelt enthousiast: “Je doet je best en hoopt dat je wint. En nu we echt hebben gewonnen gaan we ervan genieten!” Student Sil vult aan: De andere inzendingen waren ook echt goed, dus dat we hebben gewonnen is echt fantastisch.
Lovende woorden van opleidingsmanager zorg en welzijn Jeanette van Ommen, die Sil, Maurice en Collin onder belangstelling van klasgenoten en docenten toesprak. Ook Sylvia Stadhouder, adviseur leren en ontwikkelen bij NNCZ was aanwezig bij de huldiging van het studententeam.

NNCZ en het Alfa-college wil graag met de studenten de mogelijkheden onderzoeken naar de implementatie van de looprouteverlichting. “Ik ga graag die uitdaging aan, maar ik wil eerst mijn opleiding afmaken”, vertelt Collin.

Looprouteverlichting
De innovatie betreft rood dimlicht met bewegingssensoren in de kamers van cliënten. Dankzij het dimlicht met bewegingssensor kan een bewoner ’s nachts veilig van en naar het bed lopen. De kleur van het licht zorgt ervoor dat de aanmaak van melatonine niet verstoord wordt en de bewoners sneller in slaap komen.

Verwonderteam

De studenten ontwikkelden het prototype voor het Jannes van der Sleedenhuis De Kaap van NNCZ in Hoogeveen, in samenwerking met TZA Drenthe. De innovatie is ontstaan vanuit een zogenoemd Verwonderteam. De studenten liepen mee met zorgmedewerkers om zich te verwonderen over datgene wat zij zagen en te onderzoeken in hoeverre met een technische ondersteuning de kwaliteit van leven verbeterd kon worden. Het Verwonderteam bestond uit cliënten, zorgprofessionals en studenten, waarbij samen leren van belang is.

Vorig jaar presenteerden de studenten hun ontwerp aan NNCZ, waarna ze door TZA Drenthe zijn aangedragen voor deze landelijke prijs. Begin dit jaar bereikten ze de top 5 van Nederland en op basis van een videopitch kregen ze de meeste stemmen van het publiek. Ook de vakjury oordeelde meer dan lovend. “Er is vanuit verwondering meegedacht, vanuit cliënt perspectief ontwikkeld. En het is snel en eenvoudig te implementeren in bestaande zorgwoningen.” Zo lichtte de vakjury toe tijdens de prijsuitreiking.

Over de innovatieprijs zorgtechnologie
De innovatieprijs is opgezet vanuit het platform Verpleegkundige en Zorg Informatica (VZI) van V&VN, de beroepsvereniging verzorgenden en verpleegkundigen. Het was voor het eerst dat de beroepsvereniging de prijs uitreikte.

Studenten tijdens de huldiging op school
Docent Melanie Veijer, Studenten Sil, Collin en Maurice en Sylvia Stadhouder van NNCZ.

Heeft deze informatie jou geholpen?

niet goed erg goed