Alfa-college
Hoogeveen

Studenten ontwerpen Coconwoning Ghana

Niet winnen en toch een grote prijs in de wacht slepen. Dat deed het studententeam van het Alfa-college in Hoogeveen tijdens de finale van de bouwkundige ontwerpchallenge SmartCirculair op woensdag 15 juni. Studenten ontwierpen in opdracht van Provincie Drenthe en SDG Nederland een duurzame Coconwoning voor Ghana.

Op het ROC Midden-Nederland in Amersfoort kwamen 15 teams vanuit heel Nederland bijeen voor de finale van deze nationale ontwerpwedstrijd tussen mbo-studententeams. De opdracht: maak het meest CO2-vriendelijke, spraakmakende, vernieuwende en circulaire ontwerp.

Het team van 3e jaars studenten Bouwkunde en Engineering ontwierpen een betaalbare, circulaire Coconwoning die in Ghana gebouwd gaat worden. Hoewel de challenge niet is gewonnen, was er wel een grote waardering van de opdrachtgevers. Zij zegden toe dat de studenten het project werkelijk in Ghana mogen gaan uitvoeren. Een enorme opsteker voor de studenten die maandenlang met een enorme inzet en passie gewerkt hebben aan hun project.

In de finale presenteerden studenten Lars Hingstman en Erin Krijt het project van de ‘Coconwoning Ghana’ aan het publiek en de vakjury. Erin: Het was best spannend, maar we waren goed voorbereid en hebben de jury goed uitleg kunnen geven over het waarom van de Coconwoningen én natuurlijk hoe deze smart en circulair gebouwd moet worden.Lars vult aan: “De jury had nog best kritische vragen, maar die hebben we goed kunnen beantwoorden. We geloofden echt dat we kans maakten op een hoge beoordeling, ook omdat het een duurzame oplossing is voor de woningnood, overal ter wereld.”

“We gaan naar Ghana”
De feedback van de jury was zeker positief. Jurylid Coen van Rooyen: “Er zit een groot verschil tussen de dingen op een goede manier doen of de goede dingen doen, jullie doen écht de goede dingen.” Toch grepen de studenten naast de winst. Na de eerste teleurstelling herpakte het team zich snel, mede na de lovende woorden van regiocoördinator Anita van den Noord van SDG Drenthe: “Je ziet vaak dat projecten als deze in de prullenbak verdwijnen, maar deze zeker niet. Ik heb dit team vanaf de start mogen volgen en gezien hoe ze gegroeid zijn en wat voor geweldig ontwerp ze hebben gemaakt. Complimenten! En ondanks dat ze geen prijs hebben gewonnen wordt het project nog steeds uitgevoerd, we gaan naar Ghana!”

Behalve de bijdrage vanuit Provincie Drenthe en SDG Drenthe zijn er al toezeggingen voor sponsoring door Hans Veenemans van EcoPlant en voor een eerste waterzuiveringsinstallatie door Peter Bulsing vanuit Bucon BV.

Impressie Coconwoningen Ghana
Impressie Coconwoningen in Ghana

In aanloop naar de finale op woensdag 15 juni vertelden de studenten al over de wedstrijd en hun ontwerp via social media.

Heeft deze informatie jou geholpen?

niet goed erg goed