Alfa-college
Hardenberg

Vmbo-leerlingen Greijdanus volgen praktijklessen zorg op het Alfa-college

De afgelopen weken kregen vmbo-leerlingen van Greijdanus les in de praktijklokalen van onze onderwijslocatie aan de Parkweg in Hardenberg. Een win-win situatie: leerlingen maken in deze samenwerking nog beter kennis met de zorg in de praktijk én met het mbo.  

De vierdejaars leerlingen basis- en kaderberoepsgerichte leerweg kregen vijf weken lang op de woensdagmiddag les op onze school, zo vertelt Jos van der Leest, docent bij Greijdanus. “De leerlingen hebben zelf gekozen voor de keuzemodule Mens & Zorg. En samen met docent Marlies Brummel van het Alfa-college heb ik de afgelopen weken de lessen verzorgd. Op deze manier hebben de leerlingen gelijk sfeer kunnen proeven op het mbo en ontdekt of dit vak, en eventueel een zorgopleiding, écht bij hen past.”

“Ik vond de lessen erg leuk, veel leuker dan alleen de theorielessen”, zegt leerling Talitha Bouwhuis. “We leerden bijvoorbeeld goed communiceren met de cliënt en over hygiëne en het gebruik van de tillift”,  vult student Ires Plaggenmarsch aan. Ook leerlingen Mathijn Jaspers en Maël Kompagnie zijn enthousiast. Ires en Maël zien zichzelf wel in de gehandicaptenzorg werken. Zij starten na de zomer met de opleiding Maatschappelijk Verzorgende-Ig op het Alfa-college. Bij Maël zit de zorg in zijn bloed. Beide ouders zijn werkzaam in de zorg, dus de appel valt niet ver van de boom!Praktijkexamen
Op woensdag 18 januari sloten de leerlingen de module af met een praktijkexamen. De leerlingen voerden een casus uit, docenten Jos en Marlies beoordeelden de leerlingen op een aantal onderdelen. Zij werden hierbij ondersteund door zorgmedewerkers van Treant, van woonzorgcentrum de Schutse.

Samenwerking vmbo-mbo
Het is zowel voor Greijdanus als voor ons de eerste keer dat het vmbo en het mbo samenwerkt. Maar volgens docent Jos en de leerlingen is dit zeker geslaagd! “Het was een prettige samenwerking. Erg fijn om leerlingen alvast kennis te laten maken met praktijklessen in het Alfa-college, dit krijgt zeker een vervolg.”
Samen met Greijdanus hebben we de intentie om een doorlopende leerlijn vmbo-mbo te ontwikkelen. De afgelopen periode was een mooie verkenning hierop.


 

Heeft deze informatie jou geholpen?

niet goed erg goed