Alfa-college
Assen | Groningen | Hardenberg | Hoogeveen

Mijn passie #22

Stephen van der Leij
“Schrijven is voor mij een fijne, creatieve uitlaatklep naast mijn werk. Als ik schrijf dan kom ik in een fantasiewereld terecht. Het voelt dan alsof ik een kind ben dat aan het spelen is. Tijdens het schrijven van mijn kinderboek De verdwenen koning voelde ik me de baas van mijn eigen wereld. De personages gaan ‘leven’ en in mijn hoofd ontstaan plotwendingen. Ik verlies mezelf op een goede manier en het schrijfproces gaat sneller. Dan word ik enthousiast en ik denk: ‘straks als het af is dan lezen kinderen mijn boek.’ Dat is een erg lekker en rustgevend gevoel. Onbewust ben ik altijd met schrijven bezig geweest. Op de middelbare school heb ik voor Nederlands een verhaal geschreven. De docent zei toen tegen me: ‘De manier hoe jij een verhaal opbouwt, dat je aan het eind weet wat het plot is, dat is echt knap.’ Later als docent Godsdienst gebruikte ik verhalen voor de lessen. Dan schreef ik niet, maar ik was bezig om saaie lesstof om te toveren tot een mooi verhaal. Ik merk namelijk dat als ik verhalen vertel ik studenten sneller bereik. In mijn familie ben ik de enige die schrijft, maar het vertellen van verhalen komt veel voor. Mijn ouders waren beide pastoraal werker, zendeling en ze spraken in de kerk. Met eigen ogen zag ik hoe zij in hun werk altijd verhalen toepasten. Alles draait om verhalen, want daar geef je waarde aan of haal je waarde uit. Wat ik nog wil bereiken? Dat ik ooit boeken schrijf waarmee ik jongeren bereik. De pijn die ik bij deze doelgroep ervaar, daar wil ik graag bij helpen. Bij studenten die ik spreek, zie ik vaak dat ze ergens in hun ontwikkeling bepaalde gedachtes als de waarheid gaan zien. Zoals ‘ik doe er niet toe, ik ben minder dan een ander en ik kan het niet.’ Ik zou het prachtig vinden als de lezer hoop uit mijn boeken haalt en leert om van zichzelf te houden. In die boeken zou ik aandacht geven aan hun lijden en laten zien dat het altijd goed komt. Het is mijn wens dat jongeren zich realiseren dat ze meer kunnen dan dat ze denken. En ze al geliefd zijn voordat ze iets hebben bereikt.”

Stephen van der Leij, schoolpastor bij het Alfa-college in Groningen


In onze rubriek Mijn passie lees je persoonlijke verhalen van studenten en medewerkers over wat ze naast hun opleiding en werk bij het Alfa-college doen. Deze rubriek heette eerst Humans of Alfa-college, waarvan achttien verhalen van medewerkers zijn verschenen. Deze verhalen en die van Mijn passie lees je hier.

Heeft deze informatie jou geholpen?

niet goed erg goed