Alfa-college
Hardenberg

Yirgalem oefent de Nederlandse taal bij het Oefenplein

“Nederlands praten gaat steeds beter”

Taalcoordinator Hanneke Ardesh helpt Yirgalem
Het is stil op het Oefenplein, één van de ruimtes van de Bibliotheek in Hardenberg. Er wordt hard gewerkt. Via het platform Oefenen.nl kunnen volwassenen zelfstandig oefenen met taal, rekenen of internet. Een grote groep anderstaligen maakt hier gebruik van, waaronder cursisten die Inburgering volgen op het Alfa-college.

Yirgalem is één van hen. Ze vertelt: “Ik kom uit Eritrea en ik ben nu twee jaar in Nederland. Ik ga drie dagen in de week naar het Alfa-college en op dinsdagmiddag oefen ik hier, op het Oefenplein in de Bibliotheek. Ik vind het hier heel leuk. Het is gezellig om andere mensen te ontmoeten. Ik ben bezig met luisteroefeningen en oefen ook mijn uitspraak.”

Naast haar school en het zelfstandig werken op het Oefenplein werkt Yirgalem ook bij de Buurtkamer. “Ook daar oefen ik Nederlands! Maar ook met mijn man, kinderen en met mijn buurvrouw. Het Nederlands praten gaat steeds beter!”

Begeleiding Oefenplein

Iedere dinsdagmiddag is er begeleiding in de Bibliotheek aanwezig. Taalpuntcoördinator Hanneke Ardesch helpt Yirgalem even op weg. “Het is de bedoeling dat iedereen zelfstandig aan het werk gaat. Maar we zorgen natuurlijk altijd dat er iemand aanwezig is voor extra hulp. Dat wordt enorm op prijs gesteld. Het is laagdrempelig.”

Yirgalem is het hiermee eens. “Je kunt ook gewoon een kopje koffie of thee drinken. Het is huiselijk hier.” Hanneke ziet ondertussen dat twee mannen ook willen starten met het programma. “Zij komen vaker, van het AZC. Ze drinken hier regelmatig een kopje koffie. Dat ze nu ook zelf de laptop pakken om aan de slag te gaan, dat is toch geweldig?”

Heeft deze informatie jou geholpen?

niet goed erg goed