Alfa-college
Assen | Groningen | Hardenberg | Hoogeveen

Mijn passie #23

Marita Wijnia
“Als alles mogelijk zou zijn, ga ik een groot rijbewijs halen en bouw ik een oude bus om tot reisbus. Deze bus gebruik ik dan voor groepsreizen die ik organiseer voor mensen met autisme. Samen met hen en andere reisleiders zou ik dan een week weg gaan om iedereen een fijne tijd te bezorgen. Ik ben autismecoach en ben eerder op dat soort reizen mee geweest. Daar heb ik fantastische herinneringen aan, leuke mensen ontmoet en veel gelachen. Vanaf mijn studententijd heb ik veel gereisd en ben ik onder andere in Suriname, Ecuador, Brazilië en Argentinië geweest. Mijn vader voer vanaf zijn zestiende op zee en heeft in tien jaar alle landen van de wereld gezien. Dus ik denk dat ik het reislustige van hem heb. Reizen én kamperen met mijn MK1 brandweerauto is voor mij een fijne manier om te ontspannen naast mijn werk. Tijdens mijn burn-out heb ik deze auto samen met een vriend omgebouwd tot camper en dat was een soort therapie voor me. Ik raakte namelijk emotioneel verbonden met de auto. Weggaan met deze brandweercamper geeft mij een ultiem vrij gevoel. Dat ik kan gaan en staan waar ik wil en kom ik op plekken waar ik normaal gesproken nooit kom. In Noorwegen sliep ik bijvoorbeeld naast een waterval. Ik vind het fantastisch als ik in niemandsland ben en boven op een berg sta. Dat ik volledig in de natuur ben en alleen een watertank en zelfgebouwd toilet als voorzieningen heb. Dat soort plekken zijn cadeautjes voor mij. Daarnaast raak ik tijdens mijn uitstapjes vaak met mensen in gesprek. Dat is een leuke bijkomstigheid, helemaal nu ik vaker alleen reis. Mensen komen altijd wel even op me af als ze de brandweercamper zien. En als iemand vanaf de fiets naar me zwaait dan word ik daar blij van. Waar ik met mijn brandweercamper nog naartoe wil? IJsland! En vanaf half juni ga ik met de camper een maand naar Schotland en Ierland. Op een ander moment ga ik terug naar Noorwegen, want ik heb daar nog maar een stukje van gezien. Ik ben ook nog van plan om rondom Spanje te reizen, want daar wonen vrienden van me. Een rondreis door Maleisië lijkt me ook gaaf, maar dan zonder mijn camper, haha.”

Marita Wijnia, Adviseur studentenbegeleiding bij het Alfa-college in Groningen
In onze rubriek Mijn passie lees je persoonlijke verhalen van studenten en medewerkers over wat ze naast hun opleiding en werk bij het Alfa-college doen. Deze rubriek heette eerst Humans of Alfa-college, waarvan achttien verhalen van medewerkers zijn verschenen. Deze verhalen en die van Mijn passie lees je hier.

Heeft deze informatie jou geholpen?

niet goed erg goed