Alfa-college
Assen | Groningen | Hardenberg | Hoogeveen

Mijn passie #24

Sigrid de Haan
“Mijn droom is om mensen te trouwen in de Fraeylemaborg in Slochteren. In de omgeving van die borg ben ik opgegroeid en het zou erg bijzonder voor me zijn om daar huwelijken te sluiten. Ik word er blij van als mensen ervoor kiezen om te trouwen omdat ik het huwelijk een prachtige stap in het leven vind. Tijdens mijn trouwdag vertelde de ambtenaar van de burgerlijke stand een prachtig verhaal en dat was voor mij het mooiste moment van die dag. Het voelt voor mij dan ook speciaal dat ik als ceremonieel spreker nu zelf de liefdesverhalen vertel en daarmee een ander talent van mezelf heb ontdekt. Dat ik beschrijf waarom twee mensen met elkaar verder willen en zij het leven samen zien zitten. Ik ben ceremonieel spreker geworden naar aanleiding van de speech die ik hield op de trouwerij van een vriendin. Na deze toespraak zeiden mensen om me heen dat ik dat goed kon en daar iets mee moest doen. Als ik mijn toga aan heb en een verhaal over de liefde vertel dan geniet ik daar intens van. Dat het bruidspaar mij vertrouwt en meeneemt in hun geluk. En ik geef hen een herinnering mee voor de rest van hun leven. Als ik aan het spreken ben dan licht ik helemaal op, begin te stralen en ik krijg het warm. Het leukst aan ceremonieel spreken, is als het bruidspaar door mijn verhaal wordt geraakt. Dan zie ik een lach of traan en voel ik de verbinding met ze. Daarnaast vind ik het heerlijk om mensen te laten lachen en daarom deel ik tijdens trouwceremonies regelmatig grappige anekdotes. Het verhaal dat ik vertel moet namelijk aantrekkelijk zijn én blijven om naar te luisteren. Tijdens het spreken lukt het niet altijd om mijn emoties onder controle te houden. Helemaal bij mensen die dichtbij mij staan, kan ik geraakt worden door hun emotie. Dan slik ik en praat ik weer verder.” 

Sigrid de Haan, Stagebegeleider bij Sport en bewegen bij het Alfa-college in Groningen


In onze rubriek Mijn passie lees je persoonlijke verhalen van studenten en medewerkers over wat ze naast hun opleiding en werk bij het Alfa-college doen. Deze rubriek heette eerst Humans of Alfa-college, waarvan achttien verhalen van medewerkers zijn verschenen. Deze verhalen en die van Mijn passie lees je hier.

 

Heeft deze informatie jou geholpen?

niet goed erg goed