Alfa-college
Assen | Groningen | Hardenberg | Hoogeveen

Mijn passie #25

“Mijn droom is om in Afrika een aantal maanden lessen houtbewerking te geven. Voor mijn vrijwilligerswerk bij Stichting Multimodus was ik in Tanzania op het platteland en zag ik dat de mensen geen machines en gereedschap hebben. Werkelijk niets! Dat vind ik echt diep triest om te zien. Ik kwam in een dorpje midden op de prairie waar wat hutjes van gebakken steen met een golfplaten dak staan. Daar worden de akkers nog geploegd met ossen en ik stap echt honderd jaar terug in de tijd. Dat was confronterend om te zien en ik heb er dan ook moeite mee dat we op deze aardbol zo slecht met elkaar aan het delen zijn. Als vrijwilliger bij Multimodus probeer ik mijn steentje bij te dragen en de welvaart beter te verdelen. Samen met Jan Dros heb ik voor deze stichting de inventaris en installatie gedaan voor timmerwerkplaatsen in Tanzania en Rwanda. Voor deze werkplaatsen regel ik op het gebied van houtbewerking alles wat met techniek en machines te maken heeft. Met dit vrijwilligerswerk ben ik misschien slechts een druppel op de gloeiende plaat, maar dat is er in ieder geval één. Ik ben dan ook trots als een werkplaats is opgezet en ik hoop dat de mensen daarmee goed geholpen zijn. Dit zodat mijn hulp en die van Jan in de toekomst overbodig is. In Moshi, Tanzania hebben tweehonderd mensen hun bestaan te danken aan de timmerwerkplaats. En dan niet alleen de mensen van de werkplaats, maar ook venters die eten en drinken verkopen aan de houtbewerkers hebben hierdoor extra inkomsten en een beter bestaan. Aan één van die houtbewerkers heb ik een lasapparaat en haakse slijper gegeven, want dan kan hij in de avond extra werken om zichzelf en zijn gezin beter te kunnen onderhouden. Hij maakt bijvoorbeeld metalen producten voor buren. Door hem dat apparaat en die slijper te geven, is hij zelfvoorzienend. Geef een man een vis en je voedt hem voor een dag. Of geef hem een hengel en leer hem vissen zodat hij zichzelf voor het leven kan voeden. Dat is ook een beetje het motto van Multimodus. Wat ik nog wil bereiken? Dat we volgend jaar in Sanya Juu een technische school aan de voet van de Kilimanjaro hebben opgezet.”

Jan Postma, Docent Hout & Meubel bij het Alfa-college in Groningen

In onze rubriek Mijn passie lees je persoonlijke verhalen van studenten en medewerkers over wat ze naast hun opleiding en werk bij het Alfa-college doen. Deze rubriek heette eerst Humans of Alfa-college, waarvan achttien verhalen van medewerkers zijn verschenen. Deze verhalen en die van Mijn passie lees je hier.

 

Heeft deze informatie jou geholpen?

niet goed erg goed