Alfa-college
Hardenberg

Studenten Alfa-college presenteren voor commissaris van de Koning

Studenten Software Developer van het Alfa-college in Hardenberg hebben samengewerkt met studenten uit Duitsland met als doel de verschillen in IT onderwijs tussen beide landen te verkleinen. Twee studenten mochten hun binationale project presenteren aan de Commissaris van de Koning van provincie Overijssel in Enschede.

De derdejaarsstudenten Lex Meijer en Caitlin Hubers werkten met vier andere studenten van het Alfa-college vier weken samen met studenten uit Duitsland in de IT Hub in Hoogeveen. Zij werkten in groepjes aan verschillende projecten. Zo werd er een database voor gevaarlijke stoffen ontwikkelt én gewerkt aan het samenvoegen van databases van het ziekenhuis in Hoogeveen en in Duitsland.

Docent Johan Teunis is enthousiast. “De studenten werkten in groepjes aan meerdere opdrachten. Na deze weken zien we dat er meer overeenkomsten dan verschillen zijn. En dat we stappen dichterbij zijn om het IT onderwijs van beide landen gelijk te trekken. Belangrijk voor deze grensregio!”

Ook de studenten zien meer overeenkomsten dan verschillen. Al was het eerst zoeken naar de juiste taal. Letterlijk en figuurlijk, zo vertelt student Lex. “Ik kan niet goed Duits, dus we gingen al snel over op het Engels. Maar in de IT werken we met programmeertalen. En ook die taal verschilt van de programmeertaal waar in Duitsland mee gewerkt wordt. Zo gebruiken wij veel PHP, maar de Duitse studenten C-Sharp. Daar heb ik nu ook mee leren werken. Communiceren was dus even een zoektocht, maar het was hartstikke leuk. En leerzaam. Het is zeker een aanrader. Als het project volgend jaar weer is, doe ik graag weer mee!”

De presentatie aan de Commissaris van de Koning was onderdeel van het 4+1-Treffen. Een bijeenkomst waar ook de minister-president van Nedersaksen, Stephan Weil, en de commissarissen van de Koning van de provincies Groningen, Friesland, Drenthe aanwezig waren om de voortgang van de noordelijke samenwerking op het gebied van arbeidsmarkt, onderwijs, energie, mobiliteit en hoogwater te bespreken.

“Een persoonlijke uitwisseling over actuele ontwikkelingen en uitdagingen in onze grensoverstijgende samenwerking is cruciaal. Wij blijven samen de schouders eronder zetten om de samenwerking tussen de provincies Friesland, Groningen, Drenthe en Overijssel met Nedersaksen verder te versterken”, sprak Commissaris van de Koning Andries Heidema.

Rijnland Instituut
De samenwerking in de IT Hub is mede tot stand gekomen door het Rijnland Instituut.
Het Rijnland Instituut ontwikkelt samen met Nederlandse en Duitse onderwijsinstellingen en het Nederlandse en Duitse bedrijfsleven twee binationale mbo-curricula, waar het IT project één van is.

Heeft deze informatie jou geholpen?

niet goed erg goed