Alfa-college
Groningen

Symposium Samen Groeien!

Ontdek de mogelijkheden van bij- en omscholing

Haal jij graag het beste uit jezelf en uit je medewerkers? Wil je bijblijven in je vak en gun jij dat je medewerkers ook? Of wil je juist iets compleet nieuws leren? Kom naar het symposium Samen Groeien! op vrijdag 23 september op de locatie Kardingerweg van het Alfa-college. Hier ontdek je hoe je met behulp van bij- en omscholing op de hoogte blijft van de laatste ontwikkelingen én mogelijkheden krijgt om door te groeien. De middag bestaat uit een inspirerend verhaal van Mark Tuitert, interessante workshops en een aansluitende netwerkborrel. 

Voormalig schaatser Mark Tuitert is de gastspreker van de dag en spreekt gepassioneerd over dromen en sterker worden door tegenslagen. Ook vertelt hij motiverend over het (durven van) keuzes maken, persoonlijk leiderschap, onzekerheid, succesvol samenwerken en eigen verantwoordelijkheid. Na deze inspirerende sessie kun je interessante workshops volgen, bijvoorbeeld over positieve gezondheid of over amplitie, het laten groeien en bloeien van medewerkers. 

Het programma
15.30 uur – Inloop met een hapje en een drankje
16.00 uur – Opening door locatiedirecteur Jaco van Gent, directeur Sport050 Jeroen Visser en programmamanager Vitaliteitscampus Jasper van Buiten
16.30 uur – Gastspreker Mark Tuitert geeft tips en tricks om je doelen én dromen te realiseren 
17.30 uur – Pauze
18.00 uur – Workshops
19.00 uur – Afsluiting en netwerkborrel

Meld je nu aan voor het symposium
We ontmoeten je graag op het symposium van het Alfa-college in Groningen op de locatie Kardingerweg 48.
Meld je nu aan via deze link!

Graag tot ziens op 23 september!

 • Meld je aan Meld je aan
  • Workshop 1 (VOL)

   Amplitie: hoe laat je medewerkers groeien en bloeien?

   Heb je al eens gehoord van Amplitie? Daar waar veel organisaties vooral investeren in preventie en curatie, draait amplitie om het versterken van álle medewerkers. Daarbij ligt de focus niet op problemen, maar juist op het vergroten van het positieve. Amplitie kun je inzetten voor thema’s als het verbeteren van duurzame inzetbaarheid, vergroten werkgeluk en vitaliteit, goed werkgeverschap, binden en boeien, etc. Hoe dat kan? Meld je aan voor de workshop om daar achter te komen.

   Over Erik Henkelman
   Mijn naam is Erik Henkelman. Sinds begin 2019 ben ik werkzaam bij Alfa-college als adviseur HRM, locatie Sport en Bewegen en Uniformberoepen. Sinds 2020 mag ik mij ook amplitiedeskundige noemen. In mijn dagelijkse werk zet ik amplitie in met als doel het welbevinden van alle medewerkers te vergoten. Daarnaast geef ik regelmatig gastcolleges, inspiratiesessies, trainingen en workshops op het gebied van amplitie.

   Deze workshop is volgeboekt. 

  • Workshop 3

   Waarom doet een student zoals hij/zij doet? 

   Deze workshop gaat over ‘De jeugd van tegenwoordig’. Zo noemden onze ouders ons vroeger ook…!

   En deze jeugd is mijn inziens niet luier, onaardiger, dommer of minder gemotiveerd dan wij vroeger waren. Deze studenten vertonen gedrag die wij soms wat raar vinden. Dat zegt wat over hen, maar minstens zoveel over ons als docenten/begeleiders/opvoeders.

   Volgens mij is het de kunst om deze nieuwe lichting jonge volwassenen proberen te begrijpen en het zou mooi zijn als zij ons ook af en toe begrijpen. Om hen te begrijpen is het ook een voorwaarde om écht contact met ze te zoeken en uit te vinden waarom zij doen zoals zij doen. Dat is volgens mij de basis van omgang met een groep en om vanuit daar ze te helpen en te begeleiden tijdens hun opleiding als vakman/-vrouw en als mens.

   Tevens gaan we ook naar onszelf kijken. Dat blijkt nog steeds geen overbodige luxe…!

   Over Barend Beltman
   Ik geef al twintig jaar les op de opleiding Sport en Bewegen. Daarvoor was ik profvoetballer bij FC Groningen. Na heel veel geleerd te hebben over het vak lesgeven en over mezelf, heb ik ook geleerd dat niemand dé wijsheid in pacht heeft. Daarom is het leuk en leerzaam om in deze workshop weer wat te leren.

   Over studenten, van elkaar en over onszelf!

  • Workshop 4

   Looptraining en -techniek

   Tijdens deze workshop ga je loopscholing en looptechniek, welke onderbouwt zijn door de natuurwetten, zelf ervaren. De achterliggende gedachten van de technieken komen aanbod, zoals welke fysieke voorwaarden zijn nodig op het gebied van snelheid?

   Dit programma wordt getraind bij de FC Groningen en Team NL atletiek. Het is een actieve workshop, dus sportkleding en -schoenen mee!

   Over Guido van Weeren
   Ik werk alweer 17 jaar bij het Alfa-college Sport en Bewegen. Daarnaast heb ik een paar mooie uitstapjes gemaakt zoals fysieke trainer bij FC Groningen en Bondscoach jeugd bij de Atletiekunie.

   Al vanaf jongs af aan heb ik een liefde voor hardlopen. En nog steeds doe ik af en toe graag mee aan wedstrijden om te kijken waar mijn mogelijkheden liggen!

  • Workshop 5 (VOL)

   Masterklas Resiliencetraining 

   Deze training richt zich op mentale en fysieke veerkracht. De training is gebaseerd op obstakels die in ons dagelijks leven constant voorkomen. Deelnemers zullen middels vechtsportoefeningen de kracht van zelfvertrouwen ontdekken of vergroten. Gedurende een sessie van 1 uur, in een kleine groep van maximaal 15 deelnemers, maken de deelnemers kennis met het volgende:

   • Hoe zelfbewust bent u over uzelf en de omgeving
   • The power of saying NO when you need it
   • Wat is confrontatie en wat zijn de de-escalatietechnieken technieken en methodes
   • Hoe herkent u en afstand kunt nemen van een potentieel gevaarlijke situatie
   • Hoe u basistechnieken kunt gebruiken om uzelf te verdedigen bij een fysieke confrontatie

   Studenten, docenten en promovendi van Rijksuniversiteit Groningen hebben onlangs deel genomen aan deze training. Deze deelnemers hebben aangegeven dat ze deze training als een geweldige mentale en fysieke training hebben ervaren. Sommige vonden het mentaal veeleisend maar wat een empowerment. Een mix tussen zelfreflectie oefeningen, positieve en bemoedigende feedback van de trainer en fysieke zelfverdediging technieken.

   Het is aan te bevelen makkelijk zittende kleding te dragen (mee te nemen).

   Over Habib Kazemi
   Habib komt oorspronkelijk uit Afghanistan en sinds 2002 woont in Nederland. Sinds een aantal jaren is hij docent aan het Alfa-college sport en bewegen, hij richtte zijn eigen Kazemi Taekwondo Academie op, daarnaast was hij een aantal jaren bondscoach van het Nederlandse Taekwondo-team. Hij is momenteel bezig met het afronden van een Master Sport Studies. Zijn persoonlijke levensverhaal als voormalig vluchteling is verweven in deze workshop door middel van voorbeelden en ervaringen van zijn eigen leven. Hij heeft een passie voor het coachen van mensen om een positieve verandering te weeg te brengen. Het afgelopen decennium is Habib vaak uitgenodigd als motivatiespreker. Hij gaf vele weerbaarheid/zelfverdedigingstrainingen aan studenten en docenten/werknemers van diverse instellingen zoals het Alfa-college, verschillende middelbare scholen, professionele zorginstellingen, gemeente Groningen, Hanzehogeschool en het UMCG.

   Deze workshop is volgeboekt.

  • Workshop 6

   VR-brillen in de praktijkles

   Hoe kun je met de nieuwste technieken het onderwijs levensecht maken? In de workshop ‘VR-brillen in de praktijkles’ ervaar je, hoe docenten van de opleiding Uniformberoepen VR-brillen gebruiken in hun lessen. Met behulp van de speciale brillen maken studenten kennis met casussen uit de praktijk en moeten ze beslissen, hoe ze omgaan met situaties, waarin ze bekeuringen moeten uitschrijven.

   Over Peter van der Harst en Jan Jaap Breukelman
   Peter en Jan Jaap zijn al geruime tijd verbonden aan op opleiding Uniformberoepen van het Alfa-college en verzorgen de lessen praktijk bij de opleiding. In de les oefenen ze de casussen buiten, maar door de VR-brillen wordt de praktijk nu ook echt naar binnen gehaald.

  • Workshop 7

   Omgaan met jongeren in de wijk

   Hoe gaan jeugd boa's om met groepen jongeren in de wijk? Hoe slagen ze erin om duidelijk te zijn in wat gewenst gedrag is en hoe lukt het hun om het vertrouwen van groepen jongeren te winnen? Hoe onderscheid je leiders van de volgers in een groep? In deze workshop vertellen de jeugd boa's van Stadstoezicht Groningen over hun ervaringen uit de dagelijkse praktijk en hoe ze omgaan met jongeren. Deze workshop is interessant voor iedereen die te maken heeft met jongeren en groepen in en buiten het onderwijs.

   Over Stadstoezicht Groningen
   Stadstoezicht Groningen is de afdeling van de gemeente Groningen, waar buitengewoon opsporingsambtenaren (boa's) en toezichthouders werken. Ze gaan de straat op om hulp te bieden, als het nodig is, om mensen te waarschuwen en om eventueel in te grijpen. Bij de gemeente Groningen werken ook jeugd boa's die wijkagenten en jongerenwerkers ondersteunen in de omgang met jongeren.

  • Workshop 8

   Beroepsvitaliteit 

   Onderwijs en werkveld leiden samen de professionals van de toekomst op! “Wat heb jij nodig om jouw toekomstige beroep vitaal en duurzaam uit te voeren?” Zijn we voldoende aan de slag met dit vraagstuk met studenten? Wat is beroepsvitaliteit in deze branche? En hoe zorgen we er voor dat aandacht voor beroepsvitaliteit een herkenbaar en structureel onderdeel van opleidingen wordt? Wat is de rol van de praktijkopleider hierin? 26% van het verzuim is werkgerelateerd (TNO), een zeer belangrijk onderwerp dus om al vóór dat iemand aan het werk gaat aandacht aan te besteden.

   Over Patty Veen
   Patty Veen heeft 15 jaar ervaring in het mbo onderwijs en heeft zich de laatste jaren gespecialiseerd in vraagstukken rondom publieke gezondheid. Als coördinator in de Vitaliteitscampus richt ze zich op onderwijsinnovaties op het gebied van vitaliteit aan de hand van praktijkvraagstukken.

   Patty is zowel bij het Alfa-college als op provinciaal en landelijk niveau bezig met meer aandacht voor beroepsvitaliteit in beroepsopleidingen.

  • Workshop 9

   Anders denken over bewegen, het Attletic Skills Model (ASM)

   Het Athletic Skills Model gaat over het veelzijdig laten bewegen van sporters, jong en oud. Binnen de workshop zal Jeffry jullie meenemen in het aanbieden van oefenvormen waarbij veelzijdig bewegen wordt gestimuleerd.

   De huidige jeugd en volwassenen zijn aanzienlijk minder fit en motorisch vaardig dan voorheen. Zij missen het plezier in bewegen. Het ASM geeft een andere betekenis aan beweegarmoede: We bewegen niet alleen te weinig, maar vaak ook te eenzijdig.

   Studies laten zien dat (top)sporters in hun jeugd vaak veel verschillende sporten hebben gedaan en daar hun voordeel uit halen voor hun prestaties. Deze variatie verkleint ook de kans op blessures en draagt bij aan een leven lang gezond bewegen.

   Het ASM is een praktisch en wetenschappelijk onderbouwd model voor alle bewegers. De unieke structuur brengt kwaliteit in een veelzijdige ontwikkeling. Dit zorgt voor betere prestaties, minder blessures, meer creativiteit en meer plezier!

   Graag sportkleding en zaalschoenen mee!

   Over Jeffry Snijder
   Mijn naam is Jeffry Snijder, ben inmiddels negen jaar werkzaam voor het Alfa-college Sport Bewegen en het Johan Cruijff college te Groningen. In deze negen jaren heb ik alle niveaus en leerjaren mogen lesgeven en coachen. Naast mijn werkzaamheden bij het Alfa- college ben ik Hoofd jeugdopleiding bij de voetbalvereniging HZVV te Hoogeveen. Mijn achtergrond en interesses liggen in spelsporten en de motorische ontwikkeling van jonge kinderen voor de groeispurt.

   Door mijn interesse in de motorische ontwikkeling van jonge sporters ben ik mij gaan verdiepen in het Athletic Skills Model. Inmiddels ben ik in de positie om deze cursus te verzorgen aan onze studenten.

  • Workshop 10

   Positieve gezondheid

   Op welke manier beïnvloeden jouw dagelijkse bezigheden je gezondheid en vitaliteit? Hoe kun je tijdens alle fysieke, emotionele en mentale uitdagingen eigen regie houden over je gezondheid? Wat kun je zelf doen om duurzaam inzetbaar te blijven? Welk beroep je ook uitvoert of voor leert; je werk doet altijd een beroep op je gezondheid.

   Tijdens deze praktische en positieve workshop neem je het heft in eigen handen en kijk je wat zelf kunt doen om mentaal en fysiek gezond te blijven.

   Over Ivo van Hijum
   Workshopleider Ivo van Hijum combineert zijn werk als projectleider Vitaliteitscampus en docent binnen het Alfa-college met een baan als officier bij de Koninklijke Marechaussee, waar hij zich inzet voor duurzame inzetbaarheid van militairen en burgermedewerkers.

  • Workshop 11

   De zin van onzin

   Door de geschiedenis heen zijn er verhalen te vinden van grote rampen, oorlogen en pandemieën. Ten midden van die verschrikkelijke gebeurtenissen trokken troubadours en theatergroepen de steden en dorpen in om mensen te vermaken. Verhalen werden aangedikt en met satire en humor werden mensen geholpen om op een gezonde manier te rouwen.

   Een lach en een traan zijn nauw met elkaar verbonden. Toch zie je dat er in deze tijd een duidelijk onderscheid wordt gemaakt tussen serieuze gesprekken en luchtige gesprekken. Dat is jammer. Want zowel bij studenten als bij werknemers is samen lachen soms een cruciale sleutel. Juist op momenten van verdriet, pijn en verdeeldheid.

   Over Stephen van der Leij
   Door ervaring en aan de hand van de theorie van provocatief pastoraat neemt Pastor Stephen van der Leij je mee in de kracht van humor en buiten de kaders denken op het gebied van gespreksvoering.

  • Workshop 12

   Sport voor iedereen

   Doelstelling van de workshops van de John Blankenstein Foundation (JBF) is kennis- en informatieoverdracht over LHBTI+ in de sport en de uitwerking daarvan op de LHBTI+ sporter zelf, maar ook op de omgeving. In deze workshops leren de deelnemers hoe ze kunnen omgaan met een dergelijke situatie, waarbij geleerd wordt ruimte te bieden aan emoties, weerstand en acceptatie. Sociale inclusie is een wederkerig begrip en kan alleen met een persoonlijke aanpak worden bereikt. De basis van deze workshop is dan ook: Ik ben OK, jij bent OK.

   Sociale acceptatie begint met het bespreekbaar maken van ieders emoties en van daaruit toewerken naar een omgangsnorm.

   Over de John Blankenstein Foundation
   Stichting John Blankenstein Foundation, kortweg JBF, houdt zich sinds 2008 bezig met het bespreekbaar maken van en toewerken naar gelijke behandeling van LHBTI+ in de professionele- en amateursport. Het gedachtegoed van profscheidsrechter John Blankenstein († 2006) wordt hiermee voortgezet onder aanvoering van zijn zus Karin Blankenstein, voorzitter van de stichting.

  • Workshop 13

   Alles is bewegen binnen de intramurale zorg

   Bewegen en een actieve leefstijl dragen bij aan kwaliteit van leven! Dit geldt ook voor verpleeghuisbewoners. Bewegen betekent meer betrokkenheid en betrokkenheid leidt tot mogelijkheden, vitaliteit, sociale weerbaarheid en niet te vergeten leefplezier van cliënten. Jij als beweegprofessional speelt hierbij een belangrijke rol. Want bewegen kan altijd en overal. Tijdens de workshop Alles is bewegen neem ik je op een energieke en creatieve manier mee in mijn verhaal. Ik geef je handvatten mee zodat je bewegen in haar breedste zin vorm kan geven binnen je zorginstelling.

   Over Azmi Alubeid

   Azmi is vitaliteitscoach & projectleider bij leliezorggroep. Daarnaast is hij bestuurslid bij vakvereniging bewegingsagogie Movere en eigenaar van Present-Coaching.
  • Workshop 14

   Technology: Map your movement (GEANNULEERD)

   Hoeveel beweeg jij? Er zijn tegenwoordig tal van smartwatches en apps die bewegen in kaart kunnen brengen. Maar doen al die smartwatches en apps dat wel goed? En wat kun je met de gegevens wanneer het gaat om je gezondheid?

   In deze workshop gaan we actief aan de slag met de smartwatch, doen we een aantal testjes en krijg je de laatste inzichten op het gebied van bewegen, technologie en gezondheid. Het wordt niet intensief, dus sportkleding mag je thuis laten liggen.  

   Over Silvia Brouwer

   Silvia Brouwer is practor Vitaliteit. Ze heeft in haar onderzoeken veel gebruik gemaakt van activity trackers. Activity trackers kunnen mensen helpen om bewegen te stimuleren.

   Wegens ziekte is deze workshop geannuleerd.

  Heeft deze informatie jou geholpen?

  niet goed erg goed