Alfa-college
Hardenberg

Grensoverschrijdend project Alfa-college voorbeeldinitiatief voor heel Nederland

Het project ‘Dubbele kwalificering = Dubbele kansen’ van Alfa-college, Regionaal Techniek Centrum (RTC) en BTZ des Handwerks GmbH wordt door het actieteam ‘Grensoverschrijdende Economie en Arbeid’ (GEA) gezien als toonaangevend project voor de grensoverschrijdende regio’s in Nederland. Het is als voorbeeldproject opgenomen in het actierapport ‘Grenzen slechten, regio’s verbinden en mensen bewegen’ dat maandag 30 januari werd aangeboden aan de aanwezige ministeries uit Nederland, Belgisch Vlaanderen en de Duitse deelstaten Noordrijn-Westfalen en Nedersaksen. Dit alles gebeurde tijdens het GEA-congres in concertgebouw ‘De Vereeniging’ in Nijmegen.

Workshop diploma-erkenning over de grens

Mirko Wohlrabe, projectmedewerker van het Alfa-college in Hardenberg en Hugo Kirchhelle projectpartner van BTZ des Handwerks GmbH hebben tijdens het congres een workshop gegeven over diploma-erkenning van vier technische mbo-opleidingen. Samen met Hogeschool Zeeland uit Vlissingen, die met haar Vlaamse partner aan een soortgelijk project betreffende erkenning van diploma’s werkt, hebben ze onder andere leden van ministeries, provincies en gemeenten geïnformeerd. Mirko Wohlrabe vertelt:

Er was veel animo en belangstelling voor onze workshop. Voor zover bekend, is het het enige grensoverschrijdende project voor de generieke erkenning van mbo-diploma’s aan zowel de Nederlandse als Duitse grens.

Dubbele kwalificering = Dubbele kansen

Ondanks de vele mogelijkheden in de technische beroepen zijn er weinig mensen in Nederland en Duitsland die over de grens gaan werken. Belangrijke oorzaken zijn de taalbarrière, cultuurverschillen en diploma’s die in het buurland niet erkent worden. Om daar verandering in te brengen hebben de scholen samen met Landkreis Grafschaft Bentheim, EFRE/EFRO, Nedersaksische Staatskanzlei en de provincie Overijssel de krachten gebundeld in het vier jarig project ‘Opleiden. Werken. Grenzeloos’ waar ‘Dubbele kwalificering = Dubbele kansen’ onderdeel van is. Rekening houdend met de arbeidsmarkt richt het project zich in eerste instantie op vier technische opleidingen en de daarbij behorende beroepen. Dit zijn monteur werktuigkundige installaties, monteur elektrotechnische installaties, constructiewerker en verspaner. Dit project wordt gefinancierd door de Europese Unie (Interreg).

Heeft deze informatie jou geholpen?

niet goed erg goed