Alfa-college

Beroepsbegeleidende leerweg (BBL)

werken en leren

Herken je het? Jij bent een echte doener. Je wilt graag werken en leren combineren. Nóg beter worden in je vak. Dan is een beroepsbegeleidende leerweg, BBL-opleiding, echt iets voor jou. Hoe dit er voor jou uitziet? Je bent in dienst van een leerbedrijf. Eentje die je zelf kiest. Hier werk je meestal vier dagen in de week. Daarnaast ga je één dag of twee dagdelen naar school. Je leert dus vooral in de praktijk. Wel zo makkelijk. Waarom? Omdat jij je geleerde theorie van school gelijk toepast in de praktijk. En wist je dat je afhankelijk van jouw vooropleiding en werkervaring je opleiding sneller kunt afronden?

 • Regel je werkplek bij een erkend leerbedrijf

  Heb je gekozen voor de beroepsbegeleidende leerweg (BBL)? Dan ga je één dag of enkele dagdelen per week naar school toe. Gelukkig krijg je ook veel de ruimte om al je kennis in de praktijk te brengen bij een erkend leerbedrijf. Hiervoor stellen we samen met jou een minimum aantal uren in de week vast. Zo valt leren en werken mooi samen.

  Je hebt natuurlijk wel eerst een werkplek nodig bij een erkend leerbedrijf. Zo ben je ervan verzekerd dat je écht een goede opleiding krijgt. Natuurlijk moet je werkplek officieel geregeld zijn. Daarom sluit je een arbeidsovereenkomst af met het bedrijf waar je aan de slag gaat. Benieuwd hoe je dit doet?

  Jouw werkplek moet wel aan een aantal eisen voldoen om jou de beste praktijkervaring op te laten doen. Daarom helpen we je graag op weg met het zoeken naar een erkend leerbedrijf die aan alle eisen voldoet.

  Ga naar de website www.stagemarkt.nl. Daar vind je alle erkende leerbedrijven die je kunt benaderen. Bovenaan de site voer je de naam en postcode van het bedrijf in. Vervolgens klik je op ‘zoeken’. Op deze plek lees je of het door jou ingevoerde bedrijf aan de eisen voldoet. Wist je dat er soms ook via de opleiding werkplekken beschikbaar zijn? Neem hiervoor contact op met je BPV-coördinator of de teamcontactpersoon van je opleiding. Zij helpen je graag verder op weg.

  Heb je nog geen werkgever? Of lukt het je niet er een te vinden? Wees gerust, laat het ons weten dan helpen wij je verder. We hebben volop connecties in het bedrijfsleven, dus kunnen we je vast aan een mooi, passend bedrijf linken. Heb jij wel je werkplek gevonden? Gefeliciteerd. Voor het officiële gedeelte sluiten we nog wel een praktijkovereenkomst tussen jou als student, het leerbedrijf en ons als school. Hierin leggen we de rechten en plichten van ons alle drie vast.

 • Verschil BOL/BBL
  Benieuwd wat het verschil is tussen een BOL-opleiding en een BBL-opleiding. Dat leggen we je even uit. Met een BBL-opleiding heb je direct al een inkomen. Ook leer je meer in de praktijk. Bij een BOL-opleiding loop je stage. Wist je dat werkgevers vaak (een deel van) de studiekosten voor je BBL-opleiding betalen? Dit komt vooral voor in branches waar een tekort is aan medewerkers. Bijvoorbeeld in de zorg en techniek. Let wel op dat dit niet altijd het geval is. Dus ga vooral op zoek naar een werkplek die past bij je opleiding en waar jij volop kennis en ervaring opdoet.
 • BBL iets voor jou?
  Als je snel weer aan het werk wilt of je wilt om- of bijscholen, is een BBL-opleiding een goede keus. Aanmelden voor een BBL-opleiding kan ook in augustus of september!

Heeft deze informatie jou geholpen?

niet goed erg goed