Alfa-college

Beroepsbegeleidende leerweg (BBL)

Werken en leren

Ben jij een doener en wil je werken en leren combineren? Dan is een beroepsbegeleidende leerweg (BBL-opleiding) iets voor jou. Je bent in dienst bij een leerbedrijf. Meestal werk je vier dagen in de week en ga je één dag of twee dagdelen naar school. Je leert dus vooral in de praktijk. De theorie die je op school krijgt, kun je meteen in de praktijk toepassen. Je volgt dezelfde vakken als bij de BOL-opleiding. Afhankelijk van je vooropleiding en werkervaring kun je je opleiding soms sneller afronden.

 • Erkend leerbedrijf
  Voordat je je BBL-opleiding kunt beginnen, heb je een werkplek nodig bij een erkend leerbedrijf. Waarom? Alleen bij een erkend leerbedrijf ben je er zeker van dat je een goede opleiding kunt krijgen. Je werkplek moet officieel geregeld zijn en daarom heb je een arbeidsovereenkomst nodig met het bedrijf. Zie hieronder bij 'Een werkplek regelen' voor meer informatie.

  Als je nog geen werkgever hebt of als je geen werkgever hebt kunnen vinden, kan het Alfa-college je hiermee helpen. Nadat je een werkplek hebt gevonden, wordt er een praktijkovereenkomst gesloten tussen school, het leerbedrijf en jou als student. Hierin staan de rechten en plichten van alle drie de partijen.
 • Werkplek regelen
  Als je hebt gekozen voor de beroepsbegeleidende leerweg (BBL) ga je een dag of enkele dagdelen per week naar school. Je werkt een minimaal aantal vastgestelde uren per week bij een erkend leerbedrijf.

  Voor je aan je BBL-opleiding begint moet je deze werkplek zelf hebben geregeld. De werkplek moet in dezelfde richting zijn als de opleiding die je wilt volgen, want theorie en praktijk moeten op elkaar zijn afgestemd. Deze werkplek moet ook aan een aantal eisen voldoen.

  Op de website www.stagemarkt.nl zijn alle erkende leerbedrijven te vinden die je kunt benaderen. Bovenaan de site voer je de naam en postcode van het bedrijf in; klik op zoeken. Soms zijn er ook via de opleiding werkplekken beschikbaar. Neem hiervoor contact op met de BPV-coördinator of de teamcontactpersoon van je opleiding.
 • Verschil BOL/BBL
  Nadat je je BBL-opleiding hebt afgerond, ontvang je een erkend mbo-diploma. Het verschil met een BOL-opleiding is dat je bij een BBL-opleiding direct al een inkomen hebt en je meer in de praktijk leert. Bij een BOL-opleiding loop je stage (BPV). Vaak willen werkgevers (een deel van) de studiekosten voor je betalen bij een BBL-opleiding. Vooral in branches waar een tekort is aan medewerkers is dit het geval, bijvoorbeeld in de zorg en techniek.
 • BBL iets voor jou?
  Als je snel weer aan het werk wilt of je wilt om- of bijscholen, is een BBL-opleiding een goede keus. Aanmelden voor een BBL-opleiding kan ook in augustus of september!