Alfa-college

Praktijkleren

Kun jij om één of meerdere redenen niet werken? Bijvoorbeeld omdat je leren lastig vindt? Het kan ook zijn dat je door ziekte niet kunt werken of dat je helemaal geen baan kunt vinden. We noemen dit een afstand tot de arbeidsmarkt. Graag helpen wij je alsnog om aan het werk te gaan. Hoe? Met praktijkleren.

Een mooi voorbeeld is de praktijkleerroute die de kandidaten van dagbesteding Pura Vida volgen. Bekijk de video hieronder! 

 

  • Wat is praktijkleren?

    Bij praktijkleren ontdek jij als student welke praktijkwerkzaamheden je uit kunt voeren. Dit gebeurt in een op maat gemaakt programma voor jou. Deze werkzaamheden voer je uit bij een erkend leerbedrijf onder begeleiding van je praktijkbegeleider.

    De praktijkwerkzaamheden noemen we ook wel werkprocessen. Ze zijn onderdeel van een bestaande mbo-opleiding op niveau 1 en/of 2. Heb je de werkzaamheden met een goed resultaat afgerond? Dan krijg je een mbo-praktijkverklaring. Deze verklaring vergroot je kans op betaald werk. Het toont namelijk aan wat jij allemaal kunt.

    Het ministerie van SZW is in 2018 de pilot ‘praktijkleren’ gestart. Met deze pilot wordt onderzocht of praktijkleren met praktijkervaring een goede manier is om mensen zonder diploma aan het werk te helpen. Wij doen mee met deze landelijke pilot. Samen met andere leerbedrijven, mbo-scholen, gemeenten, het UWV en sociale werkvoorziening werken we in de regio Groningen samen.

      

     

     

     

  • Voor wie is praktijkleren?

    Praktijkleren is voor werkzoekenden zonder een startkwalificatie. Goed om erbij te zeggen dat je hiervoor 18 jaar of ouder moet zijn. Heb je een beperking? Ook dan hebben we veel mogelijkheden voor je bij praktijkleren. Maar zonder beperking ben je natuurlijk ook van harte welkom. Waarschijnlijk is het behalen van een volledig mbo-diploma (inclusief Entree, niveau 1) of een mbo-certificaat jou om verschillende redenen (nog) niet gelukt. Je hebt een grote afstand tot de arbeidsmarkt. Je kunt hierbij denken aan:

    • je hebt als volwassene alleen basisonderwijs gevolgd
    • je hebt als twintiger je opleiding niet af kunnen maken. Je werkt nu onder je niveau
    • je bent een statushouder en je hebt nog moeite met de Nederlandse taal
  • Hoe lang duurt praktijkleren?
    Bij praktijkleren krijg je een leerroute op maat. Je doorloopt een intensieve periode van zowel werken als leren, bij een erkend leerbedrijf. Iedere student heeft andere voorkennis, ervaringen en capaciteiten. Jij dus ook. Daarom heeft het opleidingstraject geen vaste duur. Samen met jou kijken en bepalen we hoelang jouw opleiding precies duurt. Gemiddeld duurt praktijkleren zo’n drie tot zes maanden.
  • Studenten krijgen een praktijkverklaring
    Heb je een goed resultaat behaald? Dan krijg je als student een mbo-praktijkverklaring. Deze verklaring toont aan dat je bepaalde werkprocessen uit de mbo-kwalificatiestructuur op niveau 1 en/of 2 in de praktijk kunt uitvoeren. Mooi, want zo kan jij aan je toekomstige werkgever laten zien wat je allemaal kunt. En misschien vormt het zelfs een goede opstap voor je om verder te studeren in het mbo?
  • Welke rol heeft het Alfa-college?
    Bij praktijkleren volg je een gedeelte van een mbo-opleiding bij ons. Bij een erkend leerbedrijf ga je aan de slag op verschillende onderdelen van de beroepspraktijkvorming (BPV). Wij schrijven je in op de derde leerweg. Hierbij stellen we een Onderwijsovereenkomst (OWO) en een Praktijkovereenkomst (POK) op. Tijdens het gehele traject houden wij je voortgang goed in de gaten.

    Bij praktijkleren ben je bij een erkend leerbedrijf aan het werk. Je leert dus tijdens het werken. Je kunt het zien als een soort stagecomponent. Je bent aan het werk en voert ondertussen praktijkonderdelen van de opleiding uit. De projectleider praktijkleren van Alfa-college komt bij je leerbedrijf op bezoek en zorgt ervoor dat de Onderwijsovereenkomst en Praktijkovereenkomst opgesteld zijn. Ook overhandigt deze projectleider aan jou je praktijkverklaring wanneer je jouw praktijkleerroute succesvol hebt afgerond. 

  • Meld iemand aan voor praktijkleren
    Let op: alleen jouw trajectbegeleider kan je aanmelden voor praktijkleren. De trajectbegeleider is de spil tussen jou als student, het erkende leerbedrijf en ons, Alfa-college. Hij of zij begeleidt jou tijdens het hele opleidingstraject.
     
    Samen met jou vult de trajectbegeleider het formulier Aanmelden Praktijkleren in. Vooraf stel je met het erkende leerbedrijf waar je gaat werken vast welke werkzaamheden je gaat uitvoeren.
  • Wat gebeurt er na een aanmelding
    Is jouw formulier ‘Aanmelden Praktijkleren’ ingevuld en verwerkt? Dan stellen we een Onderwijsovereenkomst 
    (OWO) en Praktijkovereenkomst (POK) op. Je trajectbegeleider zorgt ervoor dat deze worden ondertekend door jou en het erkende leerbedrijf.

    Is al het papierwerk in orde? Dan kun jij aan de slag met het uitvoeren van je werkzaamheden bij het erkende leerbedrijf. Je trajectbegeleider zorgt voor de registratie bij het Praktijkloket van Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB). Hier legt hij/zij jouw voortgang vast.

    Heb jij je werkzaamheden succesvol afgerond? Dan ontvang je van jouw trajectbegeleider een ondertekende praktijkverklaring en van ons een mbo-verklaring. Hier maken we een feestelijk moment van.
  • Meer weten over praktijkleren?
     Wil je graag meer weten over praktijkleren?

Heeft deze informatie jou geholpen?

niet goed erg goed