Alfa-college
Hardenberg | Assen | Groningen | Hoogeveen

Stoptober: Docent gaat uitdaging aan

Onder de noemer Stoptober worden rokers in heel Nederland opgeroepen om in de maand oktober te stoppen met roken. Uit onderzoek is gebleken dat de kans in 28 dagen vijf keer groter is dat men blijvend stopt. Vitaal Vechtdal heeft drie mensen uit de regio bereid gevonden om deze uitdaging aan te gaan. Eén van hen is Neil Altena, docent Engels van het Alfa-college in Hardenberg en bandlid van ‘The Green Monkeys’ uit Gramsbergen.

Neil greep Stoptober met beide handen aan om van het roken af te komen. Hij denkt dat het stoppen met roken wel lastig gaat worden: “Ik ben echt een doorgewinterde roker. Vooral met de band zal ik nog moeilijke momentjes krijgen. Een biertje met een sigaretje na een optreden hoort er gewoon bij in de muziekwereld.” De 29-jarige Hardenberger merkt wel al verandering:

Mijn reukvermogen is verbeterd en ik voel me gewoon frisser.

Niet alleen
Op de vraag of Neil zich gesteund voelt, antwoordt hij: “Zeker weten, niet alleen door het thuisfront, maar ook op mijn werk. Collega’s én studenten vinden het knap en we praten er veel over tijdens de lessen.” Dat hij er niet alleen voor staat in deze uitdaging, blijkt maar weet uit het feit dat ook één van zijn eerstejaars studenten heeft besloten te stoppen met roken. Neil:

Als docent heb ik natuurlijk een voorbeeldfunctie. Ik hoop dan ook met mijn actie het rookgedrag van studenten te beïnvloeden.

Actieweek Vechtdal

In het Vechtdal zijn van maandag 2 tot en met vrijdag 6 oktober verschillende activiteiten georganiseerd om aandacht te vragen voor Stoptober. Vitaal Vechtdal, het Alfa-college, maar ook gemeenten, werkgevers, sociaal werk, zorg- en andere onderwijsinstellingen hebben hiervoor de handen in één geslagen. De aftrap was in het LOC-gebouw, waar het Alfa-college gevestigd is.

Gezonde school
Het Alfa-college staat volledig achter Stoptober en de actie van hun docent. De school voor middelbaar beroepsonderwijs vindt het belangrijk dat alle studenten en medewerkers fit en gezond zijn. Een gezond aanbod in de schoolkantine en het onderwijsprogramma Fit for Life met sport-, beweeg- en weerbaarheidsactiviteiten dragen hier aan bij. Stoptober sluit hier mooi bij aan.

Heeft deze informatie jou geholpen?

niet goed erg goed