Alfa-college
Assen | Groningen | Hardenberg | Hoogeveen

"Als ik stop ben ik een voorbeeld voor mijn gezin en studenten"

Docent Tim de Haan

Tim de Haan, docent op het Alfa-college in Groningen, rookte tussen zijn 18e en 50ste een pakje per dag. Hij is in zijn leven al heel vaak gestopt, maar nog nooit zo lang als nu. In januari volgde hij de training ‘Stoppen met roken’ van Allen Carr die het Alfa-college voor de vierde keer aanbiedt aan medewerkers. Tim is een van de 20 deelnemers die sinds de training geen sigaret meer aanraakt.  

“Ik was er zó zat van. Je hele leven wordt er door beheerst, want je bent er de hele dag mee bezig. Elke roker wil eigenlijk stoppen, maar het is nooit het goede moment. Dat is natuurlijk onzin. Je stelt het uit, terwijl het nu kan.” Tim is het bewijs. En hoewel hij vele pogingen deed, blijkt Allen Carr zijn grote succes. “Tijdens de training leerde ik dat ik mezelf steeds de vraag moet stellen: als ik nu een opsteek, wat voegt dat dan toe aan mijn leven? De hele magie van het roken wordt onderuit gehaald. Je denkt dat je een sigaret nodig hebt om even te ontspannen, maar dat is niet zo. Het is gewoon verslaving en dat moet je niet onderschatten.”

Voorbeeld
Daarom helpt het Alfa-college hier graag bij. In januari 2018 start er weer een nieuwe groep rokende medewerkers met de training. Ook docente Franciska de Vries doet mee: “Ik wil heel graag van mijn verslaving af. Ten eerste voor mijn gezondheid, want ik merk dat ik kortademig word. En mijn dochtertje van 8 is ook een grote drijfveer. Als ik stop dan ben ik een voorbeeld voor mijn gezin en studenten.”

Rookvrije school
Sinds november is de eerste onderwijslocatie van het Alfa-college rookvrij. Dat betekent dat er op het plein en in de omgeving niet meer gerookt wordt. In 2018 volgen de andere locaties. Door het creëren van een rookvrije omgeving worden studenten minder snel verleid tot roken. Docenten kunnen bovendien het goede voorbeeld geven. Volgens Franciska is dit een goede zaak. “Vroeger vonden we het heel normaal om in restaurants te roken, nu is dat not done. Zo zal dat ook gaan op schoolpleinen. Als het nu slecht weer is, ga ik op het schoolplein roken. Maar als dat niet mag, zou ik zeker minder roken. Ik vind het bovendien verschrikkelijk dat het ondersteunend personeel, onze collega’s, elke dag bulten met peuken weg moeten vegen. Ze roken zelf niet eens! Fijn als zij dat straks niet meer hoeven te doen!”. 


Docent Fransicka de Vries

Heeft deze informatie jou geholpen?

niet goed erg goed