Alfa-college
Groningen

BIM inzetten bij opnemen aardbevingsschades

Op het Alfa-college aan de Admiraal de Ruyterlaan in Groningen is 6 jaar geleden vanuit de opleiding Middenkaderfunctionaris Bouw (BOL niveau 4) begonnen met het ontwikkelen van BIM in het onderwijs. Vanuit de bouw verspreid het BIMMEN zich nu als een olievlek over de rest van de techniekopleidingen. Ook wordt het steeds meer gebruikt bij het opnemen van schades in het aardbevingsgebied.

Wat is BIM nou eigenlijk?

Met BIM (Bouw Informatie Model) maak je een digitale representatie van alle fysieke en functionele kenmerken van een gebouw. Het is het nieuwe communiceren in het bouwproces en alle aspecten die daarop aansluiten. Niet alleen bouw BIMt, ook civiele techniek (omgeving), installatietechniek en alle componenten die middelen en materialen (industrie) leveren aan een gebouw/object/omgeving. BIM is onze nieuwe techniektaal geworden, vanuit een digitaal informatiemodel generen en beheren we alle informatie die nodig is om iets (alles eigenlijk) te genereren. Met de BIM software wordt nu binnen bouw/weg en waterbouw en binnenkort ook bij installatietechniek op niveau 4 gewerkt. Binnen Fieldlab Practice en Alfa-college maken we 3D informatie modellen in Revit (softwareprogramma voor BIM) die over verschillende disciplines gebruikt kunnen worden. Zo gaan we bijvoorbeeld in 1 model samenwerken vanuit de bouw met installatietechniek.

Aardbevingsschade

Het BIMMEN is ook een goede manier voor het vastleggen van het gebouwenbestand in Groningen met aardbevingsschade. Een BIM-model is niet alleen een 3D weergave van het gebouw, maar ook een informatiemodel waarin bijvoorbeeld ook kan worden vastgelegd wat voor schade er op welk moment is vastgesteld. Dit wordt steeds meer gebruikt bij schade-opnames in onze provincie. Doordat bij de opnames nu vaker een BIM-model wordt gegenereerd van een schade object/gebouw is het ook interessant geworden om de opnames te digitaliseren. Dit kan tegenwoordig op extreem hoog niveau door middel van pointcloud metingen. Pointcloud metingen zijn 3D scans met extreem hoge resolutie (miljoenen punten). Vanuit deze pointcloud metingen kunnen we heel exact een model maken van een bestaand gebouw inclusief schades en verzakkingen. Een digitaal beheer model dus. Pointcloud wordt, denk ik, de nieuwe werkwijze als het gaat om het opnemen van aardbevingsschades.

BIM implementeren in het onderwijs

Kees Huising, docent Fieldlab Practice / Alfa-college:

Het is belangrijk dat BIM wordt geïmplementeerd in het onderwijs. Vanuit het Alfa-college en Fieldlab Practice ontwikkel ik lesmateriaal rondom het BIMMEN, voor alle disciplines die hierop kunnen aansluiten binnen onze locatie. Dit doe ik voor bouwkunde, weg- en waterbouw en installatietechniek op mbo-niveau en nu ook voor het hbo zodat we hier in de regio een goede doorlopende leerlijn hebben.

Hij vervolgt: "Voor het ontwikkelen van dit lesmateriaal werk ik nauw samen met een aantal bedrijven uit onze regio. Op het gebied van het BIMMEN hebben we een aantal wereldwijde koplopers in Groningen, zoals Van Wijnen en BAM. Daar maak ik dankbaar gebruik van en we hebben een goede band ontwikkeld waardoor we grote stappen maken. Dat geldt ook voor pointcloud meten, ik werk veel samen met Geomaat en PDB design. Er staat nog wel wat op mijn verlanglijstje: een eigen 3D scanner zodat we zelf scans kunnen maken. Wilt u die beschikbaar stellen, of heeft u vragen of opmerkingen, mail gerust via km.huising@alfa-college.nl."

Heeft deze informatie jou geholpen?

niet goed erg goed