Alfa-college
Hardenberg

Jan Henk Post verkozen tot Docent van het Jaar

HARDENBERG – Docent Jan Henk Post is door zijn studenten verkozen tot Docent van het Jaar van het Alfa-college regio Hardenberg. Jan Henk Post werkt al 38 jaar in het onderwijs en is echt trots op deze erkenning door zijn studenten. Studenten noemden hem een topdocent vanwege zijn enthousiasme, goede uitleg en gezelligheid in de klas.

Al die positieve reacties hebben hem verrast: “Er is leeftijd technisch gesproken een soort generatieravijn ontstaan tussen de eerstejaars en mij als coach en docent. Toch lukt het ons dus om samen onderwijs te maken.”

Jan Henk is verbonden aan de opleidingen Maatschappelijke zorg en Verzorgende-IG en MBO Verpleegkunde en vervult daarin de rol van docent en coach. Hij vertelt over zijn werkwijze: Samen met de studenten het programma maken. "De kerntaken en werkprocessen staan vast, maar de weg er naar toe kunnen we samen bedenken. Dat lukt niet altijd maar als het wel lukt levert dat mooie momenten op. En ontroerende. En verrassende. Goede gesprekken met soms persoonlijke diepgang. In ieder geval een gezamenlijke verantwoordelijkheid. Ik motiveer studenten om eigenaar te zijn van hun leerproces. “

Vertrouwensrelatie en respect

Veranderingen in het onderwijs ziet Jan Henk als volgt. “In essentie is het omgaan met jongeren niet veranderd. De jongeren zelf wel en wij natuurlijk ook. Maar het gaat er nog steeds om dat een school een veilige leef- en leeromgeving is met docenten die een vertrouwensrelatie aan durven gaan. Daarbij is het belangrijk om elkaar te respecteren. Om jezelf te zijn en te mogen zijn. Dat is niet anders dan voorheen. Daaromheen groeien we allemaal samen mee met onze tijd.”

Jaarlijkse verkiezing
Het Alfa-college houdt jaarlijks een interne verkiezing waarbij studenten en medewerkers worden opgeroepen om hun favoriete docenten te nomineren. Nieuw dit jaar is de verkiezing per regio, dat drie winnaars oplevert. Jan Henk Post mag zich dit jaar Docent van het Jaar, regio Hardenberg noemen. Hij ontving uit handen van regiodirecteur Klaas Bakker - naast een grote bos bloemen - een cheque ter waarde van 500 euro, te besteden aan onderwijsactiviteiten. Ook wordt hij aangemeld voor de landelijke verkiezing Leraar van het Jaar.

In Groningen kreeg docent Ingeborg Meijer de meeste stemmen en in Hoogeveen ontving docent Ard Aling veel positieve reacties. Lees hun verhalen op onze webpagina Docent van het Jaar.

Heeft deze informatie jou geholpen?

niet goed erg goed