Alfa-college
Hoogeveen

Alfa-college trots op taalambassadeurs

Taalcoördinator Liesbeth den Heijer tijdens de Taalheldenverkiezing Drenthe.

In deze landelijke ‘Week van de Alfabetisering’ wordt aandacht besteed aan laaggeletterdheid. Het Alfa-college in Hoogeveen biedt taalcursussen aan laaggeletterden, en is trots op de taalcursisten die als taalambassadeur de regio ingaan om hun verhaal vertellen.

Liesbeth den Heijer, Coördinator Educatie op het Alfa-college vertelt: “Samen met het Taalhuis Hoogeveen zetten wij ons actief in op het stimuleren van cursussen Nederlands voor laaggeletterden. Deze week, de Week van de Alfabetisering, is een mooie gelegenheid om aan te haken bij de landelijke bekendheid, maar we zetten ons natuurlijk het hele jaar door in.”

Taalambassadeurs

“Onze taalcursisten zijn onze taalambassadeurs. Zij gaan de regio in om hun verhaal aan diverse instanties te vertellen. Van huisartsen tot wijkverpleging. Die gesprekken zorgen voor meer bewustwording rondom laaggeletterdheid, en maken laaggeletterdheid bespreekbaar. Ze openen de verborgenheid." Het zijn echte kanjers, ik ben zo trots op ze!
Sterke motivatie
De drempel om een taalcursus te gaan volgen is voor veel laaggeletterden hoog. Zij hebben een sterke motivatie nodig om de stap naar onze taalcursus te nemen. Cursist Gea Mulder vertelt hierover: “Ik kwam maar niet verder met het vinden van een leuke baan. Tegenwoordig heb je overal een diploma voor nodig. Daarnaast wilde ik het goede voorbeeld zijn voor mijn kinderen. Je bent nooit te oud om te leren!”

“Ook andere gebeurtenissen kunnen net dat zetje geven aan laaggeletterden. Bijvoorbeeld wanneer je promotie kunt maken op je werk waar meer papierwerk bij hoort. Of wanneer je zelf de administratie thuis moet regelen door het overlijden van je partner,” legt Liesbeth den Heijer uit.

Dankbaar werk
Liesbeth vervolgt: “Iedereen bij Educatie werkt met zijn hart. Je krijgt er zoveel voor terug! Het is zo mooi wanneer je het vertrouwen van de taalcursisten ziet groeien. Waardoor ze zelfstandiger op pad kunnen en sterker in hun schoenen staan. Het is fijn als je hoort dat iemand niet meer wakker ligt van een onbegrijpelijke brief. Daar doe je het voor!”

Activiteiten week van de Alfabetisering

Aanhakend bij de landelijke Week van de Alfabetisering, worden de hele maand september diverse activiteiten georganiseerd. Zo staat de hele maand een standje bij huisartsenpraktijk Eikestate waar elke maandag iemand van het Taalhuis aanwezig is, maken cursisten, vrijwilligers, docenten en raadsleden op maandag 10 september een taalwandeling door Hoogeveen en vertelt schrijfster Suzanna Jansen op maandag 24 september in de bibliotheek over haar boek Het Pauperparadijs, speciaal voor iedereen die moeite heeft met lezen en schrijven.

Benieuwd naar verhalen van cursisten?
Lees dan het artikel: Iedere week met plezier naar school

Regiodirecteur Jan Berend van der Wijk te midden van taalcursisten 2018.

Heeft deze informatie jou geholpen?

niet goed erg goed