Alfa-college
Hoogeveen

"Ik vind het fijn om mensen op hun gemak te stellen"

Tandartsassistent Annemiek Mager won in april 2020 het event Alfa's Goud en mag zichzelf de Beste praktijkopleider van 2020 van het Alfa-college noemen. Ze is erg blij met deze waardering en vertelt enthousiast over haar mooie vak:

Als tandartsassistent heb je een super veelzijdig beroep. Je doet veel verschillende dingen op een dag. Geen dag is hetzelfde, want ieder mens en ieder gebit is anders. Bovendien werk ik zelf met meerdere tandartsen samen, dus ook dat is afwisselend. Ik ben nu elf jaar aan het werk als tandartsassistent en ik vind het nog steeds erg leuk en ervaar nog volop uitdaging in mijn werk.

Het leukst van het vak vind ik dat je veel met mensen bezig bent. Ik vind het fijn om mensen op hun gemak stellen en het vertrouwen van hen winnen. Zeker wanneer mensen angstig binnen komen geeft het mij voldoening om ze op hun gemak te stellen zodat ze blij de deur uitgaan.

Je bent niet alleen maar de assistent van de tandarts, maar je krijgt veel verantwoordelijkheid want je mag ook zelfstandig handelingen uitvoeren. Ik haal bijvoorbeeld tandsteen weg, maak gebitsafdrukken en mag verdoving geven. Maar hier heb ik na mijn opleiding mij voor gespecialiseerd. En ik ben nog niet uitgeleerd! Ik zou bijvoorbeeld nog wel meer willen leren over implantaten, zodat ik dat straks ook mag doen.

Stagiaires opleiden
Ik ben praktijkbegeleider voor studenten die bij ons in de praktijk stage lopen. En ik vind het geweldig om studenten te zien groeien. Studenten die bij ons stage komen lopen mogen vrijwel direct aan de stoel. De stagiaires leren niet door mee te kijken, maar door te doen! Ik vind het supertof om de studenten te helpen en mijn ervaring aan hen over te brengen.

Over de opleiding
In mijn zoektocht naar een passende opleiding, zocht ik een beroep waarmee je veel met mensen bezig bent. Ik heb toen zelf bij mijn tandarts een dagje meegelopen. En dat sprak mij aan! Daarna heb ik ook een dagje meegelopen op de opleiding op het Alfa-college en ook dat beviel goed. Ik kijk erg positief terug op mijn mbo-tijd. We hadden leuke docenten en er was een goede sfeer op school.

Heb jij veel geduld, ben je spontaan en een echte aanpakker? Dan is dit vak misschien ook iets voor jou!

Annemiek Mager
Tandartsassistent Mondzorg Drenthe

Bekijk voor meer informatie de opleidingspagina Tandartsassistent.

Heeft deze informatie jou geholpen?

niet goed erg goed