Alfa-college
Hoogeveen

Gastles over verlies en rouw voor studenten Zorg

Hennie Bouwmeester en Joke Dijkema verzorgen de online gastles.
Tijdens de themaweek, die in het teken stond van ‘verlies en rouw’, hebben de eerstejaars studenten van de opleidingen Verzorgende-IG en Verpleegkundige een indrukwekkende gastles bijgewoond. Deze werd in samenwerking met Hospice Willem de Boer Huis en het Toon Hermans Huis, beiden in Hoogeveen, verzorgd.

Ondanks de coronatijd en het beladen onderwerp hebben de opleidingen ervoor gekozen de gastles door te laten gaan. Docent Gera Pot: Dit hebben we gedaan omdat studenten deze week voor het eerst op stage gaan en ook te maken kunnen krijgen met rouw en verliessituaties of cliënten die ernstig ziek zijn."Naast dat de gastlessen goed en waardevol zijn geweest, was het voor een aantal studenten ook best heftig en confronterend."

Namens het Toon Hermans Huis (THH), inloophuis voor (na)zorg en ondersteuning bij kanker, waren Joke Dijkema en Hennie Bouwmeester die de gastles verzorgden. Joke is huisarts geweest en als externe coördinator aan het inloophuis verbonden. Vanuit haar professionaliteit en medisch oogpunt heeft zij een aantal punten uitgelegd en toegelicht.

Hennie vertelt: "Samen hebben we vooral uitgelegd wat het inloophuis inhoudt. Vorig jaar is nog een groot onderzoek geweest van het IPSO, het overkoepelend orgaan die het belang van de inloophuizen benadrukt. Hieruit is gebleken dat het op sociaal vlak en op het werk een goede invloed heeft. Mensen zoeken minder gauw professionele hulp en vinden vooral veel steun bij lotgenoten."

Hennie is de interne coördinator van het THH en vooral ervaringsdeskundige. "Kanker is natuurlijk een pittig onderwerp en klinkt ook niet leuk. Veel mensen vinden het moeilijk om met kankerpatiënten om te gaan." Hennie benadrukt het belang van een inloophuis, omdat gebleken is dat mensen er baat bij hebben. Ze betreurt daarom dat er in het noorden het aantal inloophuizen op één hand te tellen is.

De dames hebben de gastlessen als positief ervaren, ondanks dat het een lastig onderwerp is. "En dat geldt echt niet alleen voor jongeren, maar net zo goed voor ouderen", geeft Hennie aan. We vonden het in ieder geval goed en fijn dat we er met deze studenten over konden praten. Het geeft ze stof tot nadenken. "We hebben nog een reactie van een ouder ontvangen dat ze het fijn vond dat het Alfa-college in samenwerking met ons en het Hospice deze gastlessen heeft verzorgd."

Jenna Plieger volgt de opleiding Verzorgende-IG en heeft de gastles bijgewoond. "Ik vond het best heftig, omdat een goede vriendin van mij kanker heeft gehad en daar nu van herstelt. Ook mijn opa heeft het gehad en elke keer na een operatie was het steeds spannend." De 19-jarige student start binnenkort met haar stage en geeft aan dat het goed is geweest dat de gastles georganiseerd is. "Het was goed om te horen wat Hennie heeft meegemaakt. Tijdens onze stage en voor later kunnen we er een beetje rekening mee houden als we ermee te maken krijgen. Ik ga straks stage lopen in een verzorgingshuis en wil later in een ziekenhuis werken."

Heeft deze informatie jou geholpen?

niet goed erg goed