Alfa-college

"Mijn interesse in techniek begon weer te borrelen"

Janneke Dijkstra (53) volgt lascursus op het Alfa-college

Waar over het algemeen jongens in het laslokaal van het Alfa-college in Hoogeveen te vinden zijn, loopt sinds kort ook een 53-jarige student rond. Janneke Dijkstra uit Hoogeveen, moeder van vier kinderen, volgt er momenteel met veel plezier de lascursus.

Ze is al 30 jaar werkzaam in een ziekenhuislaboratorium, eerst als analist en tegenwoordig als kwaliteitsfunctionaris. Fusie, werkomstandigheden en wijziging in werkzaamheden hebben de 53-jarige aan het denken gezet of ze het werk in het laboratorium tot haar pensioen wil blijven doen. Dat nadenken duurde niet lang, want Janneke meldde zich al gauw aan voor de lascursus.

‘Je zou het niet zeggen, maar een analist en een lasser hebben zeker iets met elkaar gemeen’, vertelt Janneke. ‘Beiden zijn technisch en je werkt met apparatuur.’ Gewapend in een laspak en dito helm en handschoenen werkt de 53-jarige Hoogeveense aan een lasopdracht in het laslokaal.

Ik heb van jongs af aan altijd iets met techniek gehad en dat begon weer te borrelen. Ik ben gaan kijken wat ik zou gaan doen als ik bijvoorbeeld niet zou kunnen blijven. Ik wilde me laten omscholen tot timmervrouw of lasser.’ De keuze viel op het laatste en volgde Janneke een workshop lassen. De vier lessen hebben haar ertoe gezet om zich aan te melden voor de korte lascursus bij het Alfa-college in Hoogeveen. ‘Nu zit ik in een klas met BBL’ers van rond de 20 jaar. En ik vind het super leuk!’

Afgelopen zomer, vlak voordat Janneke zich voor de cursus zou aanmelden, nam Janneke contact op met een lasbedrijf om naar de mogelijkheden te informeren. ‘Het is maar de vraag of het werkveld op een 53-jarige vrouw, die parttime wil werken, zit te wachten.' Als ik meters wilde maken, dan ben ik welkom. Dus mijn stageplek heb ik al geregeld!Hoe Janneke haar loopbaan tegemoet ziet, zal gaan blijken. Ze wil eerst ervaring opdoen en bekijken of misschien een combinatie van werkzaamheden een optie is. ‘Mijn huidige werk ben ik meer bezig met mijn hoofd en het laswerk is weer meer mijn handen. Beiden vind ik erg leuk. Mijn omgeving trouwens ook. Toen ik familie en vrienden vertelde over de lascursus, moesten ze eerst hard lachen. Tegelijkertijd hebben ze er respect voor dat ik het toch maar doe. Dát is wat ik ook belangrijk vindt : iets doen wat je leuk vindt!' Ik kan het alle meiden aanraden!
Docent Ben Helle beaamt dit. ‘Ik ben blij dat we laatste jaren op school een stijgende lijn zien van meiden in de techniek. Op dit moment hebben we een studente in de opleiding Monteur werktuigkundige Installaties, een studente in de opleiding Constructiewerker en twee meiden in de opleiding Samenbouwer Vliegtuigbouw bij Fokker. En Janneke natuurlijk. Maar dat mogen er rustig nog wat meer worden. Ik nodig daarom iedereen, die een indruk op wil doen van de mogelijkheden in technische beroepen, uit om onze open dagen te bezoeken. Een afspraak te maken voor een individueel gesprek is natuurlijk ook mogelijk.’

Docent Ben Helle met student constructiewerker Janneke

Heeft deze informatie jou geholpen?

niet goed erg goed