Alfa-college
Groningen

LFB maakt je sterker op de STERKplaats in Groningen

In gesprek met ervaringsdeskundige Eke en mbo student Jessica
Op het Alfa-college en de Hanzehogeschool zijn jongeren met een verstandelijke beperking aan het werk met de eigen ontwikkeling. Op deze zogenaamde ‘Samen Toewerken naar Eigen Regie en Kracht’, ofwel (STERK)-plaats, kunnen zij werken en leren. Een coach van de Landelijk Federatie Belangenverenigingen Onderling Sterk (LFB) ondersteunt de STERK studenten in hun leerproces, waarin zij hun talenten ontdekken en leren omgaan met hun beperkingen.
Dit eerste jaar STERK levert succesverhalen op. Lees hier het verhaal van Eke die Ervaringsdeskundige wil worden en Jessica die graag door wel leren na het afronden van haar niveau 1 opleiding.

EKE
Eke is 26 jaar, woont begeleid in Hoogkerk samen met haar kat Lola en werkt bij een Gerechtsdeurwaarderskantoor als Administratief medewerker. Ze wil dat de maatschappij omgaat met mensen met een beperking zoals LFB - de landelijke belangenorganisatie dóór en vóór mensen met een verstandelijke beperking - net zoals met alle anderen. Via STERK wil ze een ervaringsdeskundige worden om anderen, maar vooral werkgevers, voor te lichten over werknemers met een verstandelijke beperking.

De weg naar ervaringsdeskundige
Eke weet wat ze wil en is lekker actief. Ze houdt van lezen én van boeken lenen in de bieb, maar zwemt ook graag en fietst veel op haar hometrainer. Ze is sinds haar 18e bij verschillende werkgevers aan de slag geweest, waar ze steeds niet kon blijven. Via een Jobcoach heeft ze nu een vaste baan. Door haar buurvrouw is ze op de STERKplaats gewezen, waarna ze zelf contact heeft gelegd en is gestart bij STERK.
Hier ontwikkelt Eke zich tot een volwaardig ervaringsdeskundige: ‘Het is mijn wens om voorlichting te kunnen gaan geven aan het UWV en werkgevers. Bij STERK leer ik meer over mezelf en help ik studenten om ervaring op te doen. Op dit moment ben ik bezig met mijn levensverhaal en werk ik mijn doelen uit, bijvoorbeeld om beter te leren werken met Powerpoint, hoe ik gastlessen kan geven en help ik bij casussen en het meedenken over oplossingen hierin met de studenten van de Hanzehogeschool en het Alfa-college. Bij alles krijg ik hulp van STERK’.

Positieve ervaringen
Eke leert veel over zichzelf, ze ontwikkelt zich stap voor stap: ‘ik vind het bijwonen van gastlessen leuk en ondanks dat ik het spannend vind om voor een grote groep en een presentatiescherm te staan, wil ik dit ook gaan doen. Ik weet graag waar ik aan toe ben en hoe mijn dag eruit komt te zien en ben de meest loyale medewerker. Veel werkgevers vinden het lastig om te gaan met mensen met een arbeidsbeperking, ik hoop ze straks als ervaringsdeskundige een positieve ervaring mee te geven. Ik hoop ook dat de maatschappij straks iedereen als medewerker ziet, met allemaal dezelfde kansen. En daarom wil ik delen met de maatschappij wat LFB al doet, dat waar er nu NEE wordt gezegd tegen veel mensen met een arbeidsbeperking, dit straks JA is.

JESSICA
Jessica is 23 jaar, woont in de Noorderplantsoenbuurt in Groningen en voetbalt bij Kids United in Hoogkerk. Ze houdt van chili con carne, bezorgt folders en is twee dagen per week te vinden op de STERK-plaats waar ze zich graag laat verrassen door de dag. Wat ze wil bereiken? Ze wil graag verder leren en ze heeft een concreet plan. Bij STERK heeft ze haar talenten en passie ontdekt, in de toekomst wil ze in een keuken aan de slag. Daarom start ze nu met de mbo Koksopleiding op niveau 2.

Doorleren, dat is het plan
Ze begint het gesprek met een nieuwtje, deze middag heeft ze een toelatingsgesprek voor de Koksopleiding op niveau 2. Jessica heeft haar doel nu duidelijk voor ogen: ‘Ik wil graag en stapje verder, dus leer door op niveau 2. In 2020 heb ik de niveau 1 opleiding afgerond en ben toen aan het werk gegaan bij een Kinderopvangorganisatie op een groep met 0- tot 4- jarigen. Ik leerde dat ik dat niet zo heel leuk vind. Ik startte in 2022 bij STERK en daar ben ik onder begeleiding opzoek gegaan naar wat ik wel wilde. Dat vond ik in het begin wel lastig. Ik kreeg veel opdrachten waarbij ik over mezelf moest nadenken en dat vond ik niet altijd leuk. Maar het heeft mij inzicht gegeven in mijn plan voor mijn toekomst en dat is werken in de horeca’.

Sterker door de STERK-plaats 
Haar moeder kwam met het idee van STERK:’Ik heb veel geleerd in het jaar dat ik bij STERK ben. Ik weet nu hoe mijn plan eruit ziet en heb veel met de studenten van de Hanzehogeschool samen gewerkt, dat vond ik erg leuk. Vooral als je niet online achter een scherm met elkaar praat, maar echt bij de studenten op school bent. Daar hebben we leuke gesprekken en stellen ze veel vragen. Ook het bijwonen gastlessen en het oefenen van slecht nieuws gesprekken vind ik leuk en hiervan heb ik veel geleerd’.
Deze STERK-plaats in Groningen, waar onder andere Eke en Jessica actief zijn, is mogelijk gemaakt door de Landelijk Federatie Belangenverenigingen Onderling Sterk (LFB) in samenwerking met het Alfa-college en de Hanzehogeschool Groningen.

 

Klik hier om het artikel te downloaden. 

 

Heeft deze informatie jou geholpen?

niet goed erg goed