Alfa-college
Hardenberg

Journaal voor iedereen

Alfa-college Hardenberg en de NOS werken samen aan het project

“Journaal voor iedereen”

 

 

Wat zijn we trots!

Marjan van den Berg (docent Nederlands NT1/NT2) van het Alfa-college Hardenberg heeft samen met de NOS gewerkt aan een proefproject voor NT1 en NT2 (zie kader). De NOS is recentelijk hiervoor ook op school geweest. Marjan heeft als één van de eerste 9(!) docenten uit Nederland de NT1-bevoegdheid gehaald.

 

Onderstaande tekst is zo veel mogelijk geschreven op 1F-niveau zodat veel mensen deze tekst kunnen lezen en begrijpen.

 

Het Alfa-college is er voor jonge studenten. Maar ook volwassenen kunnen er dingen leren of beter leren. Bijvoorbeeld hoe je een goede e-mail schrijft en stuurt. Of hoe je kunt solliciteren. Ook kun je leren hoe je een goed gesprek voert op je werk. Dit zijn nog maar een paar voorbeelden. Dit kun je leren op een cursus.

 

Eén groep heeft de afgelopen weken meegewerkt aan een proef van de NOS. De NOS wil dat alle mensen in ons land het nieuws kunnen volgen. Dus ook Nederlanders die lezen of schrijven soms lastig vinden. Plus Nederlanders die onze taal nog niet zo goed kunnen. Veel mensen vinden dat in het journaal te snel gepraat wordt. Of zij kunnen de ondertiteling niet zo snel lezen. Daarom hebben een paar medewerkers van de NOS zes keer een weekjournaal gemaakt. Astrid Kersseboom presenteerde de journaals. Zij gebruikte begrijpelijke woorden. Of zij legde moeilijke woorden uit. Ook sprak zij rustig en in korte zinnen. De ondertiteling was kort en soms was er helemaal geen ondertiteling. Dan werd een verhaal in een vreemde taal ingesproken in het Nederlands. Het ging bijvoorbeeld over de verkiezingen, de Oeigoeren en veiligheid op straat.

 

De groep bekeek deze week journaals. Dat gebeurde vijf keer op de computer en één keer op het Alfa-college. De mensen van de NOS waren er ook bij. Daarna konden de cursisten zeggen wat ze ervan vonden. Ze mochten zeggen wat goed was, maar ook wat beter kon. Daar werd steeds goed naar geluisterd. Zo werden de journaals steeds beter. De cursisten van het Alfa-college deden graag mee met de proef. Ze vonden de weekjournaals interessant.

 

De proef is nu afgelopen. De komende maanden gaan de medewerkers van de NOS hier verder mee aan het werk. Als alles goed gaat, komt er na de zomer nieuws voor iedereen.

 

 

Heeft deze informatie jou geholpen?

niet goed erg goed