Alfa-college
Hardenberg

Mbo-studenten Hardenberg behalen VCA-certificaat

Mbo-studenten Hardenberg behalen VCA-certificaat

Veilig aan het werk in de bouw en in de techniek. Dat stond de afgelopen weken centraal bij de VCA-examens voor zo’n 70 mbo-studenten van het RTC in Hardenberg.

De BBL-studenten zijn al aan het werk bij één van de aangesloten leerbedrijven en gaan daarnaast een dag in de week naar school. Daar kregen zij de afgelopen periode een cursus over veilig werken.
“Je wilt de studenten een goede basis meegeven, “ zo vertelt Harry Witwerts, instructeur bij het RTC.  “En veel bedrijven vragen ook om goed geschoold personeel, het VCA-certificaat is tegenwoordig bij veel bedrijven verplicht”.

Het doel van een VCA is om veilig, gezond en milieuvriendelijk te werken. De VCA is een landelijk erkend certificaat. Zo’n 70 studenten hebben in de afgelopen periode hun examen behaald. “En de student die het nu in de eerste ronde niet haalt, krijgt binnen een paar maanden een herkansing. Want we vinden het belangrijk dat iedereen veilig moet kunnen werken,” geeft Harry aan.

Student Jan (17 jaar) uit Kloosterhaar heeft vorige week zijn examen behaald. Hij vertelt: “Het was een lange dag. Van acht uur ’s ochtends tot vier uur ’s middags kregen we theorie. En aansluitend hebben we het examen gemaakt. Ik heb het in één keer behaald,” glundert hij trots.

Student Tygo (18 jaar) uit Kloosterhaar zit in het tweede jaar van de opleiding tot Timmerman en heeft vorig jaar zijn VCA-certificaat behaald. Veilig werken is voor hem  gesneden koek. “Het is nu gewoon onderdeel van je werk”, zo vertelt hij. “We zijn op het werk met een groot project bezig waarbij meerdere rijtjeswoningen en appartementen worden gerealiseerd. Het dragen van pbm’s (persoonlijke beschermingsmiddelen) zoals oordoppen en stofmaskers, en veiligheidsmaatregelen om op hoogte te werken, dat zit er nu wel goed in!”

Het RTC in Hardenberg leidt samen met het Alfa-college de technische vakmannen en -vrouwen van de toekomst op. Het Alfa-college verzorgt theorielessen, de praktijk leer je bij het RTC. ’t Web Bedrijfsopleidingen is ingezet om de VCA cursus te verzorgen.

Heeft deze informatie jou geholpen?

niet goed erg goed