Alfa-college

Het Alfa-college in Hoogeveen - School van Duurzaamheid en Circulariteit

Het gebouw aan de Voltastraat in Hoogeveen heeft de afgelopen jaren een metamorfose ondergaan, waarbij duurzaam en circulair bouwen het uitgangspunt was. En dan het liefst met hergebruik van zoveel mogelijk materialen uit het eigen gebouw. Dat is gebeurd. De verbouwing is afgerond. Er wordt volop bezuinigd op energie en er zijn enorm veel materialen en zelfs een groot deel van het casco van de school hergebruikt.   

Studenten bouwen mee 
Tijdens het bouwproces hebben studenten van technische opleidingen meegewerkt aan diverse onderdelen, wat goed van pas komt bij hun toekomstige werk. Immers: je wordt opgeleid met een heel andere visie op het gebruik van materialen. Ook bij andere opleidingen komt het thema aan bod. Studenten van de kappersopleiding werken in hun Groene Salon bijvoorbeeld alleen nog maar met duurzame materialen.  

Het project heeft veel losgemaakt en is voor medewerkers en studenten een inspiratiebron voor circulair en duurzaam denken én doen. Een kleine opsomming:  

- Er is een Duurzaamheidscentrum opgestart met de gemeente Hoogeveen en ondernemers.   
- Binnen de Taskforce Duurzaamheid, werken opleidingen aan het inbedden van de thema’s in de onderwijsprogramma’s
- Het Alfa-college Hoogeveen is een SDG-House en wordt de thuisbasis voor SDG-activiteiten in de regio (SDG’s: Sustainable Development Goals of Duurzame Ontwikkelingsdoelen)  
- De Groene Salon: we doen een pilot met de Natural Step-methodiek. Een methodiek die losse initiatieven bundelt tot één krachtige beweging richting C&D.


Heeft deze informatie jou geholpen?

niet goed erg goed