Alfa-college

veelgestelde vragen over de Start van je mbo-opleiding

Je vindt hier de antwoorden op de veelgestelde vragen rondom de start van je mbo-opleiding. Staat jouw vraag er niet tussen? Stel je vraag via één van onze social media-kanalen, chat met een medewerker of kijk hier hoe je contact met ons op kunt nemen.
Alle informatie over de Start van je mbo-opleiding

Aanmelding en uitschrijving

  • De aanmelddatum is voorbij. Kan ik me nog aanmelden en starten met een mbo-opleiding bij het Alfa-college?

    Als de aanmeldknop werkt, dan kun je je aanmelden voor de opleiding van je keuze. Kies jouw mbo-opleiding en meld je aan via de blauwe knop.
    Voor veel opleidingen kun je je tot 1 april aanmelden en dan start je in augustus/september. Vaak kun je op meerdere momenten tijdens het schooljaar starten met je mbo-opleiding (tussentijds of flexibel instromen). Kijk hier welke mbo-opleidingen meerdere startmomenten hebben, soms zelfs op elk moment.

  • Hoe kan ik me laten uitschrijven voor een opleiding?
    Stuur een mail naar [email protected] onder vermelding van je volledige naam, geboortedatum, opleiding en locatie.
  • Hoe meld ik me aan voor een opleiding bij het Alfa-college?
    Meld je digitaal aan via de opleidingspagina van je keuze en klik op de blauwe knop 'Aanmelden voor deze opleiding' of klik op de rode knop 'Meld je aan' rechts bovenaan een willekeurige webpagina en kies je opleiding. Om je aan te kunnen melden heb je je DigD nodig.
  • Ik heb mij aangemeld, maar een afwijzing ontvangen. Wat nu?
    Jammer dat je een afwijzing hebt gekregen, maar je kunt je nog aanmelden voor een andere opleiding van jouw keuze. Bekijk ons Opleidingenaanbod en klik bij de opleiding van je keuze op de knop 'Meld je aan voor deze opleiding'. Of klik op de rode knop 'Meld je aan' op een andere webpagina. Je kiest dan je opleiding tijdens het aanmelden. Om je te kunnen aanmelden heb je je DigiD nodig.
  • Ik heb mijn opleiding bijna afgerond, maar heb een opleidingsblad voor het komende schooljaar gekregen. Hoe zit dit?
    Als je nog een bepaald vak of een bepaalde toets moet afronden, dan kan het Alfa-college je nog niet uitschrijven. Vandaar dat je een verlengingsblad voor het komende schooljaar ontvangt. Dit betekent niet dat je nog een heel schooljaar moet afronden, maar dat je ingeschreven blijft staan totdat je alles hebt afgerond. Daarna kunnen we je pas uitschrijven. Zie ook Teruggave lesgeld of cursusgeld als je voortijdig stopt met je opleiding.
  • Ik wil graag een BBL-opleiding gaan volgen, maar kan geen werkplek vinden. Wat nu?
    Het Alfa-college kan helaas niet bemiddelen om een betaalde werkplek voor jou te vinden. Als je geen werkplek bij een leerbedrijf hebt, kunnen we je dan ook niet inschrijven voor een BBL-opleiding. Meer informatie over een werkplek vinden voor je BBL-opleiding.
  • Ik wil graag meer informatie over een opleiding

    Je kunt ons op verschillende manieren bereiken: bel gratis 800-8100, e-mail of app ons of stuur een berichtje via onze social media-kanalen. Ook tijdens de zomervakantie zijn we bereikbaar. Op de contactpagina zie je hoe je ons kunt bereiken en wanneer.

  • Kan ik mij nog aanmelden voor een VAVO-opleiding?

    Alle informatie over aanmelden VAVO vind je bij Veelgestelde vragen VAVO Zie verder ook de algemene informatie over VAVO.

  • Wanneer is het kennismakingsgesprek met de opleiding?
    Je krijgt bericht van de opleiding wanneer je waar wordt verwacht voor een kennismakingsgesprek/de kennismaking. In de vakantieperiode zijn er geen gesprekken. Heb je nog geen kennismakingsgesprek of kennismakingsbijeenkomst gehad voor de zomervakantie, dan vindt het kennismakingsgesprek/de kennismaking plaats zodra de school weer open is en krijg je zo snel mogelijk na de vakantie bericht hierover.
  • Wat zijn de startmomenten van Educatie en Inburgering?
    Kijk bij Educatie en Inburgering voor meer informatie over de cursussen. Heb je nog een vraag? De opleiding Educatie en Inburgering is niet te bereiken tijdens de zomervakantie. Na de zomervakantie kun je contact opnemen. Je kunt wel alvast een e-mail sturen naar [email protected]. Je krijgt zo snel mogelijk na de vakantie reactie.

Gereedschap

  • Ben ik verplicht om bij de leverancier die de opleiding adviseert gereedschap te kopen?
    Nee. De opleiding mag hierin adviseren. Je kiest altijd zelf waar je gereedschap aanschaft, maar het gereedschap moet voldoen aan de voorwaarden die de opleiding stelt.
  • Ik volg een praktijkopleiding. Is er gereedschap op school beschikbaar?
    De opleiding zorgt ervoor dat er in het praktijklokaal voldoende gereedschap aanwezig is. Dit gereedschap kunnen studenten tijdens de lessen gebruiken. Na afloop van de les blijft het gereedschap in de klas.
  • Mag ik eigen gereedschap gebruiken tijdens de opleiding?
    Elke student mag zijn eigen gereedschap aanschaffen en ook gebruiken tijdens de lessen, als dit voldoet aan de eisen van de opleiding en als de opleiding hier toestemming voor heeft gegeven. Gebruik van je eigen gereedschap gaat dus altijd in overleg met docenten van de opleiding.

Kleding

  • Ik moet kleding aanschaffen voor mijn opleiding. Ben ik verplicht de kleding te bestellen bij de leverancier die het Alfa-college adviseert?
    Nee. Je bent verplicht eigen sport- en bedrijfskleding aan te schaffen, maar je bent vrij om te bepalen waar je de kleding koopt. Vaak heeft de opleiding met een bepaalde (kleding)leverancier gunstige prijsafspraken gemaakt. De opleiding mag adviseren een kledingpakket bij een bepaalde leverancier aan te schaffen.

Laptop

  • Moet ik voor mijn opleiding een laptop hebben?
    Het Alfa-college kan een student niet verplichten een laptop/computer voor de opleiding te kopen. Als je een mbo-opleiding volgt bij het Alfa-college, moet je wel beschikken over een laptop of computer om de lessen te kunnen volgen en je opleiding af te kunnen ronden. Een laptop kun je natuurlijk ook lenen of huren/leasen. Je hebt de laptop nodig om tijdens je opleiding de lessen te volgen waarbij je digitale licenties als lesmateriaal gebruikt. Zonder laptop kun je niet deelnemen aan deze lessen en mis je dus een deel van het verplichte lesprogramma.
  • Mag school mij verplichten een bepaald merk laptop te kopen?

    Nee. Je opleiding mag geen bepaald merk laptop/computer verplichten. De opleiding mag wel voorschrijven aan welke specificaties een laptop/computer moet voldoen om bepaalde software te kunnen gebruiken. De opleiding mag geen Apple MacBook voorschrijven, maar mag wel aangeven dat de laptop/computer het IOS-besturingssysteem moet ondersteunen. De opleiding moet hierbij aangeven waarom IOS nodig is en een Windows- of Android-besturingssysteem niet voldoet.

  • Wat kost een laptop of computer
    Rekening houdend met de specificaties van een opleiding, mag een laptop of computer niet duurder zijn dan 500 euro. We streven er altijd naar om de kosten zo laag mogelijk te houden. Het Mbo- studentenfonds vergoedt hiervoor maximaal 500 euro. Eventueel kan een opleiding een zwaardere (duurdere) laptop of computer voorschrijven, maar dat moet dan goed te verantwoorden zijn en dus nodig zijn. In dat geval mag de aan te schaffen laptop of computer nooit meer kosten dan 1.000 euro. In deze specifieke situatie worden de kosten tot 1.000 euro ook vergoed vanuit het Mbo-studentenfonds. Op de pagina Schoolkosten vind je meer informatie over het Mbo-studentenfonds.
  • Wat zijn de minimale eisen waar een laptop of computer aan moet voldoen?

    Kijk voor de minimale vereisten voor de laptop of computer op de pagina Laptop.

Leermiddelen

  • Ben ik verplicht bij MBOwebshop mijn leermiddelen te bestellen?
    Nee, je kunt zelf bepalen waar je de leermiddelen koopt, huurt of leent. Let er dan wel op dat je het juiste ISB-nummer (ISBN) en de juiste druk hebt.
  • De leermiddelenlijst van de opleiding komt niet overeen met die van MBOwebshop
    De leermiddelenlijst wordt elk jaar aangepast. De lijst die op de site van MBOwebshop staat is altijd leidend, dus je gaat uit van de lijst(en) op MBOwebshop.nl
  • Het bedrag dat ik moet betalen is anders dan het bedrag dat van tevoren is doorgegeven. Hoe kan dit?
    De opleiding heeft de leermiddelenlijst onlangs definitief samengesteld. Het Alfa-college geeft vooraf een indicatie (inschatting) van de kosten. Het definitieve bedrag kan anders uitvallen, bijvoorbeeld vanwege hogere kosten van de uitgever.
  • Hoe kan ik mijn leermiddelen bestellen?
    Kijk voor jouw leermiddelenlijst op MBOwebshop.nl. Daar staat welke leermiddelen je nodig hebt. Je kunt je leermiddelen bestellen via MBOwebshop, maar dat hoeft niet.
  • Ik heb een vraag over de levering van mijn lesmateriaal. Waar kan ik deze vraag stellen?
    Heb je via MBOwebshop besteld? Kijk dan op de website van MBOwebshop of neem contact op met de klantenservice van MBOwebshop. Heb je ergens anders besteld? Neem dan contact op met de betreffende leverancier of verkoper.
  • Ik zie een excursie staan. Ben ik verplicht hieraan deel te nemen?
    Een excursie of andere onderwijsactiviteit valt onder lesactiviteiten. Je wordt dus geacht hieraan deel te nemen. Als er extra kosten aan een excursie of andere onderwijsactiviteit verbonden zijn, dan word je hierover geïnformeerd. Lukt het niet om deel te nemen aan de excursie of activiteit of heb je hier aanvullende vragen over? Neem contact op met ons.
  • Kan ik de kosten voor de leermiddelen ook in termijnen betalen?
    Als je leermiddelen hebt besteld via MBOwebshop, dan loopt de betaling ook via MBOwebshop. Kijk op hun website voor de voorwaarden of neem contact op met de klantenservice van MBOwebshop. Heb je ergens anders besteld? Kijk dan op de website van de leverancier of verkoper en neem contact op.
  • Kan ik mijn leermiddelen ook retourneren? En zo ja, hoe werkt dit?
    Heb je leermiddelen bij MBOwebshop besteld, kijk dan voor de voorwaarden op de website van MBOwebshop of neem contact op met de klantenservice van MBOwebshop. Heb je ergens anders besteld? Neem dan contact op met de leverancier of verkoper.
  • Moet ik alles dat op de leermiddelenlijst vermeld staat aanschaffen?
    Ja. Je moet op de eerste schooldag over het lesmateriaal te beschikken dat op de leermiddelenlijst (zie MBOwebshop.nl) vermeld staat, tenzij anders aangegeven.
  • Waar vind ik de leermiddelenlijst voor mijn opleiding?
    Je vindt jouw leermiddelenlijst op MBOwebshop.nl. Lukt het niet? Neem contact op met de klantenservice van MBOwebshop.
  • Wat zijn digitale licenties? Hoe moet ik deze licenties activeren?

    Je hebt voor je opleiding bijna altijd ook digitale licenties nodig. Met een licentie krijg je toegang tot digitale leermiddelen. Deze schaf je aan in plaats van boeken. Let op: activeer licenties pas samen met je docent op school!

Schoolkosten en regelingen

  • Kan ik een betalingsregeling afspreken?

    Je kunt een betalingsregeling afspreken met het Alfa-college voor:

    • cursusgeld voor je BBL-opleiding
    • leermiddelen en andere kosten voor school: als je tijdens het kennismakingsgesprek niet hebt laten weten dat je een betalingsregeling wilt, neem dan contact op met het Loopbaancentrum van de locatie waar je lessen gaat volgen. Voor meer informatie zie Begeleiding bij studereren en Betalingsregeling.

    Volg je een BOL-opleiding en wil je een betalingsregeling afspreken om je lesgeld in termijnen te betalen, neem dan contact op met DUO.

  • Kan ik ook lesgeld of cursusgeld terugkrijgen?

    Soms kun je een deel van het lesgeld of cursusgeld terugkrijgen. Ga naar Teruggave lesgeld of cursusgeld.

  • Moet je altijd lesgeld of cursusgeld betalen?
    Nee, alleen als je 18 jaar of ouder bent. Een 18+ student die een BOL-opleiding volgt, betaalt elk jaar lesgeld aan DUO. Een 18+ student die een BBL-opleiding volgt, betaalt jaarlijks cursusgeld aan het Alfa-college. Zie Schoolkosten voor meer informatie.
  • Wat is de Regeling tegemoetkoming leermiddelen mbo-studenten jonger dan 18?

    Via de Rijksoverheid is er de Regeling tegemoetkoming leermiddelen voor mbo-studenten jonger dan 18 jaar. Het gaat om 60 euro, bestemd voor leermiddelen. Als je op 1 september van het lopende schooljaar als mbo-student nog geen 18 jaar bent en je volgt een voltijds BOL- of BBL-opleiding, dan kom je hiervoor in aanmerking. Er staat een voucher voor je klaar via MBOwebshop. Inloggen en je leermiddelenlijst bekijken bij MBOwebshop kan vanaf 5 juli en bestellen kan vanaf 1 augustus 2024. Je kunt je voucher inwisselen voor boeken en/of licenties.

    Hoe wissel ik mijn voucher in?

    Het wijst zich vanzelf als je bent ingelogd op MBOwebshop. Je ziet je voucher meteen na inloggen. Meer informatie vind je in deze flyer.

    Wanneer staat mijn voucher klaar?

    Inschrijfdatum (je krijgt per mail een Besluit van inschrijving) 
    Voucher
     voor 25 juli 2024
    26 juli 2024
     26 juli - 1 september 2024
    volgende dag
     1 oktober 2024 - 31 januari 2025
    binnen 2 weken
     1 februari - 28 februari 2025
    binnen 1 week
     1 maart - 1 juli 2025
    binnen 2 weken

    Wat als ik mijn voucher niet zie?

    Controleer of je geboortedatum correct in ons systeem staat. Neem contact op met het Studenten Servicecentrum.

Studiefonds en schoolkosten

  • Kan ik een bijdrage krijgen via een studiefonds of op een andere manier?
    Ben je op 1 augustus van het komende schooljaar nog geen 18 jaar en volg je een BOL-opleiding bij ons? Kijk op Schoolkosten voor meer informatie over de schoolkosten en het Mbo- studentenfonds.

Mijn vraag staat er niet bij

Heeft deze informatie jou geholpen?

niet goed erg goed