Alfa-college

Van mbo naar hbo

Van mbo naar hbo


Sharon Schlukebir uit Groningen is één van de oud-studenten van het Alfa-college die na het behalen van haar mbo-diploma besloot om verder te leren aan het hbo. De inmiddels vierdejaars Commerciële Economie studeert aan de Hanzehogeschool in Groningen. We spraken haar op de Boumaboulevard. Op deze locatie wordt jaarlijks de informatiemarkt 'Ontmoet HBO' gehouden

Sharon: “Ontzettend leuk om weer op het Alfa-college te zijn. Ik heb hier zulke fijne herinneringen! Dat is misschien ook wel de reden dat ik mijn afstudeerscriptie bij het Alfa-college ga doen.” Sharon is inmiddels een ware ambassadeur van de doorstroom mbo-hbo: “Ik ben zo blij waar ik nu sta, dat ik alle studenten van het Alfa-college wel een hbo-opleiding gun. Eerlijk is eerlijk een hbo-diploma komt je niet aanwaaien, maar als je het echt wilt dan is alles mogelijk.”

In het eerste jaar van de opleiding Marketing en Communicatie wist Sharon al dat ze naar het hbo wilde: “Bij incassobureau en gerechtsdeurwaarder Flanderijn en Bouman was een accountmanager mijn stagebegeleidster. Flexibiliteit in het werk, socializen, netwerken en acquisitie spraken me in haar werkzaamheden enorm aan. Mijn stagebegeleider had de hbo-opleiding Commerciële Economie afgerond, dus de keuze qua hbo-opleiding was snel gemaakt.” Maar Sharon begrijp heel goed dat voor sommige studenten een hbo-opleiding kiezen lastiger is: “Er zijn zoveel doorstroommogelijkheden. Daarom vind ik het ook zo goed dat het Alfa-college studenten de informatiemarkt ‘Ontmoet HBO’ biedt. Een eerste kennismaking met de verschillende hbo-instellingen en hun opleidingen.” 

Geef niet op en geloof in jezelf
Van mbo naar hbo gaan is niet niks, maar haar omgeving had er alle vertrouwen in: “Tijdens verschillende stages op het mbo kreeg ik al hbo-waardige opdrachten, maar ook mijn docenten en familie hebben mij erg gestimuleerd om verder te leren. Ik vergeet nooit meer de quote die ik van mijn mentor tijdens de diploma-uitreiking kreeg: ‘Behind every succesfull woman is herself’. Iedere stimulans is er één. Zij geloofde in mij en dat zetje had ik net nodig. Deze quote gebruik ik trouwens nog steeds. Dus geef niet op en geloof in jezelf.”

Voordelen van mbo-achtergrond
“Het voordeel van een mbo-achtergrond is dat je al heel veel praktijkervaring meeneemt. Vooral het samenwerken in groepsverband had ik natuurlijk al veel vaker gedaan. Ook het netwerken was mij niet vreemd en ik was dan ook nog al verbaasd dat ik één van de weinigen in mijn klas was met een profiel op LinkedIn. Tijdens projecturen had ik dan ook tijd over om in de boeken te duiken, want je krijgt op het hbo veel theorie.” De overgang ging niet zonder slag of stoot: “Ik leerde in eerste instantie niet effectief, dacht dat ik elke zinnetje uit een boek moest kennen, maar de gouden tip die ik van een medestudent kreeg is om belangrijke woorden en zinnen in de boeken te onderstrepen. Ik haalde mijn propedeuse in 1 jaar. Dat had ik nooit verwacht.”

 

Heeft deze informatie jou geholpen?

niet goed erg goed