Alfa-college

Beroepsbegeleidende leerweg

Werken en leren

Ben jij een doener en wil je werken en leren combineren? Dan is een beroepsbegeleidende leerweg (BBL-opleiding) iets voor jou. Je bent in dienst bij een leerbedrijf. Meestal werk je vier dagen in de week en ga je één dag of twee dagdelen naar school. Je leert dus vooral in de praktijk. De theorie die je op school krijgt, kun je meteen in de praktijk toepassen. Je volgt dezelfde vakken als in de BOL-opleiding. Afhankelijk van je vooropleiding en werkervaring kun je soms sneller een opleiding afronden.
Aanmelden voor een BBL-opleiding kan ook in augustus of september!
 • Erkend leerbedrijf
  Het bedrijf waar je werkt moet een erkend leerbedrijf zijn, omdat je dan zeker bent dat je een goede opleiding kunt krijgen. Voor de BBL-opleiding heb je een arbeidsovereenkomst nodig met het bedrijf. Als je nog geen werkgever hebt of kan vinden kan school je hiermee helpen. De praktijkovereenkomst wordt gesloten tussen school, het leerbedrijf en de student. Hierin staan de rechten en plichten van alle drie de partijen.
 • Verschil BOL/BBL
  Na het behalen van een BBL-opleiding ontvang je een erkend mbo-diploma. Het verschil met een BOL opleiding is dat je bij een BBL-opleiding direct al inkomen hebt en je meer in de praktijk leert.
  Vaak willen werkgevers (een deel van) de studiekosten voor je betalen bij een BBL-opleiding. Vooral in branches waar een tekort is aan medewerkers is dit het geval. Bijvoorbeeld in de zorg en techniek.
 • BBL iets voor jou?
  Als je snel weer aan het werk wilt of je wilt om-of bijscholen? Dan is een BBL-opleiding een goede keuze.

  Aanmelden voor een BBL-opleiding kan ook in augustus of september!