Alfa-college

Schoolkosten en (studie)financiering

Wat kost je opleiding?

We proberen de kosten voor je opleiding zo laag mogelijk te houden. Wij zorgen als school ervoor dat onze praktijklokalen beschikken over alle gereedschappen en materialen die je nodig hebt om de (praktijk)lessen te volgen. Dit is de basisuitrusting die de school moet verzorgen. Dus er zijn gereedschappen, instrumenten en computers met software, maar ook verbruiksmaterialen zoals hout, deeg, make-up en stof. Je krijgt een gratis schoolpas. Toelatingstoetsen, sporttesten, examens en herkansingen zijn ook gratis. Op alle locaties van het Alfa-college is internet beschikbaar waar je als student gebruik van kunt maken.

Schoolkostenbeleid

Het schoolkostenbeleid van het Alfa-college vind je hier (pdf).

 • Kosten voor de student
  Er zijn ook kosten voor jou als student. Als je 18 jaar of ouder bent, betaal je elk schooljaar lesgeld (BOL-opleiding) of cursusgeld (BBL-opleiding). Daarnaast heb je leermiddelen, instrumenten en gereedschappen nodig. Deze onderwijsbenodigdheden heb je nodig om je opleiding te kunnen volgen en afronden en hier moet je zelf voor zorgen. Kopen is niet altijd nodig, want lenen van iemand kan natuurlijk ook, maar dat geldt niet voor alles. Je hebt altijd een laptop nodig (zie tab Laptop). Andere onderwijsbenodigdheden zijn: boeken, readers, licenties voor digitale boeken en computerprogramma’s, een rekenmachine of speciale (werk)kleding en schoenen voor een sport-, beveiligers- of horeca-opleiding. Sommige materialen kun je via het Alfa-college nieuw kopen, maar je mag ze natuurlijk ook ergens anders aanschaffen. Via je opleiding ontvang je informatie over welke onderwijsbenodigdheden je nodig hebt en aan welke voorwaarden deze moeten voldoen.
 • Lesgeld of cursusgeld
  Lesgeld of cursusgeld betaal je op grond van de wet vanaf 18 jaar. Voor een BOL-opleiding betaal je lesgeld en voor een BBL-opleiding cursusgeld. De overheid stelt jaarlijks deze bedragen vast. Heb je recht op Studiefinanciering en een ov-studentenkaart via DUO of heb je mogelijk recht op teruggave van een deel van het lesgeld of cursusgeld? Zie de tab Teruggave. Informatie van de overheid: helderheid over de schoolkosten op het mbo.

  BOL-opleiding: lesgeld
  Ben je op 1 augustus 18 jaar of ouder en volg je een BOL-opleiding, dan betaal je jaarlijks lesgeld aan DUO.
  Let op: voor schooljaar 2021-2022 gelden afwijkende bedragen vanwege corona. De standaardbedragen staan hier.

  BBL-opleiding: cursusgeld
  Ben je 1 augustus 18 jaar of ouder en volg je een BBL-opleiding, dan betaal je jaarlijks cursusgeld aan school. Als je werkgever het cursusgeld betaalt, dan moet je hiervoor een Cursusgeldverklaring inleveren bij je opleiding. 
  Let op: voor schooljaar 2021-2022 gelden afwijkende bedragen vanwege corona. De standaardbedragen staan hier.
 • Laptop

  Om een opleiding aan het Alfa-college te volgen, moet je over een laptop/computer beschikken. Houd hiervoor rekening met de minimumeisen/minimale specificaties.

  Specificaties

  Om te kunnen werken via het netwerk van school en met de applicaties die het Alfa-college aan studenten ter beschikking stelt, moet de laptop/computer over de volgende minimale specificaties beschikken per juni 2021:

  • besturingssysteem: Windows 10
  • processor: minimaal Intelcore I3 (of vergelijkbare AMD-processor)
  • werkgeheugen: 4 GB
  • harde schijf: minimaal 128 SSD
  • wifi.

  Let op: Sommige opleidingen stellen zwaardere eisen aan de laptop/computer. De opleiding informeert je hierover.

 • Studieboeken en licenties

  Je leermiddelenlijst/boekenlijst voor je opleiding bij het Alfa-college vind je alleen op Studers.nl. Op deze lijst staat welke studieboeken en licenties je komend schooljaar nodig hebt. Je kunt natuurlijk zelf kiezen waar je je boeken en licenties aanschaft en je kunt ook tweedehands boeken kopen. Let op: houd de ISBN-nummers van de boekenlijst/leermiddelenlijst van jouw opleiding aan. Het Alfa-college heeft prijsafspraken gemaakt met Studers en daarom kan het voordeliger zijn daar te bestellen.

 • Kosten voor extra activiteiten
  Houd ook rekening met mogelijke kosten voor extra activiteiten, bijvoorbeeld een excursie, schoolkamp of festiviteit. Deze activiteiten vallen niet onder het verplichte schoolprogramma, dus je kiest zelf of je eraan deel wilt nemen. Deze kosten staan op je leermiddelenlijst bij Studers onder Schoolkosten/Schoolbijdrage.
 • Vragen stel je aan Studers
  Heb je vragen over boeken of licenties bestellen of de schoolkosten/schoolbijdrage betalen, neem dan contact op met Studers: e-mail de Klantenservice van Studers of bel 0591-668133.
 • Betalingsregeling en facturen

  Je kunt een betalingsregeling met ons afspreken. Dan hoef je de schoolkosten niet in één keer te betalen. Dit kun je ons op verschillende manieren laten weten:

  • neem vooraf of aan het begin van je opleiding, zoals tijdens het kennismakingsgesprek, contact op en vraag om een betalingsregeling
  • stuur een e-mail naar schoolkosten@alfa-college.nl voordat je een factuur hebt ontvangen of zo snel mogelijk daarna
  • ga zo snel mogelijk nadat je een factuur via Payt hebt ontvangen naar Factuurinzien.nl en kies voor Betalingsregeling.

  Digitale facturen
  Het Alfa-college verstuurt facturen digitaal. Dit betekent dat je facturen per e-mail ontvangt via het persoonlijke Alfa-college mailadres dat je krijgt als student. De afzender is debiteuren[@]alfa-college.nl. De factuur voor het cursusgeld of lesgeld ontvang je voor 1 oktober. Voor een introductie, excursie, licentie of reader die het Alfa-college heeft geleverd, krijg je een factuur zodra dit van toepassing is. Via Factuurinzien.nl kun je vragen stellen over de factuur, direct betalen en een betalingsregeling afspreken.

 • Mbo Studentenfonds/Tegemoetkoming

  Ben je BOL-student, ben je op 1 augustus nog geen 18 jaar en is er een minimaal (gezins)inkomen? Dan kun jij of kunnen je ouders of verzorgers via het Alfa-college in aanmerking komen voor tegemoetkoming van de schoolkosten voor verplichte leermiddelen. De bijdrage komt uit het Mbo studentenfonds en je ontvangt de bijdrage via school. In sommige gevallen kunnen ook BBL-studenten de tegemoetkoming aanvragen. De kosten voor verplichte leermiddelen kunnen per opleiding verschillen. Verplichte leermiddelen zijn benodigdheden die noodzakelijk zijn om onderwijs te volgen en examen te doen. Deze middelen staan op het verplichte gedeelte van de boekenlijst/leermiddelenlijst, die je (alleen) op Studers.nl vindt.

  We raden je aan om zo snel mogelijk tegemoetkoming aan te vragen, dus zodra je je hebt aangemeld voor een opleiding

  Aanvragen bijdrage Mbo Studentenfonds in 3 stappen

  Stap 1
  Nadat je je hebt aangemeld voor een mbo-opleiding, ga je zo snel mogelijk naar de website van Stichting Leergeld en volgt de stappen om de aanvraag voor tegemoetkoming in te dienen. Stichting Leergeld verzorgt de inkomenscheck. Als de check vóór 1 april plaatsvindt, is de kans groot dat je aanvraag vóór de start van het nieuwe schooljaar succesvol is afgerond. De inkomenscheck geldt voor elke opleiding bij het Alfa-college, dus als je voor een andere opleiding kiest, dan kan dezelfde verklaring worden gebruikt. Je hoeft dus niet te wachten tot je definitief bent ingeschreven voor een opleiding!

  Stap 2
  Stuur de uitkomst van de inkomenscheck (een verklaring, brief of verslag) per e-mail naar het Alfa-college. Zet in deze e-mail ook je persoonsgegevens en een telefoonnummer waarop je goed bereikbaar bent.
  Let op: Vanwege het Corona-virus kan er vertraging zijn. Tijdig aanvragen is verstandig.

  Stap 3
  Het Alfa-college neemt contact met je op als je een tegemoetkoming van de schoolkosten voor verplichte leermiddelen krijgt. Samen zorgen we ervoor dat je de leermiddelen op de juiste wijze bestelt. De factuur gaat rechtstreeks naar het Alfa-college en wij handelen de betaling af.

  Meer informatie
  Heb je vragen of wil je meer informatie over het Mbo Studentenfonds en de regeling Tegemoetkoming schoolkosten? Klik hier (pdf) voor meer informatie of mail ons. We helpen je graag verder. 

  Laptop
  Om een opleiding te volgen bij het Alfa-college heb je altijd een laptop nodig (zie tab Laptop).

 • Studiefondsen
  Als het (gezins-)inkomen onvoldoende is, kun je een beroep doen op de gemeente, provincie of particuliere fondsen. In Groningen is er het Provinciaal Groninger Studiefonds, waar je terecht kunt voor een bijdrage in de schoolkosten: Studiefonds 2020-2021 en 2021-2022 van de Provincie Groningen.
 • Toeslagen en studiefinanciering

  Toeslagen tot 18 jaar
  Ga naar Toeslagen.nl van de Belastingdienst voor meer informatie over Kindgebonden budget.

  Kinderopvangtoeslag
  Maak je gebruik van kinderopvang? Kijk dan hier of je met jouw studie recht hebt op kinderopvangtoeslag en vraag deze meteen aan.  

  Studiefinanciering vanaf 18 jaar
  Ben je 18 jaar of ouder en volg je een BOL-opleiding? Dan kom je mogelijk in aanmerking voor studiefinanciering. Deze bestaat uit een basisbeurs, een eventuele aanvullende financiering en een ov-studentenkaart (zie hieronder). Aanvraagformulieren voor de regeling Tegemoetkoming Studiefinanciering en WSF 18+ zijn verkrijgbaar bij DUO.

 • Facturen Alfa-college per mail

  Het Alfa-college verstuurt facturen standaard digitaal. Dit betekent dat je facturen per e-mail ontvangt via je persoonlijke Alfa-college mailadres dat elke student krijgt. De afzender is debiteuren@alfa-college.nl. Via Factuurinzien.nl kun je o.a. op elk moment je (factuur)gegevens bekijken, facturen downloaden, reageren op een factuur, direct betalen via Ideal en een betalingsregeling afspreken.

  De factuur voor het lesgeld (BOL) of cursusgeld (BBL) ontvang je voor 1 oktober. Nadat je een introductie, excursie, licentie of reader hebt besteld, krijg je een factuur. Dit betekent dat je in de loop van het schooljaar een factuur kunt krijgen van school via je persoonlijke Alfa-college e-mailadres. Daarom is het belangrijk dat je je mailbox van het Alfa-college regelmatig bekijkt tijdens het hele schooljaar.

  Onderaan de factuur staat de naam Payt. Deze organisatie zorgt namens het Alfa-college o.a. voor facturen en herinneringen versturen en een betaalknop.

 • Ov-studentenkaart

  Mbo-studenten die een voltijds BOL-opleiding volgen, kunnen gratis reizen met het openbaar vervoer, dus ook studenten jonger dan 18 jaar. DUO noemt deze ov-studentenkaart een studentenreisproduct. Lees ook de brochure ov-kaart voor studenten (DUO).

  Klaar met je opleiding? Zet je studentenreisproduct tijdig stop!
  Als je klaar bent met je opleiding, is het belangrijk dat je je studentenreisproduct tijdig stopzet. Dit kun je heel makkelijk doen bij een ophaalpunt voor ov-kaarten. Doe je dit niet op tijd, dan krijg je een boete van DUO.

  Internationale activiteiten
  Het kan ook verstandig zijn tijdens je buitenlandse stage je ov-kaart tijdelijk stop te zetten. Vraag je contactpersoon voor internationale stage op school, wat het beste is.

 • Teruggave lesgeld of cursusgeld

  Als je besluit met je opleiding te stoppen voordat je klaar bent, kun je soms een (deel van het) lesgeld of cursusgeld terugkrijgen. Wil je een andere mbo-opleiding volgen bij het Alfa-college, meld je dan opnieuw aan via de knop 'Meld je aan' rechtsboven.

  Uitschrijfdatum
  Je hebt je laatste onderwijsactiviteit (bijvoorbeeld een theorie- of praktijktoets) voor een diploma behaald op bijvoorbeeld 1 juni. Dit is niet de officiële einddatum van de opleiding. Er moeten namelijk nog meerdere zaken worden geregeld voordat je diploma officieel is vastgesteld, bijvoorbeeld de officiële aanvraag van je diploma en het vaststellen van het diploma door de examencommissie. Elk schooljaar bepalen we de vaststellingsdata van de opleidingen. Dit zijn de data waarop een diploma kan worden vastgesteld. De vaststellingsdatum is ook meteen de officiële uitschrijfdatum. In de praktijk zit er daarom vaak wel enige tijd tussen je laatste les of toets en de uitschrijfdatum. De diplomadatum kan ook anders zijn dan de uitschrijfdatum van je opleiding.

  Teruggave lesgeld (BOL)
  Lesgeld terugvragen gaat via DUO. Als je een andere opleiding gaat volgen, moet je het volgende regelen via DUO om problemen te voorkomen: zet je studiefinanciering en ov-studentenkaart (studentenreisproduct) stop en/of vraag een overbruggingslening aan. Lees meer op DUO.nl.

  Teruggave cursusgeld (BBL)
  Het volledige bedrag van het cursusgeld voor je BBL-opleiding of deeltijd-BOL-opleiding, moet je aan het Alfa-college betalen aan het begin van het schooljaar. Welk bedrag je terug kunt krijgen, hangt af van de datum waarop je officieel wordt uitgeschreven. Cursusgeld terugvragen gaat via het Alfa-college. De overheid heeft voorwaarden verbonden aan het teruggeven (de restitutie) van cursusgeld.

  Wanneer betaal je minder cursusgeld?
  Als je stopt met je opleiding voor het einde van het schooljaar, is wettelijk gezien alleen recht op vermindering, en dus teruggave, van het cursusgeld:

  • als de student vóór 1 oktober of vóór de eerste lesdag stopt met de opleiding;
  • als de student zich inschrijft voor een BOL-, BBL-, VAVO- of vo-opleiding bij een andere onderwijsinstelling; alleen als die inschrijving plaatsvindt in het lopende schooljaar. Voeg een kopie van het 'Bewijs van Inschrijving' toe;
  • als de student vóór 1 mei van het lopende schooljaar is geslaagd en de inschrijving voor die datum is beëindigd;
  • als de student ernstig ziek is of overlijdt;
  • als er bijzondere familieomstandigheden zijn voor de student: overlijden van een familielid in de eerste graad, scheiding van de ouders, scheiding van de gehuwde of samenwonende student.

  Welk deel van het cursusgeld krijg je terug?
  De hoogte van het terug te krijgen bedrag verschilt. Als je geslaagd bent voor 1 mei van het lopende schooljaar, heb je recht op teruggave van 1/10e deel van het cursusgeld voor elke maand dat je niet meer ingeschreven staat. In de andere situaties heb je recht op teruggave van 1/12e deel van het cursusgeld voor elke maand dat je niet meer ingeschreven staat.

  Aanvraag teruggave cursusgeld
  Als je voor teruggave (restitutie) van cursusgeld (BBL-opleiding) in aanmerking denkt te komen, kun je het Aanvraagformulier
  restitutie cursusgeld opvragen via debiteuren@alfa-college.nl, invullen en naar ons opsturen. Het Alfa-college stelt het teruggavebedrag vast aan de hand van de bepalingen volgens de Les- en cursusgeldwetLet op: tot uiterlijk 31 juli van het schooljaar waarop de aanvraag betrekking heeft, kun je cursusgeld terugvragen.

 • Brochure schoolkosten JOB

  JOB, de jongerenorganisatie voor en door mbo-studenten, heeft een brochure uitgebracht over schoolkosten: Schoolkosten in het mbo.