Alfa-college

Schoolkosten en studiefinanciering

Wat kost je opleiding?

We proberen de kosten voor je opleiding zo laag mogelijk te houden. Wij zorgen als school ervoor dat onze praktijklokalen beschikken over alle gereedschappen en materialen die je nodig hebt om de (praktijk)lessen te volgen. Dit is de basisuitrusting die de school moet verzorgen. Dus er zijn gereedschappen, instrumenten en computers met software, maar ook verbruiksmaterialen zoals hout, deeg, make-up en stof. Je krijgt een gratis schoolpas. Toelatingstoetsen, sporttesten, examens en herkansingen zijn ook gratis. Op alle locaties van Alfa-college is internet beschikbaar.

Schoolkostenbeleid

Het schoolkostenbeleid van het Alfa-college vind je hier (pdf).

 • Kosten voor de student
  Er zijn ook kosten voor jou als student of cursist of je ouders of verzorgers. Als je 18 jaar of ouder bent, betaal je ieder schooljaar lesgeld of cursusgeld. Daarnaast zijn er kosten voor leermiddelen, instrumenten en gereedschappen, die je zelf moet kopen. Over deze onderwijsbenodigdheden moet je kunnen beschikken om de opleiding te kunnen volgen. Denk daarbij aan boeken, readers, licenties voor digitale boeken en computerprogramma’s, een rekenmachine, laptop of werkkleding en werkschoenen voor een sport-, beveiligers- of horeca-opleiding. Sommige materialen kun je via het Alfa-college kopen, maar je mag ze natuurlijk ook bij een ander bedrijf bestellen.
 • Lesgeld of cursusgeld
  Lesgeld of cursusgeld betaal je alleen als je 18 jaar of ouder bent. Volgens de wet is het verplicht jaarlijks lesgeld of cursusgeld te betalen vanaf 18 jaar. Voor een BOL-opleiding betaal je lesgeld en voor een BBL-opleiding cursusgeld. De overheid bepaalt de bedragen. Heb je recht op Studiefinanciering en een ov-studentenkaart of heb je mogelijk recht op teruggave van een deel van het lesgeld of cursusgeld? Lees hieronder meer. Van de overheid: helderheid over de schoolkosten op het mbo.

  BOL-opleiding: lesgeld
  Ben je op 1 augustus 18 jaar of ouder en volg je een BOL-opleiding, dan betaal je jaarlijks lesgeld. De overheid stelt het lesgeldbedrag vast en je betaalt het lesgeld aan DUO. Kijk hier om welk bedrag het voor dit schooljaar gaat. Normaal gesproken worden elk jaar de bedragen voor les- en cursusgeld geïndexeerd, wat over het algemeen een kleine verhoging tot gevolg heeft.

  BBL-opleiding: cursusgeld
  Ben je 1 augustus 18 jaar of ouder en volg je een BBL-opleiding, dan betaal je jaarlijks cursusgeld. Je betaalt het cursusgeld aan school. Als een derde (geen ouder of voogd) het cursusgeld voor een student betaalt, dan moet de student hiervoor een Cursusgeldverklaring inleveren. Kijk hier om welk bedrag het voor dit schooljaar gaat. Normaal gesproken worden elk jaar de bedragen voor les- en cursusgeld geïndexeerd, wat over het algemeen een kleine verhoging tot gevolg heeft.
 • Boeken en licenties

  Je kunt natuurlijk zelf kiezen waar je je boeken en licenties wilt bestellen en je kunt ook tweedehands boeken kopen als je wilt (let op  ISBN!). Het Alfa-college heeft prijsafspraken gemaakt met Studers en daarom kan het voordeliger zijn daar je nieuwe boeken te bestellen. Je boekenlijst vind je alleen op Studers.nl. Op je boekenlijst kun je zien welke boeken en licenties je in een studiejaar nodig hebt.
  Let op: houd de ISBN-nummers van de boekenlijst van jouw opleiding aan.

  Ben je klaar met je opleiding? Dan kun je je studieboeken ook weer verkopen. Dit kan op allerlei manieren, onder andere via Studers.

 • Kosten voor extra activiteiten
  Houd naast de kosten voor boeken rekening met mogelijke kosten voor extra activiteiten, bijvoorbeeld een excursie, schoolkamp of festiviteit. Deze activiteiten vallen niet onder het verplichte schoolprogramma en je kiest zelf of je eraan deel wilt nemen. Deze kosten staan op je boekenlijst bij Studers onder de titel Schoolkosten/Schoolbijdrage.
 • Vragen stel je aan Studers
  Heb je vragen over boeken of licenties bestellen of de Schoolbijdrage betalen, neem dan contact op met de klantenservice van Studers. Dit kan per e-mail via Klantenservice Studers of per telefoon: tel. 0591-668133.
 • Betalingsregeling

  Een betalingsregeling afspreken, is mogelijk. Dan hoef je de schoolkosten niet in één keer te betalen. Je kunt tijdens het kennismakingsgesprek aangeven dat je een regeling wilt afspreken met het Alfa-college. Ook kun je (vooraf) contact opnemen hierover en je vragen stellen via schoolkosten@alfa-college.nl. We helpen je graag. 

  Het Alfa-college verstuurt facturen digitaal. Dit betekent dat je facturen per e-mail ontvangt via het persoonlijke Alfa-college mailadres dat je krijgt als student. De afzender is debiteuren[@]alfa-college.nl. De factuur voor het cursusgeld of lesgeld ontvang je voor 1 oktober. Voor een introductie, excursie, licentie of reader die het Alfa-college heeft geleverd, krijg je een factuur zodra dit van toepassing is. Via Factuurinzien.nl kun je vragen stellen over de factuur, direct betalen en een betalingsregeling afspreken. 

  Je kunt dus op meerdere manieren laten weten dat je graag een betalingsregeling wilt:

  • vooraf aan of aan het begin van je opleiding, tijdens het kennismakingsgesprek
  • stuur een e-mail naar schoolkosten@alfa-college.nl voordat je de factuur hebt ontvangen of zo snel mogelijk daarna
  • ga zo snel mogelijk nadat je een factuur via Payt hebt ontvangen naar Factuurinzien.nl

 • Mbo Studiefonds/Tegemoetkoming

  Ben je BOL-student en ben je op 1 augustus nog geen 18 jaar? Dan kun jij of kunnen je ouders of verzorgers via het Alfa-college in aanmerking komen voor tegemoetkoming van de schoolkosten voor verplichte leermiddelen in geval van een minimaal gezinsinkomen. De bijdrage komt uiteindelijk uit het Mbo Studiefonds, maar je ontvangt deze bijdrage via school. In sommige gevallen is de tegemoetkoming ook aan te vragen voor BBL-studenten. De kosten voor verplichte leermiddelen kunnen per opleiding verschillen. Het zijn benodigdheden die noodzakelijk zijn om onderwijs te volgen en examen te doen. Deze middelen staan op het verplichte gedeelte van de boekenlijst, die je (alleen) op Studers.nl vindt.

  We adviseren je om zo snel mogelijk tegemoetkoming aan te vragen. Doe dit zodra je je hebt aangemeld voor een opleiding. Wat moet je doen? Hieronder staat in 3 eenvoudige stappen hoe je een bijdrage aan het Mbo Studiefonds aanvraagt.

  Aanvragen bijdrage Mbo Studiefonds

  Stap 1 
  Ga zo snel mogelijk naar de website van Stichting Leergeld en volg de stappen om de aanvraag voor je tegemoetkoming in te dienen. Stichting Leergeld verzorgt namelijk de inkomenscheck voor het Alfa-college. Als de inkomenscheck vóór 1 april plaatsvindt, is de kans groot dat je aanvraag vóór de start van het nieuwe schooljaar succesvol is afgerond. De inkomenscheck staat los van je studiekeuze. Als je voor een andere opleiding kiest, dan kan dezelfde verklaring gebruikt worden. Je hoeft dus niet te wachten tot een definitieve inschrijving van een opleiding rond is, om deze eerste stap te zetten!

  Stap 2
  Stuur de uitkomst van de inkomenscheck (een verklaring, brief of verslag) per e-mail naar het Alfa-college. Zet in deze e-mail ook je persoonsgegevens en een telefoonnummer waarop je goed bereikbaar bent.

  Let op
  Vanwege het Corona-virus kan er enige vertraging zijn. Tijdig aanvragen is dan ook heel verstandig.

  Stap 3
  Het Alfa-college neemt contact met je op als je een tegemoetkoming van de schoolkosten voor verplichte leermiddelen krijgt. Samen zorgen we ervoor dat de leermiddelen op de juiste wijze besteld worden. De factuur gaat rechtstreeks naar het Alfa-college en wij handelen de betaling af.

  Meer informatie
  Heb je vragen of wil je meer informatie over het Mbo Studentenfonds en de regeling Tegemoetkoming schoolkosten? Klik hier (pdf) voor meer informatie of mail ons. We helpen je graag verder. 

  Laptop nodig?
  Voor sommige opleidingen wordt een laptop of MacBook als verplicht leermiddel gesteld. Dit is dus niet standaard! Op de boekenlijst via Studers of op de leermiddelenlijst kun je zien of je voor jouw opleiding een laptop nodig hebt. 

  Belangrijk
  Als een opleiding een laptop niet verplicht stelt, dan wordt deze niet vergoed vanuit de regeling. Je kunt in dat geval contact opnemen met Stichting Leergeld in jouw gemeente om te bespreken of er andere mogelijkheden zijn om een laptop te vergoeden.

 • Studiefondsen
  Als het (gezins-)inkomen ontoereikend is, kun je een beroep doen op de gemeente, provincie of particuliere fondsen. In Groningen is er het Provinciaal Groninger Studiefonds (filmpje) dat een bijdrage in de schoolkosten verstrekt.
 • Toeslagen en studiefinanciering
  Toeslagen tot 18 jaar
  Ga naar Toeslagen.nl van de Belastingdienst voor meer informatie over Kindgebonden budget. De regeling Tegemoetkoming Studiekosten is vervallen (sinds schooljaar 2015-2016). In plaats daarvan is het Kindgebonden budget hoger geworden.

  Studiefinanciering vanaf 18 jaar
  Ben je 18 jaar of ouder en volg je een BOL-opleiding? Dan kom je mogelijk in aanmerking voor studiefinanciering. Deze bestaat uit een basisbeurs, een eventuele aanvullende financiering en een ov-studentenkaart (zie hieronder). Aanvraagformulieren voor de regeling Tegemoetkoming Studiefinanciering en WSF 18+ zijn verkrijgbaar bij DUO.
 • Facturen Alfa-college per mail

  Het Alfa-college verstuurt facturen standaard digitaal. Dit betekent dat je facturen per e-mail ontvangt via je persoonlijke Alfa-college mailadres dat elke student krijgt. De afzender is debiteuren@alfa-college.nl. Je kunt je facturen en de communicatie hierover op elk moment bekijken op Factuurinzien.nl. Daar kun je je gegevens inzien, je facturen downloaden, reageren op een factuur, direct betalen via Ideal en b.v. een betalingsregeling afspreken.

  De factuur voor het cursusgeld of lesgeld ontvang je voor 1 oktober. Nadat je een introductie, excursie, licentie of reader bij het Alfa-college hebt besteld, krijg je een factuur. Dit betekent dat je in de loop van het schooljaar een factuur kunt krijgen van school via je persoonlijke Alfa-college e-mailadres. Daarom is het belangrijk dat je je mailbox van het Alfa-college regelmatig bekijkt tijdens het hele schooljaar.

  Helemaal onderaan de factuur staat de naam Payt. Deze organisatie zorgt namens het Alfa-college o.a. voor de facturen en herinneringen versturen en een betaalknop.

 • Ov-studentenkaart

  Mbo-studenten die een voltijds BOL-opleiding volgen, kunnen gratis reizen met het openbaar vervoer (sinds 1 januari 2017). Dat geldt ook voor studenten jonger dan 18 jaar. DUO noemt dit studentenreisproduct (ov-studentenkaart). Lees ook de brochure ov-kaart voor studenten (DUO).

  Klaar met je opleiding? Zet je studentenreisproduct tijdig stop!
  Als je klaar bent met je opleiding, is het zaak je studentenreisproduct tijdig stop te zetten. Dit kun je heel makkelijk doen bij een ophaalpunt voor ov-kaarten. Doe je dit niet op tijd, dan krijg je een boete van DUO. Op de website van DUO vind je meer informatie over stopzetten.

  Internationale activiteiten
  Het kan ook verstandig zijn tijdens je buitenlandse stage de ov-kaart voor student tijdelijk stop te zetten. Vraag je contactpersoon voor je internationale stage wat het beste is.

  Vanaf nu: Alfa-college voor iedereen bereikbaar

   

 • Teruggave lesgeld of cursusgeld

  Als je besluit met je opleiding te stoppen voordat je deze hebt afgerond, dan kun je soms een (deel van het) lesgeld of cursusgeld terugkrijgen. Wil je een andere mbo-opleiding volgen bij het Alfa-college, meld je dan opnieuw aan via de knop 'Meld je aan' rechtsboven.

  Uitschrijfdatum
  Je hebt je laatste onderwijsactiviteit (bijvoorbeeld een theorie- of praktijktoets) voor een diploma behaald op bijvoorbeeld 1 juni. Dit is niet de officiële einddatum van de opleiding. Er moeten namelijk nog veel zaken worden geregeld voordat je diploma officieel is vastgesteld, bijvoorbeeld de officiële aanvraag van je diploma en het vaststellen van het diploma door de examencommissie. Het onderwijsteam en de examencommissie bepalen vooraf per schooljaar de vastellingsdata van de opleidingen. Dit zijn de data waarop een diploma kan worden vastgesteld. De vaststellingsdatum is ook meteen de officiële uitschrijfdatum. In de praktijk zit er daarom vaak wel enige tijd tussen je laatste les of toets en de uitschrijfdatum. De diplomadatum kan ook anders zijn dan de uitschrijfdatum van je opleiding.

  Teruggave lesgeld (BOL)
  Lesgeld terugvragen gaat via DUO. Als je een andere opleiding gaat volgen, moet je het volgende regelen via DUO om problemen te voorkomen: zet je studiefinanciering en ov-studentenkaart (studentenreisproduct) stop en/of vraag een overbruggingslening aan. Lees meer op DUO.nl.

  Teruggave cursusgeld (BBL)
  Het volledige bedrag van het cursusgeld voor je BBL-opleiding of deeltijd-BOL-opleiding, moet je aan het Alfa-college te betalen aan het begin van het schooljaar. Welk bedrag je terug kunt krijgen, hangt af van de datum waarop je officieel bent uitgeschreven. Cursusgeld terugvragen gaat via het Alfa-college. De overheid heeft voorwaarden verbonden aan het teruggeven (de restitutie) van cursusgeld.

  Wanneer betaal je minder cursusgeld?
  Bij beëindiging van de opleiding voor het einde van het schooljaar, is er wettelijk gezien alleen recht op vermindering (en dus teruggave) van het cursusgeld:

  • als de student vóór 1 oktober of vóór de eerste lesdag stopt met de opleiding;
  • als de student zich inschrijft voor een BOL-, BBL-, VAVO- of vo-opleiding bij een andere onderwijsinstelling; alleen als die inschrijving plaatsvindt in het lopende schooljaar. Voeg een kopie van het 'Bewijs van Inschrijving' toe;
  • als de student vóór 1 mei van het lopende schooljaar is geslaagd en de inschrijving voor die datum is beëindigd;
  • als de student ernstig ziek is of overlijdt;
  • als er bijzondere familieomstandigheden zijn voor de student: overlijden van een familielid in de eerste graad, scheiding van de ouders, scheiding van de gehuwde of samenwonende student.

  Welk deel van het cursusgeld krijg je terug?
  De hoogte van het terug te krijgen bedrag verschilt. Als je geslaagd bent voor 1 mei van het lopende schooljaar, heb je recht op teruggave van 1/10e deel van het cursusgeld voor elke maand dat je niet meer ingeschreven staat. In de andere situaties heb je recht op teruggave van 1/12e deel van het cursusgeld voor elke maand dat je niet meer ingeschreven staat.

  Aanvraag teruggave cursusgeld
  Als je voor teruggave (restitutie) van cursusgeld (BBL-opleiding) in aanmerking denkt te komen, kun je het Aanvraagformulier
  restitutie cursusgeld opvragen via debiteuren@alfa-college.nl, invullen en naar ons sturen. Het Alfa-college stelt het teruggavebedrag vast aan de hand van de wettelijke bepalingen volgens de Les- en cursusgeldwet 2000Let op: tot uiterlijk 31 juli van het schooljaar waarop de aanvraag betrekking heeft, kun je cursusgeld terugvragen.