Alfa-college
HARDENBERG, BBL, niveau 3, opleidingsduur 2 jaar

Allround Metselaar

Als Allround metselaar doe je de meer ingewikkelde metselwerkzaamheden. Samen met collega’s realiseer je gebouwen volgens de wensen van de klant: woningen, kantoorpanden of agrarische bebouwing. Je bent verantwoordelijk voor je eigen werk en plant opdrachten voor collega’s.

Welkom op Parkweg 1a1

Stap in je toekomst

Sluiten
Beste student, 

Wat leuk dat je begint aan een nieuwe opleiding op het Alfa-college in Hardenberg! Je bent van harte welkom bij ons op school en we hopen dat jouw mbotijd een groot succes wordt. Je staat aan het begin van een nieuw avontuur met een nieuwe school, nieuwe gezichten en een nieuwe omgeving: best spannend allemaal! Wat kun je verwachten en wat verwachten wij als school van jou?  

Deze locatiegids helpt jou wegwijs worden zodat je snel kunt wennen. De informatie in deze gids (en nog veel meer!) kun je ook vinden op AlfaConnect: de digitale leeromgeving van het Alfa-college. Op AlfaConnect vind je altijd de meest actuele informatie over meerdere onderwerpen. Tijdens de introductieweek krijg je ook een studiegids met specifieke informatie over jouw eigen opleiding. Deze wordt met je besproken door je coach. Bij jouw coach kun je het hele jaar terecht met alle vragen die te maken hebben met je opleiding. Maak daar gebruik van, want ze helpen je graag! 

We wensen je een heel leuke tijd toe op het Alfa-college in Hardenberg en natuurlijk heel veel succes! We hopen dat je over een tijdje met een diploma en een tevreden gevoel op zak de school weer verlaat: goed voorbereid op jouw toekomst! 

Namens alle medewerkers, 

Jurgen Grobbée  
Directeur Alfa-college Hardenberg 
 • Iets voor jou?

  - Je wilt je verder ontwikkelen in je vakgebied.
  - Je bent ervaren in het uitvoeren van metselwerkzaamheden.
  - Je kunt zelfstandig en in een team werken.
  - Je werkt netjes en nauwkeurig.
  - Je bent een regelaar en houdt ervan je werk te organiseren.
  - Je let op veiligheid.
  - Je bent klantvriendelijk.
  - Je wilt leren hoe je collega’s werkopdrachten geeft en hun werk inplant.
  - Je bent handig, technisch en je bent een echte aanpakker.

  Alfa-college leidt je op tot zelfstandig werkend Allround metselaar!

 • De opleiding
  Deze opleiding bestaat uit een basisdeel, profieldelen en keuzedelen.

  - Je kunt de opleiding Allround metselaar volgen in Hardenberg en in Nieuwleusen. Deze twee locaties hebben goed uitgeruste werkplaatsen. Tijdens je opleiding krijg je begeleiding van vakbekwame instructeurs.

  - Je werkt bij bouwbedrijven of gespecialiseerde metselbedrijven. Je leert steeds meer zelfstandig te werken en draagt meer verantwoordelijkheid voor de werkzaamheden.

  - Je leert het meer ingewikkelde metselwerk, zoals bogen of boerenvlechtingen. Je maakt kennis met moderne metseltechnieken.

  De opleiding bestaat uit modules. Je sluit elke module af met een praktijk- en theorietoets. Je voert twee praktijktoetsen uit in de opleidingswerkplaats van het Regionaal Techniek Centrum (RTC).

  Binnen de kaders van het competentiegericht opleiden word je theoretisch en praktisch opgeleid tot zelfstandig werkend (allround) metselaar.
 • Regionaal Techniek Centrum
  Technische vakmensen opleiden, dat is wat het RTC doet! Volg een mbo-opleiding volgens de beroepsbegeleidende leerweg (BBL). Een combinatie van werken en leren. Door een goede samenwerking met regionale bedrijven kun jij in de regio aan het werk. Bekijk welke opleiding het beste bij jou past.
 • Vakken

  Vakonderdelen

  - bijzonder gevelmetselwerk
  - metselen van strekken en bogen
  - functioneel metselwerk
  - werkorganisatie
  - steigers
  - moderne metseltechniek
  - restauratie- en renovatiewerk
  - wand- en vloerafwerking
  - betonwerk

  Algemene vakken

  Naast de vakken die direct met je toekomstige beroep te maken hebben, krijg je ook algemene vakken, zoals Nederlands en rekenen. Dit zijn verplichte vakken, waarvoor je examen doet. Sommige opleidingen hebben ook Engels als verplicht vak. In dat geval telt Engels ook mee voor het diploma. Rekenen telt nog niet mee voor je diploma.

  Keuzedelen

  Je kiest zelf extra vakken (keuzedelen) die passen bij jouw vak, vakgebied of aangrenzend vakgebied. Daardoor ben je beter voorbereid op de snel veranderende arbeidsmarkt. Een docent begeleidt je natuurlijk in je keuze als je dat wilt. Per opleiding, en soms ook per school, verschilt het aanbod in keuzevakken. Op de Open dag krijg je meer informatie over keuzedelen.
 • Leerweg BBL
  Je volgt 1 dag per week theorie. De andere 4 dagen werk je bij een bouwbedrijf/ metselbedrijf. Dit bedrijf is door de Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB) erkend als leerbedrijf. 

  Dienstverband opleidingsbedrijf

  Je krijgt een arbeidsovereenkomst aangeboden bij één van de opleidingsbedrijven binnen het RTC. Tijdens je opleiding verdien je een salaris dat vastgelegd is in de bedrijfstak-cao.

   
  Jouw voordelen: 
  - baangarantie voor de duur van de opleiding 
  - werken en leren in de regio
  - goede contacten met het bedrijfsleven
  - kleinschaligheid
  - goede begeleiding door erkende praktijkopleiders

 • Vooropleiding en toelating

  Voor deze opleiding heb je één van de volgende diploma’s of bewijzen nodig:
  - diploma Metselaar niveau 2
  - diploma vmbo-kb
  - diploma vmbo-tl
  - diploma vmbo-gl
  - diploma mavo
  - overgangsbewijs havo/vwo 3 naar 4

 • Na je opleiding

  Als Allround metselaar kun je meteen aan het werk, bijvoorbeeld bij:
  - een bouwbedrijf
  - een metselbedrijf
  - een aannemersbedrijf

  Als gediplomeerd Allround metselaar kun je ook als zelfstandige gaan werken.

  Ook kun je verder leren en kiezen voor de opleiding Uitvoerder bouw/infra.


 • Schoolkosten

  Voor je opleiding betaal je:

  - les- of cursusgeld
  - kosten voor boeken en ander (digitaal) lesmateriaal
  - kosten voor extra activiteiten. 

  In de verschillende cao's is vastgelegd wat de werkgever (het RTC) moet verstrekken en wat de werknemer (student) zelf moet aanschaffen. Bij de start van de opleiding krijg je hier informatie over. Op de website van het RTC vind je meer informatie hierover.

  Les- of cursusgeld

  Les- of cursusgeld betaal je alleen als je 18 jaar of ouder bent. Het bedrag geldt per jaar en wordt vastgesteld door de overheid. Voor meer informatie over studiefinanciering en les- en cursusgeld zie de website van DUO

  Meer info
  Kijk hier voor meer informatie over schoolkosten en eventuele tegemoetkoming. Tijdens het kennismakingsgesprek kunnen we hier ook meer over vertellen. Bekijk de website van Studers voor meer informatie over lesmateriaal.

 • Studie in cijfers

  Studie in cijfers

  Studie in Cijfers: de studiebijsluiter voor het mbo.  

  Studie in Cijfers geeft een paar belangrijke kenmerken van een opleiding weer. Informatie over je kans op een baan in jouw regio vind je op de website van Kans op werk.

Misschien ook interessant voor jou?