Alfa-College inverted
HARDENBERG, BBL, niveau 3, opleidingsduur 2 jaar

Allround Metselaar

Als Allround metselaar doe je de meer ingewikkelde metselwerkzaamheden. Samen met collega’s realiseer je gebouwen volgens de wensen van de klant: woningen, kantoorpanden of agrarische bebouwing. Je bent verantwoordelijk voor je eigen werk en plant opdrachten voor collega’s.
 • Iets voor jou?

  - Je wilt je verder ontwikkelen in je vakgebied.
  - Je bent ervaren in het uitvoeren van metselwerkzaamheden.
  - Je kunt zelfstandig en in een team werken.
  - Je werkt netjes en nauwkeurig.
  - Je bent een regelaar en houdt ervan je werk te organiseren.
  - Je let op veiligheid.
  - Je bent klantvriendelijk.
  - Je wilt leren hoe je collega’s werkopdrachten geeft en hun werk inplant.
  - Je bent handig, technisch en je bent een echte aanpakker.

  Alfa-college leidt je op tot zelfstandig werkend Allround metselaar!

 • De opleiding
  Deze opleiding bestaat uit een basisdeel, profieldelen en keuzedelen.

  - Je kunt de opleiding Allround metselaar volgen in Hardenberg en in Nieuwleusen. Deze twee locaties hebben goed uitgeruste werkplaatsen. Tijdens je opleiding krijg je begeleiding van onze vakbekwame instructeurs.

  - Je werkt bij bouwbedrijven of gespecialiseerde metselbedrijven. Je leert steeds meer zelfstandig te werken en draagt meer verantwoordelijkheid voor de werkzaamheden.

  - Je leert het meer ingewikkelde metselwerk, zoals bogen of boerenvlechtingen. Je maakt kennis met moderne metseltechnieken.

  De opleiding bestaat uit modules. Je sluit elke module af met een praktijktoets en een theorietoets. Je voert twee praktijktoetsen uit in de bouwwerkplaats van het Regionaal Techniek Centrum (RTC).

  Binnen de kaders van het competentiegericht opleiden word je theoretisch en praktisch opgeleid tot zelfstandig werkend (allround) metselaar.
 • Regionaal Techniek Centrum
  Het Regionaal Techniek Centrum (RTC) is een samenwerking van ondernemers in Noordoost-Overijssel en Zuidoost-Drenthe. Jongeren kunnen bij het RTC een praktijkgerichte technische opleiding op mbo-niveau volgen. Het RTC werkt nauw samen met het vmbo-onderwijs en het mbo-onderwijs. Deze intensieve samenwerking tussen bedrijfsleven en onderwijs maakt het RTC uniek in de regio.

  100% procent ervaring

  Je wilt je voorbereiden op je toekomst? Je wilt weten hoe het er in een bedrijf aan toegaat? Je wilt leren van én in situaties die de praktijk zo dicht mogelijk benaderen? Dat kan: via het RTC! Leren in de praktijk! Je volgt theorie- en praktijklessen, die passen bij jouw talenten. Je doet praktijkervaring op bij een leerbedrijf. Je vaardigheden worden optimaal ontwikkeld door een samenwerking tussen RTC, ROC en het bedrijfsleven.
 • Vakken
  Tijdens de opleiding krijg je de vakonderdelen:
  - Bijzonder gevelmetselwerk
  - Metselen van strekken en bogen
  - Functioneel metselwerk
  - Werkorganisatie
  - Steigers
  - Moderne metseltechniek
  - Restauratie- en renovatiewerk
  - Wand- en vloerafwerking
  - Betonwerk

  Algemene vakken

  Naast de vakken die direct met je toekomstige beroep te maken hebben, krijg je ook algemene vakken, zoals Nederlands en rekenen. Dit zijn verplichte vakken, waarvoor je examen doet. Sommige opleidingen hebben ook Engels als verplicht vak. In dat geval telt Engels ook mee voor het diploma. Rekenen telt nog niet mee voor je diploma.

  Keuzedelen

  Je kiest zelf extra vakken (keuzedelen) die passen bij jouw vak, vakgebied of aangrenzend vakgebied. Daardoor ben je beter voorbereid op de snel veranderende arbeidsmarkt. Een docent begeleidt je natuurlijk in je keuze als je dat wilt. Per opleiding, en soms ook per school, verschilt het aanbod in keuzevakken. Op de Open dag krijg je meer informatie over keuzedelen.
 • Leerweg BBL
  Je volgt 1 dag per week theorie. De andere 4 dagen werk je bij een bouwbedrijf/ metselbedrijf. Dit bedrijf is door de Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB) erkend als leerbedrijf. 

  Dienstverband leerbedrijf

  Je krijgt een arbeidsovereenkomst aangeboden bij één van de opleidingsbedrijven binnen het RTC. Tijdens je opleiding verdien je een salaris dat vastgelegd is in de bedrijfstak-cao.

   
  Jouw voordelen: 
  - baangarantie voor de duur van de opleiding 
  - werken en leren in de regio
  - goede contacten met het bedrijfsleven
  - kleinschaligheid
  - goede begeleiding door erkende praktijkopleiders

   
 • Vooropleiding

  Voor deze opleiding heb je één van de volgende diploma’s of bewijzen nodig:
  - vmbo-kb
  - vmbo-gl
  - vmbo-tl
  - diploma Entree-opleiding

 • Na je opleiding
  Als Allround metselaar kun je meteen aan het werk, bijvoorbeeld bij:
  - een bouwbedrijf
  - een metselbedrijf
  - een aannemersbedrijf

  Als gediplomeerd Allround metselaar kun je ook als zelfstandige gaan werken.
 • Studiekosten
  De kosten van de opleiding zijn per studierichting verschillend. Hierover ontvang je nadere informatie.
 • Studie in cijfers

  Studie in cijfers

  Studie in Cijfers: de studiebijsluiter voor het mbo

  Studie in Cijfers geeft een paar belangrijke kenmerken van een opleiding weer. Zo vind je snel informatie die belangrijk kan zijn als je moet kiezen voor een opleiding. Je kunt zo ook gemakkelijk opleidingen met elkaar vergelijken. Studie in Cijfers wordt ook vaak de studiebijsluiter genoemd.

  Informatie over je kans op een baan in jouw regio vind je op de website van Kans op werk.

Misschien ook interessant voor jou?