Alfa-College inverted
GRONINGEN, BOL, niveau 4, opleidingsduur 3 jaar

Facilitair leidinggevende

Als facilitair leidinggevende heb je veelzijdig werk. Je hebt uitvoerende en leidinggevende taken. Je zorg dat een organisatie goed blijft draaien. Je organiseert bijvoorbeeld de inkoop, beheert de voorraad, coördineert de schoonmaakwerkzaamheden en organiseert evenementen.

ik heb veel verantwoordelijkheid en vrijheid

Ik heb verantwoordelijkheid en vrijheid

Sluiten

Toen ik op het vmbo zat wilde ik eerst de koksopleiding doen, maar ik kon een hoger niveau aan. Daarom heb ik gekozen voor de opleiding Facilitair leidinggevende. Bij deze opleiding krijgen we ook veel lessen in de keuken. Ik leer op de werkvloer hoe ik moet koken en ook hoe ik de koks moet aansturen. Ook leer ik leidinggeven aan de bediening in het restaurant. Het hele traject van inkoop, planning en organisatie van een restaurantavond of een evenement komt ook aan de orde.

Dat je veel verantwoordelijkheid én veel vrijheid hebt, vind ik het leukste aan mijn opleiding. Vanaf het eerste jaar heb je direct veel praktijk en stage. Binnenkort ga ik voor vier maanden stage lopen in een hotel in Frankrijk. Ik hoop tijdens deze stage veel te leren en een leuke en leerzame tijd te hebben.

Corné van der Woude
student Facilitair leidinggevende
  • Iets voor jou?
    - Je organiseert en regelt graag
    - Je bent bereid flink aan te pakken
    - Je wilt graag afwisselend werk
    - Je kunt goed met mensen omgaan en in teamverband werken
    - Je maakt het mensen graag naar de zin
    - Je bent lichamelijk goed gezond

    Herken je jezelf hierin? Dan is de opleiding Facilitair leidinggevende iets voor jou!
  • De opleiding
    De opleiding bestaat uit een basisdeel, profieldelen en keuzedelen.

    Competenties

    Je krijgt veel managementvakken. Je werkt verder aan de volgende eigenschappen en vaardigheden:
    - sociale vaardigheden
    - zelfstandigheid
    - initiatief nemen
    - leidinggeven
  • Vakken

    Algemene vakken

    Naast de vakken die direct met je toekomstige beroep te maken hebben, krijg je ook algemene vakken, zoals Nederlands, Loopbaan en burgerschap en rekenen. Dit zijn verplichte vakken, waarvoor je examen doet. Sommige opleidingen hebben ook Engels als verplicht vak. In dat geval telt Engels ook mee voor het diploma.

    Keuzedelen

    Je kiest zelf extra vakken (keuzedelen) die passen bij jouw vak, vakgebied of aangrenzend vakgebied. Daardoor ben je beter voorbereid op de snel veranderende arbeidsmarkt. Een docent begeleidt je natuurlijk in je keuze als je dat wilt. Per opleiding, en soms ook per school, verschilt het aanbod in keuzevakken. Op de Open dag krijg je meer informatie over keuzedelen.
  • Leerweg

    Je wisselt school en stage af. Op school volg je theorie- en praktijkvakken. Tijdens je stages loop je gemiddeld 4 dagen per week stage bij een erkend leerbedrijf. Een dag per week heb je theorie op school.

    Stage loop je bijvoorbeeld bij een:
    - hotel
    - ziekenhuis
    - gemeentehuis
    - evenementenorganisatie
    - theater
    - bedrijf met een grote facilitaire dienst

  • Vooropleiding
    Je hebt één van de volgende diploma’s of bewijzen nodig:
    - vmbo-kb, -gl of -tl
    - overgangsbewijs van klas 3 naar klas 4 havo of vwo
    - diploma van een aanverwante vakgerichte opleiding op niveau 2
  • Na je opleiding

    Verder leren

    Je kunt verder studeren aan verschillende hogere hotelscholen in Nederland of in het buitenland. Andere doorstroommogelijkheden zijn bijvoorbeeld:
    - Facility Management (hbo)
    - Event Management (hbo)
    - Voeding en Diëtetiek (hbo)
    - Food & Business (hbo)

    Aan het werk

    Ben je facilitair leidinggevende, dan werk je meestal bij een groot bedrijf of een grote instelling. Dankzij jouw inspanningen kunnen anderen prettig werken en hun werk extra goed doen. Denk bijvoorbeeld aan deze werkzaamheden:
    - je bent het aanspreekpunt voor de mensen die er werken of wonen
    - je coacht medewerkers en je zorgt ervoor dat alles goed blijft draaien
    - je lost problemen op
    - je geeft leiding aan alle ondersteunende werkzaamheden binnen een organisatie
    - je zorgt dat de organisatie goed blijft draaien
    - je voert managementtaken uit
    - je organiseert evenementen, zoals feesten, open dagen en recepties
    - je bent verantwoordelijk voor het gebouwenbeheer
    - je stelt het menu van het (bedrijfs)restaurant samen
    - je organiseert recepties en evenementen

    Op deze afdelingen/binnen deze werkvelden:
    - catering
    - gebouwenbeheer
    - receptie
    - schoonmaak- en onderhoudswerkzaamheden
    - de post- of repro-afdeling

  • Studiekosten
    Voor je opleiding betaal je:
    - les- of cursusgeld
    - kosten voor boeken en ander (digitaal) lesmateriaal 
    - een vrijwillige bijdrage voor extra faciliteiten 

    Les- of cursusgeld

    Les- of cursusgeld betaal je alleen als je 18 jaar of ouder bent. Het bedrag geldt per jaar en wordt vastgesteld door de overheid. Voor meer informatie over studiefinanciering en les- en cursusgeld zie de website van DUO.

    Meer info

    De kosten voor lesmateriaal en de vrijwillige bijdrage zijn voor de totale opleiding. Tijdens je kennismakingsgesprek vertellen we je alles wat je nog wilt weten over Studers

  • Studie in cijfers

    Studie in cijfers

    Studie in Cijfers: de studiebijsluiter voor het mbo

    Studie in Cijfers geeft een paar belangrijke kenmerken van een opleiding weer. Zo vind je snel informatie die belangrijk kan zijn als je moet kiezen voor een opleiding. Je kunt zo ook gemakkelijk opleidingen met elkaar vergelijken. Studie in Cijfers wordt ook vaak de studiebijsluiter genoemd.

    Informatie over je kans op een baan in jouw regio vind je op de website van Kans op werk.