Alfa-College inverted

ik heb veel verantwoordelijkheid en vrijheid

Ik heb verantwoordelijkheid en vrijheid

Sluiten

Toen ik op het vmbo zat wilde ik eerst de koksopleiding doen, maar ik kon een hoger niveau aan. Daarom heb ik gekozen voor de opleiding Facilitair leidinggevende. Bij deze opleiding krijgen we ook veel lessen in de keuken. Ik leer op de werkvloer hoe ik moet koken en ook hoe ik de koks moet aansturen. Ook leer ik leidinggeven aan de bediening in het restaurant. Het hele traject van inkoop, planning en organisatie van een restaurantavond of een evenement komt ook aan de orde.

Dat je veel verantwoordelijkheid én veel vrijheid hebt, vind ik het leukste aan mijn opleiding. Vanaf het eerste jaar heb je direct veel praktijk en stage. Binnenkort ga ik voor vier maanden stage lopen in een hotel in Frankrijk. Ik hoop tijdens deze stage veel te leren en een leuke en leerzame tijd te hebben.

Corné van der Woude
student Facilitair leidinggevende
  • Iets voor jou?
    - Je organiseert en regelt graag
    - Je bent bereid fink aan te pakken
    - Je wilt graag afwisselend werk doen
    - Je kunt goed met mensen omgaan en in teamverband werken
    - Je maakt het mensen graag naar de zin
    - Je hebt een fexibele en dienstverlenende instelling

    Herken je jezelf hierin? Dan is de opleiding Facilitair leidinggevende iets voor jou!
  • De opleiding
    Deze opleiding bestaat uit een basisdeel, profieldelen en keuzedelen.

    Als facilitair leidinggevende heb je veelzijdig werk. Je hebt uitvoerende en leidinggevende taken. Je zorgt ervoor dat een organisatie goed blijft draaien. Je organiseert bijvoorbeeld de inkoop, beheert de voorraad, coördineert de schoonmaakwerkzaamheden en catering. Organiseren van evenementen is een belangrijk deel van de opleiding.

  • Vakken

    Algemene vakken

    Naast de vakken die direct met je toekomstige beroep te maken hebben, krijg je ook algemene vakken, zoals Nederlands, Engels, rekenen, loopbaan en burgerschap.
    Dit zijn verplichte vakken, waarvoor je examen doet.

    Keuzedelen

    Je kiest zelf extra vakken (keuzedelen) die passen bij jouw vak, vakgebied of aangrenzend vakgebied. Daardoor ben je beter voorbereid op de snel veranderende arbeidsmarkt. Denk bijvoorbeeld aan het keuzevak Ondernemerschap.Een docent begeleidt je natuurlijk in je keuze als je dat wilt. 
  • Leerweg

    Stage

    Je wisselt school en stage af. Op school volg je theorie- en praktijkvakken. Tijdens het eerste jaar loop je 10 weken stage. In het tweede jaar loop je twee keer 10 weken stage en in het derde jaar 20 weken achter elkaar bij een erkend leerbedrijf. In het tweede en derde jaar kun je ook stage lopen in het buitenland.

    Stage loop je bijvoorbeeld bij een:
    - hotel
    - ziekenhuis
    - gemeentehuis
    - evenementenorganisatie
    - theater
    - bedrijf met een grote facilitaire dienst
    - vakantieparken

    * Het stagemodel kan aankomend schooljaar afwijken van bovengenoemde beschrijving

  • Vooropleiding
    Je hebt één van de volgende diploma’s of bewijzen nodig:
    - vmbo-diploma kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg
    - overgangsbewijs van klas 3 naar klas 4 havo of vwo
    - mbo-diploma niveau 2

    Toelatingsprocedure

    Als je je aanmeldt, krijg je een uitnodiging voor een kennismakingsgesprek of een andere kennismakingsactiviteit. Bij de kennismaking kun je kijken of de opleiding
    echt bij je past. Ook komen je leerprestaties, je houding, wederzijdse verwachtingen en je motivatie voor de opleiding aan de orde.
  • Na je opleiding

    Verder leren

    Je kunt verder studeren aan verschillende hbo-opleidingen:
    - Hogere Hotelschool (hbo)
    - Facility Management (hbo)
    - Event Management (hbo)
    - Voeding en Diëtetiek (hbo)
    - Food & Business (hbo)

    Aan het werk

    Ben je facilitair leidinggevende, dan werk je meestal bij een groot bedrijf of een grote instelling. Dankzij jouw inspanningen kunnen anderen prettig werken en hun werk extra goed doen. Denk bijvoorbeeld aan deze werkzaamheden:
    - je bent het aanspreekpunt voor de mensen die er werken of wonen
    - je coacht medewerkers en je zorgt ervoor dat alles goed blijft draaien
    - je lost problemen op
    - je geeft leiding aan alle medewerkers die ondersteunende werkzaamheden uitvoeren
    - je zorgt dat de organisatie goed blijft draaien
    - je organiseert evenementen, zoals feesten, open dagen en recepties
    - je bent verantwoordelijk voor het gebouwenbeheer
    - je stelt het menu van het (bedrijfs)restaurant samen

    Je werkt op deze afdelingen/binnen deze werkvelden:
    - catering
    - gebouwenbeheer
    - receptie
    - schoonmaak en onderhoud
    - evenementen organisatie

  • Schoolkosten

    Wij zorgen als school ervoor dat onze praktijklokalen beschikken over alle gereedschappen of materialen die je nodig hebt om de praktijklessen te volgen. Er zijn ook kosten voor jou als student.

    Voor je opleiding betaal je:

    • les- of cursusgeld
    • kosten voor boeken en ander (digitaal) lesmateriaal
    • kosten voor extra activiteiten.

    Les- of cursusgeld

    Les- of cursusgeld betaal je alleen als je 18 jaar of ouder bent. Het bedrag geldt per jaar en wordt vastgesteld door de overheid. Voor meer informatie over studiefinanciering en les- en cursusgeld zie de website van DUO.

    Meer info

    Kijk hier voor meer informatie over schoolkosten en eventuele tegemoetkoming. Tijdens het kennismakingsgesprek kunnen we hier ook meer over vertellen. Bekijk de website van Studers voor meer informatie over lesmateriaal.

  • Studie in cijfers

    Studie in cijfers

    Studie in Cijfers: de studiebijsluiter voor het mbo

    Studie in Cijfers geeft een paar belangrijke kenmerken van een opleiding weer. Zo vind je snel informatie die belangrijk kan zijn als je moet kiezen voor een opleiding. Je kunt zo ook gemakkelijk opleidingen met elkaar vergelijken. Studie in Cijfers wordt ook vaak de studiebijsluiter genoemd.

    Informatie over je kans op een baan in jouw regio vind je op de website van Kans op werk.