Alfa-college

MBO Topacademie

MBO Topacademie


Ben jij ambitieus en studeer je bij het Alfa-college in Groningen of Hoogeveen? Wil je graag het beste uit jezelf halen in samenwerking met anderen? Ben je bereid je in te zetten voor jouw toekomst en wil je meer dan alleen je diploma halen? Kom dan naar de MBO Topacademie.


De eerste lichting afgestudeerden van de MBO Topacademie 2018

 • Wat is MBO Topacademie?
  Het programma van de MBO Topacademie heeft als doel talent en ambitie bij mbo-studenten te stimuleren en ontwikkelen. De MBO Topacademie richt zich in zijn tweede bestaansjaar op studenten van Alfa-college in Groningen en Hoogeveen. Gedurende 5 maanden krijgen de Topstudenten extra onderwijs naast hun opleiding van soms niet-alledaagse docenten en op bijzondere locaties. De studenten werken gezamenlijk en individueel aan een persoonlijk doel rondom ondernemerschap of een 21e-eeuwse vaardigheid. Zo kunnen ze uitgroeien tot beginnende professionals met een concreet plan voor hun toekomst.
 • Dit ga je doen
  Jouw persoonlijke kwaliteiten ontdekken én inzetten, professioneel leren presenteren, je netwerk uitbouwen en actief aan de slag met medestudenten en professionals. Zo vergroot je jouw kansen op de arbeidsmarkt en zet je de eerste stappen in het realiseren van jouw droom.
 • Waarom MBO Topacademie?
  De arbeidsmarkt verandert snel en wordt steeds dynamischer. Daarom is het steeds belangrijker dat studenten kwaliteiten ontplooien, zoals 21e-eeuwse vaardigheden als netwerken, pitchen en samenwerken. Het Alfa-college biedt een aantal ambitieuze studenten de kans om met MBO Topacademie hun talenten verder te ontwikkelen, voor nu en straks.
 • Wat kun jij verwachten?

  Dit staat op het programma:

  • je volgt een traject vol inspiratie, ontwikkeling, ondernemerschap en veel plezier
  • van dromen naar doen
  • je krijgt interactieve masterclasses op locaties waar je niet zo snel komt
  • je ontmoet experts bij bedrijven
  • je leert van topnetwerkers
  • je bezoekt interessante bedrijven
  • je krijgt uitdagende opdrachten
  • je werkt samen met andere studenten toe naar een spetterend eindevent
  • je krijgt een certificaat na afloop, wat goed op je CV staat.
 • Excellentieprogramma
  MBO Topacademie valt onder het excellentieprogramma van Alfa-college. In dit programma zijn veel mogelijkheden en wedstrijden waarin studenten hun talenten ontwikkelen en tonen. Denk aan de Ondernemers Award, Skills Heroes (vakmanschapwedstrijden), Internationalisering en Alfa's Goud (Mbo Ambassadeursverkiezing).

Sluiten

Burgemeester Peter den Oudsten stimuleert studenten Alfa-college kansen te grijpen bij MBO Topacademie


Op 15 februari gaf burgemeester Peter den Oudsten het startsein voor de MBO Topacademie bij het Alfa-college. Twintig enthousiaste studenten gaan hun talenten verder ontwikkelen. De burgemeester liet in een persoonlijk verhaal zien dat je overal kan komen met een mbo-opleiding.
Den Oudsten: “Ik ben begonnen op de mavo. Ik had geen vastomlijnd idee wat ik later wilde worden. Er zijn dingen op mijn pad gekomen. Van werken bij de gemeente tot verkoper bij zuivelconcern Friesland Foods. Als je iets wilt en kunt en je hebt ook nog een beetje mazzel, dan kun je op veel plekken terecht komen. Mijn loopbaan kent een aantal onverwachte wendingen. Sommige afslagen waren wat minder goed, maar daar kun je van leren. Uiteindelijk maakt vooropleiding of diploma niet uit.”
Hij vervolgt: “Op mijn 50e heb ik de overstap gemaakt naar het openbaar bestuur. Ik wilde graag voor mensen werken en iets voor de maatschappij betekenen. Het leven is onzeker, als politicus kan het in één keer afgelopen zijn. Het is belangrijk om open te staan voor uitdagingen en kansen. Vroeger was het belangrijk om een vaste baan te hebben. Tegenwoordig kun je meer de dingen doen waar je talent voor hebt en veel ervaring opdoen in verschillende banen. De wereld ligt aan jullie voeten. Als ik terugkijk, heb ik één ding gemist in mijn opleiding: vreemde talen. Nu nog meer dan vroeger, leven we in een wereldeconomie. Dus doe iets aan je talen en ga bijvoorbeeld op buitenlandse stage.”

City of Talent

Burgemeester Peter den Oudsten is niet bang voor de toekomst: “Er ontstaan nieuwe banen waar we het bestaan nu nog niet van kennen. Er komen nieuwe manieren van werken, waarbij we om moeten kunnen gaan met de 24-uurs economie en de wereldeconomie. Iedereen krijgt meer eigen verantwoordelijkheid voor het verdienen van een bestaan. Daarbij is de stad Groningen bijzonder: we zijn de jongste stad van Nederland wat betreft gemiddelde bewonersleeftijd. Hier is het klimaat om het maximale uit jezelf te halen, we zijn City of Talent. Maar: het gaat niet alleen om leren. Het is belangrijk om het ook leuk te houden. Stel je dan de vraag: wat is iets waar ik echt voor ga? Trek er op uit, praat veel met mensen en bouw je netwerken op. MBO Topacademie biedt daar een mooie gelegenheid voor.”