Alfa-college

Tandartsassistent in Gambia

Tandartsassistent in Gambia

Student Iris vertelt 


Ik heb voor een stage in Gambia gekozen omdat ik graag een uitdaging aanga. In een land als Gambia is alles anders. Ook hebben mensen weinig geld om hun gebit goed te verzorgen.

Op maandag t/m donderdag werk ik in een schooltandartsbus. En iedere vrijdag ga ik naar de tandartspraktijk. Hier in Afrika is alles zo relaxt! We hadden bijvoorbeeld afgesproken om 8.30 uur te beginnen maar de tandarts zelf kwam pas om 9.30 uur. En toen begonnen we meteen met de patiënten. Er is geen agenda. Als je pijn hebt, kom je naar de tandarts. Je ziet dus dat veel mensen een hele dikke wang hebben. De tandarts kijkt naar het element en meestal wordt het element er uit gehaald. Ook kan je een controle laten doen of tandsteen laten verwijderen maar dit komt niet vaak voor omdat het voor de mensen hier erg duur is.

In Nederland leer je om te assisteren bij de keuzes van de tandarts, die eindverantwoordelijk is. Maar hier in Gambia mag ik zelf de beslissingen nemen. Ik mag handelingen uitvoeren die ik in Nederland niet mag doen, zoals bijvoorbeeld gaatjes vullen en tandsteen verwijderen. Als de tandarts het er niet mee eens is vertelt hij de reden.Ik leer dus enorm veel! En de tandarts leert ook van mij: vanuit mijn ervaring in Nederland kan ik hen uitleggen hoe je een goede vulling maakt en ik kan veel uitleggen over hygiëne.

Als je vanuit school stage wil lopen in Gambia, is aan te raden om in dezelfde weken te gaan als de stichting Go for Africa, want dan ontmoet je veel mensen van je eigen leeftijd. Na mijn werk ga ik vaak naar het strand met de jongens van Go for Africa, die in hetzelfde compound verblijven. Dan gaan we rond acht uur eten en ’s avonds nog gezellig zitten.

Tijdens mijn stage in Gambia heb ik geen cultuurshock gehad. Het is natuurlijk erg verschillend met Nederland, maar ik kan mij goed aanpassen en wen snel. Mensen zijn hier heel vriendelijk en geven altijd wel een hand en vragen hoe het gaat. Wil je ook naar Gambia? Dan moet je dus wel sociaal zijn. Ook moet je niet bang zijn om vies te worden of voor dieren/insecten want dan kom je nergens!

Iris Warnders, 18 jaar
Student Tandartsassistent
Maart 2020


Heeft deze informatie jou geholpen?

niet goed erg goed