
Fashion Designer Groningen
- Locatie
- Admiraal de Ruyterlaan 2, GRONINGEN
- Type
- BOL
- Niveau
- 4
- Opleidingsduur
- 3 jaar
Wat deze opleiding bijzonder maakt
- Je bedenkt en ontwerpt kledingcollecties
- Voor inspiratie bezoek je musea en modehoofdsteden zoals Parijs of Milaan
- Na deze opleiding kun je verder studeren aan een hbo-modeopleiding
-
In het kortHeb jij het in je om mode te ontwerpen? Met de opleiding Fashion designer leer je alles over het ontwerpproces, modeontwikkelingen en -trends.Als fashion designer werk je mee aan het ontwerpen van een nieuwe kledingcollectie. Je bent van begin tot eind betrokken bij het ontwerpproces: je vertaalt maatschappelijke trends en modetrends naar de nieuwste looks, denkt mee over het concept van een collectie en weet alles over kleuren, stoffen en fournituren (knopen, garen, etc.). De ontwerpschetsen die jij maakt, werk je digitaal uit tot een collectieboek en technische tekeningen voor de productie.Ga jij van je gevoel voor mode en stijl je beroep maken?
-
Iets voor jou?
- Je bent creatief, onderzoekend en vindingrijk
- Je kunt zelfstandig en gedetailleerd werken
- Je bent modebewust en op de hoogte van de nieuwste trends
- Je hebt gevoel voor het werken met textiel
- Je wilt leren werken met grafische programma’s
- Je weet van aanpakken
- Je wilt een praktijkgerichte opleiding doen
-
De opleidingDe opleiding Fashion Designer volg je op het Alfa-college aan de Admiraal de Ruyterlaan 2 in Groningen. Het eerste jaar volg je vakken samen met studenten van de opleiding Fashion Tailor. Daarna verdiep je je verder in het vak van fashion designer. Je leert onder andere:
- Inspiratie omzetten naar moodboard, concept en ontwerp
- Doelgroepanalyse en trendanalyse
- Collecties samenstellen tot een collectieboek
- Collecties productie gereed maken en samples beoordelen
- Technische tekeningen en stylesheets maken met de softwareprogramma’s Photoshop, InDesign en Illustrator
- Kleding op maat maken (zoals een shirt, rok en broek)
- Achtergrondkennis over stoffen, stofbewerkingen, de hedendaagse modewereld, kostuumgeschiedenis, textielkennis en duurzaamheid
Excursies in binnen- en buitenland
Voor inspiratie gaan we regelmatig op excursie naar musea, steden en tentoonstellingen. In het examenjaar ga je mee op een driedaagse excursie naar een modehoofdstad zoals Parijs of Milaan.
Persoonlijke coachJe hebt een vaste coach die jou begeleidt tijdens je opleiding. -
Opleiding in beeld - video
Hieronder een impressie van de opleiding.
-
Student aan het woord
Tirza Steenhuis
Vooropleiding: VMBO KB
Opleiding: Fashion Designer
Hoe heb je deze opleiding gekozen?
Ik heb de open dag en meeloopdag bezocht. Ik had geen tweede keus, dit was precies wat ik wilde. Ik ben erg positief over de opleiding; wat ik allemaal leer op deze opleiding past bij mij en ik vind het hartstikke leuk!
Wat leer je bij deze opleiding?
Ik leer heel veel en ook dingen waarvan ik nog nooit had gehoord. Meestal loop je ergens naar binnen en koop je bijvoorbeeld een leuke blouse en dat is het. Bij deze opleiding leer je alles over de achtergrond van het product, hoe het in elkaar zit, hoeveel tijd het kost, hoe het in elkaar wordt gezet. Je leert ook hoe de naaimachine werkt en je leert van alles over allerlei stoffen. Verder leer je heel goed om zelfstandig te werken. Je wordt natuurlijk nog creatiever van deze opleiding! En je leert heel specifiek te werken.“Durf jezelf te zijn dan ben je het mooist”
In het eerste jaar krijg je veel les over Fashion Tailor en Fashion Designer. Fashion Tailor houdt in dat je heel veel achter de naaimachine zit, patronen tekent voor kledingstukken, stoffen uitzoekt en de kleding in elkaar zet. Voor het onderdeel Fashion Designer ontwerp je veel kleding achter de computer en je krijgt alle basis te leren van Photoshop. En in de derde periode, waar ik nu in zit, start je met een project. Ik heb zelf uiteindelijk gekozen voor Fashion Designer en daar focus ik mij nu op.
In de eerste weken van mijn derde periode ging ik proefjes doen. Je kijkt dan naar wat jezelf leuk vindt en wat past bij je project. Je gaat brainstormen en daarnaast krijg je ook nog opdrachten. Voor de opdrachten maak ik nu een verslag en dat gaat over duurzame doelen. Ook leer je hoe je een planning moet maken en een logboek.
Stage
Ik heb tot nu toe nog geen stage gelopen, dat is in het 2e en 3e jaar. In het noorden is het lastiger om een goede stageplek te vinden. Je moet er rekening mee houden dat je naar het zuiden of westen van het land toe zou moeten om stage te lopen.
Wat voor types passen bij deze opleiding?
Ik vind dat iedereen bij deze opleiding past. Als je het leuk vindt dan moet je het gewoon doen. Er lopen zoveel verschillende mensen rond op deze opleiding. Je moet natuurlijk van mode houden en op de hoogte zijn van de nieuwste trends! De begeleiding van mijn coach is erg goed en ik kan alles aan haar vragen.
Mijn doel
Ik ben zonder doel deze opleiding gestart. Ik ging af op wat mij heel erg leuk leek. Als ik ergens voor wil gaan, moet ik het echt iets vinden. Omdat er zoveel dingen zijn die ik leuk vind, kan ik nog alle kanten op. Ik wil hierna graag hbo doen, maar waar ik beland weet ik nog niet. -
Vakken
Je krijgt les in vijf domeinen waarbinnen je vakkennis opdoet, ideeën omzet in ontwerpen, ontwerpen productiegereed maakt, kleding maakt en organiseert en communiceert tijdens het productieproces.
- Modetheorie
- Ontwerpstudio
- Tekentafel
- Naaiatelier
- Modebureau
Algemene vakken- Nederlands
- Engels
- Rekenen
- Loopbaan en Burgerschap
- Fit for Life
ProjectenBij de opleiding Fashion designer leer je niet alleen klassikaal, maar ook in projecten. Vaste onderdelen van de opleiding zijn:
- Projectmatig meewerken aan een opdracht uit het bedrijfsleven
- Fabric Lab: nieuwe en duurzame technieken uit de mode leren kennen
Als je daar zin in hebt en tijd voor hebt, kun je af en toe ook meedoen aan een extra project, zoals:
- Kunstbende: wedstrijd voor jong creatief talent
- Skills Heroes: wedstrijden in het vakgebied
- Excellentieprojecten: werkplaatsleren of opbouw van een portfolio
KeuzedelenJe kiest zelf nog enkele extra vakken om je als modeprofessional verder te ontwikkelen. Zoals:
- Artwork en Dessins
- Experimentele modevormgeving
- Imagestyling
Het aanbod kan wisselen. Je docent kan je begeleiden in je keuze.
-
LeerwegIn de beroepsopleidende leerweg (BOL) wissel je school en stage met elkaar af. Tijdens de opleiding loop je twee keer 15 tot 20 weken stage bij een erkend leerbedrijf in de modebranche. Dit kan een kledingzaak zijn, een ontwerpstudio of een ontwerper met een eigen label.
Let op: stageplekken in de regio zijn niet altijd voorhanden, wellicht moet je in een ander deel van het land stagelopen. Het is ook mogelijk om stage te lopen in het buitenland. -
Vooropleiding en toelating
Je hebt voor deze opleiding een van de volgende diploma’s of bewijzen nodig:
- vmbo-diploma kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg
- overgangsbewijs van klas 3 naar klas 4 havo of vwo
- mbo-diploma niveau 2
-
Na je opleiding
Verder leren?
Met je diploma Fashion designer kun je doorstromen naar een hbo-opleiding, bijvoorbeeld een opleiding in de mode:
- Fashion design aan een academie voor beeldende kunst zoals ArtEZ, HKU of Willem de Kooning
- Amsterdam Fashion Institute (AMFI)
- Styling academie Artemis
- International Lifestyle Studies (Fontys)
- Fashion & Textile Technologies (Hogeschool Amsterdam, Saxion Enschede)
- TMO (Hogeschool voor Modemanagement)
- Hogeschool voor Mode (Teko, Denemarken)
- Vogue Academie
Aan het werk?
Met het diploma Fashion designer werk je in de modebranche bij retailorganisaties, modemerken en confectiebedrijven. Ook kun je aan de slag als zelfstandig ondernemer en je eigen bedrijf opzetten.
-
Schoolkosten
Er vallen verschillende zaken onder Schoolkosten. Meer over schoolkosten.
Leermiddelen
Je zorgt zelf voor de leermiddelen door ze te kopen, huren en/of lenen, bijvoorbeeld:
• boeken, readers en licenties
• overige middelen, zoals schrijfmaterialen.
Hiernaast heb je nog eenmalige kosten voor leermiddelen:
• laptop; let op: Word, Excel en PowerPoint krijg je gratis via school (Office-pakket)
• andere leermiddelen (per opleiding kan dit verschillen), bijvoorbeeld: rekenmachine, sportkleding en -schoenen, gereedschap, bedrijfskleding en -schoenen.Kosten voor deze opleiding:
Boeken, readers en licenties voor vakken en keuzedelen: 785 • leerjaar 1 385 • leerjaar 2
200 • leerjaar 3 200 Eenmalige kosten: 1.305 • laptop 1250 • rekenmachine 20 • materiaalkist 35 Totale geschatte kosten in € excl. Lesgeld en Overige kosten
2.090 Lesgeld
Vanaf 18 jaar betaal je per schooljaar lesgeld (BOL).
Overige kosten
Je kiest zelf of je meedoet aan een (buitenlandse) excursie of activiteiten buiten school, voor ca. 250 euro per jaar. Deze kosten komen boven op de totale geschatte kosten.
Laptop
Je hebt een laptop nodig. Meer over laptop.
Mbo-studentenfonds
Je komt mogelijk in aanmerking voor een bijdrage uit het Mbo-studentenfonds als er bepaalde financiële belemmeringen zijn. Meer over Mbo-studentenfonds.
-
Opleidingswijzer
In de Opleidingswijzer vind je alles over jouw opleiding en hoe de opleiding in elkaar zit. Denk aan: Welke vakken krijg je? Hoeveel uur heb je les en ben je op stage of aan het werk? Welk beroep hoort bij je opleiding en hoe zit het met begeleiding, examens, diploma, kosten, afspraken en de voortgang van je studie?
-
Studie in cijfers