
ASSISTENT DIENSTVERLENING (ENTREE ZORG) HARDENBERG
Kies voor welke type opleiding je wilt aanmelden
School en stage (BOL)
Bij een BOL-opleiding (beroepsopleidende leerweg) combineer je school met een stage bij een erkend leerbedrijf. Stage neemt ongeveer 20-60 procent van de tijd in.
Meld je aan voor de BOL-opleidingWerken en leren (BBL)
Bij een BBL-opleiding (beroepsbegeleidende leerweg) combineer je leren met een betaalde baan bij een erkend leerbedrijf. Meestal werk je vier dagen in de week en ga je één of twee dagdelen naar school.
Meld je aan voor de BBL-opleiding- Locatie
- Parkweg 1A1, HARDENBERG
- Type
- BBL, BOL
- Niveau
- 1
- Opleidingsduur
- 1 jaar
Wat deze opleiding bijzonder maakt
- Je leert mensen verzorgen
- Je krijgt veel persoonlijke aandacht en begeleiding van de docenten
- Na deze opleiding kun je aan het werk of verder leren met een niveau 2-opleiding
-
In het kort
De opleiding Assistent dienstverlening (Entree Zorg) leert jou alles over werken in de zorg. Na je opleiding kun je als assistent werken in verpleeg- en verzorgingshuizen, in de thuiszorg en zorginstellingen voor bijvoorbeeld mensen met een beperking.
Daar bied je een helpende hand bij de dagelijkse dingen die voor deze mensen moeilijk kunnen zijn, zoals eten, boodschappen doen en afwassen. Ook help je bij gezellige of leerzame activiteiten zoals spelletjes spelen en handwerken.
Voel jij je goed bij het helpen van mensen?
-
Iets voor jou?
- Je helpt graag andere mensen, jong en oud
- Je legt gemakkelijk nieuwe contacten
- Je bent ontspannen in de omgang
- Je bent gezond en staat stevig in je schoenen
- Je werkt graag in een team.
-
De opleiding
De opleiding Assistent dienstverlening (Entree Zorg) volg je op het Alfa-college aan de Parkweg 1a1 in Hardenberg. Op school en op je stageplek leer je mensen verzorgen van allerlei leeftijden en met verschillende achtergronden. Je stage loop je bij een verzorg- of verpleeghuis, wijkleercentrum, dagopvang, facilitaire diensten of in de gehandicaptenzorg.
Als assistent in de zorg beteken je veel voor een ander. We geven je daarom veel persoonlijke aandacht en begeleiding om je vaardigheden te vergroten:
- Je werkt en leert in kleine groepen
- Je ontwikkelt inlevingsvermogen en communicatievaardigheden
- Je krijgt een persoonlijke coach op school en een begeleider op je stage
- Je leert zelfstandig werken, verantwoordelijkheid en initiatief nemen.
-
Vakken
Vakken
- Huishoudkunde (zoals wassen, strijken en schoonmaken)
- Voeding (helpen bij het bereiden van maaltijden)
- Sport en spel
- Creatieve vakken.
Algemene vakken
- Nederlands
- Rekenen
- Loopbaan en burgerschap.
Keuzedelen
Je kiest zelf nog enkele extra vakken om je als assistent in de zorg verder te ontwikkelen. De keuzedelen introduceren wij tijdens het eerste leerjaar van je opleiding. Je coach kan jou helpen bij het maken van je keuze.
-
Leerweg
BOL
Deze opleiding volg je in de beroepsopleidende leerweg (BOL). Je combineert school met een stage bij een erkend leerbedrijf in de zorg of dienstverlening. Hier zijn je taken bijvoorbeeld om te helpen in de huiskamer (schoonmaken, koffie en thee serveren), bij de activiteiten op de dagopvang of op de verschillende afdelingen van de facilitaire dienst van een zorginstelling.
- Periode 1: je gaat 4 dagen in de week naar school en 1 dag in de week naar stage
- Periode 2, 3 en 4: je gaat 3 dagen in de week naar school en 2 dagen in de week naar stage
BBL
Deze opleiding kun je ook volgen in de beroepsbegeleidende leerweg (BBL). Je combineert werken en leren. Je zoekt zelf een baan voor minimaal 18 uur per week bij een erkend leerbedrijf, bijvoorbeeld via www.stagemarkt.nl. Je doet alle praktijkervaring bij je leerbedrijf op. -
Vooropleiding en toelatingJe hebt geen diploma nodig, maar je moet wel 16 jaar zijn op 1 augustus. Als je je aanmeldt, nodigen wij je uit voor een kennismakingsgesprek. Hierin bespreken we of de entree-opleiding geschikt is voor jou en welke opleiding bij jou past.
-
Na je opleiding
Verder leren?
Heb je deze opleiding op niveau 1 afgerond, dan kun je doorstromen naar een opleiding op niveau 2 binnen Dienstverlening of een andere mbo niveau 2 opleiding. Per opleiding kunnen de eisen voor vooropleiding en toelating verschillen.
Aan het werk?Als gediplomeerd Assistent dienstverlening (Entree Zorg) kun je direct aan het werk. Bijvoorbeeld:
- In de thuiszorg
- In een verzorgings- of verpleeghuis
- In een instelling voor gehandicapten
- In een kleinschalige woonvorm
- Op een peuterspeelzaal
- Bij een kinderdagverblijf of kinderopvang
- Bij een zwembad, sportvereniging, school of schoonmaakbedrijf.
-
Schoolkosten
Leermiddelen
Je zorgt zelf voor de leermiddelen door ze te kopen, huren en/of lenen, bijvoorbeeld:
• boeken, readers en licenties
• overige middelen, zoals schrijfmaterialen.
Hiernaast heb je nog eenmalige kosten voor leermiddelen:
• laptop; let op: Word, Excel en PowerPoint krijg je gratis via school (Office-pakket)
• andere leermiddelen (per opleiding kan dit verschillen), bijvoorbeeld: rekenmachine, sportkleding en -schoenen, gereedschap, bedrijfskleding en -schoenen.Kosten voor deze opleiding
We leveren bij entree-opleidingen maatwerk en kijken begin van het schooljaar welke boeken, readers en licenties noodzakelijk zijn voor jou. De minimale kosten hiervan zijn € 110.- en maximaal is dit € 185,-.
Lesgeld
Vanaf 18 jaar betaal je lesgeld (BOL) of cursusgeld (BBL).
Overige kosten
Je kiest zelf of je meedoet aan een excursie of activiteiten buiten school. Deze kosten komen boven op de totale geschatte kosten.
Laptop
Je hebt een laptop nodig. Meer over laptop.
Mbo-studentenfonds
Je komt mogelijk in aanmerking voor een bijdrage uit het Mbo-studentenfonds als er bepaalde financiële belemmeringen zijn. Meer over Mbo-studentenfonds.
-
Opleidingswijzer
In de Opleidingswijzer vind je alles over jouw opleiding en hoe de opleiding in elkaar zit. Denk aan: Welke vakken krijg je? Hoeveel uur heb je les en ben je op stage of aan het werk? Welk beroep hoort bij je opleiding en hoe zit het met begeleiding, examens, diploma, kosten, afspraken en de voortgang van je studie?
-
Studie in cijfers