Alfa-college

Entree-opleidingen Groningen

Entree-opleidingen Groningen

Wat deze opleidingen bijzonder maakt

 • De Entree-opleiding is een 1-jarige mbo-opleiding tot assistent 
 • Je krijgt veel persoonlijke aandacht en begeleiding van de docenten
 • Na deze opleiding kun je aan het werk of verder leren met een niveau 2-opleiding

Als ik mensen blij kan maken, dan voel ik me goed

Sluiten
De twintigjarige Kara Zuidema volgde praktijkonderwijs op het Gomarus College en koos daarna voor de Entree-opleiding Dienstverlening en Zorg op het Alfa-college in Groningen. Een logische keuze: “Ik wilde in de zorg werken, voor mensen zorgen. Want als ik mensen blij kan maken, dan voel ik me goed.”

Kara verhuisde 8 jaar geleden met haar familie vanuit Canada naar Nederland. Omdat Nederlands haar tweede taal is én ze dyslectisch is, gaat het leren Kara niet makkelijk af. Tóch baande zij zich zonder veel begeleiding een weg door de opleiding. Kara: “De opleiding bestond uit drie stagedagen en twee dagen theorie. Ik ken nu de verschillende methodes over reinigen en hoe je moet wassen. Maar ook wat de juiste lichaamshouding is, zodat je geen last krijgt van je rug. Ook is mijn Nederlands en het rekenen stukken verbeterd.”

Nadat ze haar diploma behaald had wilde Kara zo snel mogelijk aan het werk. De jobcoach wees Kara op de mogelijkheid van het werken in de horeca. Ze solliciteerde bij het Hampshire Hotel, waar ze vrijwel direct een baan aangeboden kreeg als ontbijtmedewerker. “Wat mijn werk inhoudt? Ik zorg er voor dat de gasten een goed en verzorgd ontbijt kunnen nuttigen. Dat betekent dat het buffet steeds goed gevuld is en dat alles netjes en schoon is. De tafels ruim ik af en na afloop is er natuurlijk de afwas!”.

Kara kijkt vooruit: “Als het kan, wil ik naast mijn baan heel graag een vervolgopleiding of cursus in de horeca volgen. Ik wil echt graag verder in deze richting. Want ook hier geldt voort mij, als ik mensen blij kan maken, dan voel ik me goed.”

Kara Zuidema
student Entree Dienstverlening en Zorg
 • In het kort
  De Entree-opleiding is een 1-jarige mbo-opleiding tot assistent. Als assistent voer je opdrachten uit en werk je samen met anderen. Je bent vriendelijk in de omgang en je bent bereid om te leren. Natuurlijk kom je altijd op tijd en houd je je aan afspraken.

  Download hier de flyer van de Entree-opleidingen Groningen
 • Iets voor jou?
  Heb je geen diploma van je middelbare school? Volg dan een Entree-opleiding. Tijdens de opleiding werk je aan allerlei studievaardigheden en aan je eigen ontwikkeling. Het programma kan voor iedereen anders zijn, evenals de duur van de opleiding. Met een Entree-diploma word je toegelaten tot een mbo-opleiding op niveau 2 of je kunt gaan werken.

 • De opleiding

  Je kunt kiezen uit een aantal profielen. Je kiest een profiel aan het begin van de opleiding. Je kunt tot 1 februari overstappen naar een ander profiel als je dat wilt. Is je kennis van de Nederlandse taal nog niet goed genoeg? Kies dan voor een NT2-opleiding.

  - Assistent bouwen, wonen en onderhoud (Entree Bouw)
  - Assistent bouwen, wonen en onderhoud (Entree NT2)
  - Assistent dienstverlening en zorg (Entree Zorg)
  - Assistent dienstverlening en zorg (Entree NT2)
  - Assistent dienstverlening en zorg (Entree Sport & Discipline)
  - Assistent horeca, voeding of voedingsindustrie (Entree Horeca)
  - Assistent horeca, voeding of voedingsindustrie (Entree NT2)
  - Assistent installatie- en constructietechniek (Entree Installatietechniek)
  - Assistent installatie- en constructietechniek (Entree NT2)
  - Assistent logistiek (Entree Logistiek)
  - Assistent logistiek (Entree NT2)
  - Assistent verkoop/retail (Entree Detailhandel)
  - Assistent verkoop/retail NT2 (Entree NT2)

 • Vakken
  Je leert op school en in de praktijk (stage of werk). Je krijgt les in beroepsvakken, Nederlands, rekenen en burgerschap.
 • Leerweg

  School en stage (BOL)


  Ale je kiest voor de BOL-opleiding (beroepsopleidende leerweg) wissel je school en stage af. Je loopt stage tijdens je hele opleiding. Je beslist in overleg met je coach/mentor bij welk soort bedrijf je stage gaat lopen.

  Werken en leren (BBL)


  Bij de BBL-opleiding (beroepsbegeleidende leerweg) combineer je werken en leren. Je zoekt zelf een baan bij een erkend leerbedrijf en je gaat één dag per week naar school. Je doet dus alle praktijkervaring op in het bedrijf waar je werkt. Je werkt minimaal 18 uur per week.
 • Vooropleiding en toelating
  Let op: je kunt starten met deze opleiding in augustus en in februari (tussentijds instromen).

  Voor de opleidingen op niveau 1 heb je geen (vmbo- of mbo-)diploma nodig, maar je moet op 1 augustus wel 16 jaar of ouder zijn.

  Kennismakingsgesprek


  Na je aanmelding hebben we een kennismakingsgesprek. We bespreken daarin onder andere de richting die jij hebt gekozen en welke begeleiding je (eventueel) nodig hebt.
 • Hulp nodig bij het aanmelden? 
  Je kunt je aanmelden voor een van de Entree-opleiding Groningen door hierboven in de tab De opleiding te klikken op de link van de opleiding die je wilt gaan volgen. Kom je er niet helemaal uit? Voor meer informatie over de opleiding en/of aanmelden neem je contact op per mail: info@alfa-college.nl of telefonisch: 0800-8100.
 • Na je opleiding
  Heb je deze opleiding op niveau 1 afgerond, dan kun je aan het werk gaan of doorstromen naar een mbo niveau 2 opleiding. Per opleiding kunnen de eisen voor vooropleiding en toelating verschillen.
 • Opleidingswijzer

  Er zijn geen Opleidingswijzers gevonden.

 • Schoolkosten

  Er vallen verschillende zaken onder Schoolkosten. Meer over schoolkosten.

  Leermiddelen

  Je zorgt zelf voor de leermiddelen door ze te kopen, huren en/of lenen, bijvoorbeeld:
  • boeken, readers en licenties
  • overige middelen, zoals schrijfmaterialen.

  Hiernaast heb je nog eenmalige kosten voor leermiddelen:
  • laptop; let op: Word, Excel en PowerPoint krijg je gratis via school (Office-pakket)
  • andere leermiddelen (per opleiding kan dit verschillen), bijvoorbeeld: rekenmachine, sportkleding en -schoenen, gereedschap, bedrijfskleding en -schoenen.

  Kosten voor deze opleiding:

  In de meeste gevallen moet je een laptop aanschaffen. Je hoort vanuit de opleiding of dit ook voor jou geldt. Deze informatie wordt zo snel mogelijk aangevuld.

  Lesgeld

  Vanaf 18 jaar betaal je per schooljaar lesgeld (BOL) of cursusgeld (BBL).

  Overige kosten

  Je kiest zelf of je meedoet aan een excursie of activiteiten buiten school. Deze kosten komen boven op de totale geschatte kosten.

  Laptop

  Je hebt een laptop nodig. Meer over laptop.

  Je komt mogelijk in aanmerking voor een bijdrage uit het Mbo-studentenfonds als er bepaalde financiële belemmeringen zijn. Meer over Mbo-studentenfonds.

Wil je een vraag stellen over deze opleiding?

Ga in gesprek met onze opleidingsadviseurs over deze opleiding en het Alfa-college.

Misschien vind je deze opleidingen ook leuk

Assistent logistiek (Entree NT2)
GRONINGEN
Assistent logistiek (Entree NT2)
Assistent dienstverlening (Entree Sport & Discipline)
GRONINGEN
Assistent dienstverlening (Entree Sport & Discipline)
Assistent bouwen, wonen en onderhoud (Entree NT2)
GRONINGEN
Assistent bouwen, wonen en onderhoud (Entree NT2)

Heeft deze informatie jou geholpen?

niet goed erg goed