Alfa-college

Beveiliger 3 Groningen

Beveiliger 3 Groningen
Locatie
Kardingerplein, GRONINGEN
Type
BOL
Niveau
3
Opleidingsduur
2 jaar

Wat deze opleiding bijzonder maakt

 • Je leert beveiligen in de praktijk zoals bij gebouwen, terreinen en transport
 • Je haalt alle noodzakelijke certificaten (EHBO, BHV, VCA, verkeersregelaar)
 • Politie, bewakingsdiensten en ME organiseren gastlessen en oefeningen

ik leer Direct het vak in de praktijk

Ik leer het vak direct in de praktijk

Sluiten
Direct het vak leren in de praktijk, dat doe ik bij mijn opleiding Beveiliging. Het is een opleiding waarvoor je veel discipline moet hebben. Het is hard werken voor de theorie en in de praktijk. De sportlessen op school zijn pittig en best zwaar. Maar je leert veel, bijvoorbeeld over aanhoudingstechnieken. Ook krijgen we Duits.

Hiervoor zat ik op de Loot-school van het H.N. Werkmancollege. Ik combineerde school met voetbal. Gedisciplineerd werken ben ik dus wel gewend. Het komt voor dat je stageloopt bij een evenement waar je 12 uur achter elkaar moet staan. Dat hoort ook bij je toekomstige beroep.

Ik vind het hartstikke leuk, omdat ik op veel verschillende plaatsen kom en met verschillende mensen te maken hebt. Laatst maakte ik stage-uren op een dancefeest in Rotterdam en we gaan met veel studenten naar Oerol op Terschelling. De docenten hebben zelf werkervaring in de praktijk, zoals de politie, de Marechaussee en de beveiligingsbranche.

Jaïrzinho Leirissa
student Beveiliging
 • In het kort
  Als beveiliger op niveau 3 ben je verantwoordelijk voor de beveiliging van een gebouw, terrein of transport. Je stuurt hierbij een team aan en zorgt er zo voor dat je collega’s hun werk zo goed mogelijk kunnen uitvoeren. Daarnaast doe je zelf ook beveiligingswerk. Je bent dus een ‘meewerkend voorman’. Je hebt dezelfde taken als een beveiliger, maar stelt bijvoorbeeld ook draaiboeken op, draagt bij aan werkinstructies en adviseert de leidinggevende en de klant waarvoor hij werkt over te nemen beveiligingsmaatregelen. Soms heb je te maken met gasten, bijvoorbeeld bij een toegangscontrole. Je stelt je dan netjes en dienstverlenend op, maar straalt wel overwicht uit.

  Als beveiliger niveau 3 moet je goed kunnen omgaan met onverwachte situaties. Je team verwacht namelijk dat jij met een snelle en duidelijke oplossing komt.

  Je behaalt met deze opleiding twee mbo-diploma’s: Beveiliger niveau 2 én Beveiliger niveau 3 (deze opleiding). Daarnaast kun je direct doorstromen naar onze verkorte opleidingen Leidinggevende team/afdeling/project of Handhaver toezicht en veiligheid.

 • Iets voor jou?
  • Straal jij overwicht uit?
  • Ben jij niet bang uitgevallen? 
  • Wil jij je steentje bijdragen aan de veiligheid in de maatschappij?
  • Blijf je kalm en durf je doortastend op te treden in stressvolle situaties? 
  • Beschik jij over een goede conditie? 
  • Vind je het niet erg om op onregelmatige tijden te werken? 
  • Vind jij respect voor anderen de normaalste zaak van de wereld? 
  • Kun je goed samenwerken en heb je een vlotte babbel? 
  • Heb jij het in je om een uniform te dragen? 

  Dan is de opleiding Beveiliger niveau 3 iets voor jou!

 • De opleiding

  De opleiding bestaat uit een basisdeel, profieldelen en keuzedelen.

  Je leert hoe je mensen het best aanspreekt in verschillende situaties en hoe je ze aanspreekt op hun gedrag;

  • je wordt je bewust van wat er in de maatschappij gebeurt
  • je leert werken binnen wettelijke kaders
  • je leert gebouwen en eigendommen beveiligen
  • je leert over EHBO en brandpreventie
  • je hebt een dienstverlenende houding

  Evenementen
  In het geval van evenementen is het zo dat er voor de meeste opleidingen een deelnameverplichting van 180 uur in het eerste leerjaar geldt. De eventuele kosten voor het reizen van en naar deze evenementen worden NIET door de opleiding vergoed.

  Gecertificeerde diploma’s
  Het is belangrijk dat je als beveiliger levensreddend kunt optreden. Ook is het belangrijk dat je noodsituaties goed inschat en oplost. Daarom haal je de volgende gecertificeerde diploma’s die van pas komen tijdens je loopbaan:

  • BHV-opleiding, Eerste Hulp, reanimatie, brandbestrijding en ontruiming
  • basisveiligheid (VCA)
  • certificaat verkeersregelaar

  Oefenen in de praktijk
  Er zijn regelmatig medewerkers van instanties uit de wereld van justitie en veiligheid te gast op school. Zo maak je bijvoorbeeld kennis met de verschillende politiediensten en de bewakingsdienst van een gevangenis. Je doet ook mee aan oefeningen van de politie en ME. Daarnaast werk je mee aan grote landelijke evenementen.

  Examens
  Je doet niet alleen examen op het Alfa-college, maar je legt ook landelijke theorie-¬ en praktijkexamens af, Waarnemen basis, Wet en regelgeving basis, Doelmatig optreden basis, Veiligheid beveiliging basis en Specifiek rapporteren basis. Voor al deze examens moet je slagen om je diploma te kunnen krijgen. Voor de examens Waarnemen basis en Wet- en regelgeving basis geldt dat dit ook een overgangseis is.

  Onderwijsactiviteiten op en buiten school

  Tijdens het eerste jaar van de opleiding volg je lessen en andere begeleide onderwijsactiviteiten op school of buiten school in bijvoorbeeld De Oosterpoort. De lessen buiten school noemen we ook wel 'evenementen'. Daarnaast loop je in het tweede jaar van de opleiding stage bij een erkend leerbedrijf. Dit noemen wij de beroepspraktijkvorming (bpv). Zowel de onderwijsactiviteiten op en buiten school als de bpv maken deel uit van je onderwijsprogramma.

 • Vakken

  Beroepsgerichte vakken

  • Veiligheid en beveiliging basis
  • Waarnemen basis
  • Wet- en regelgeving basis
  • Doelmatig optreden basis
  • Specifiek rapporteren basis
  • Kennis van Beveiligingsorganisatie
  • Analyse en Instructie
  • Beroepsgericht Engels
  • Praktijkopdrachten Situationeel aansturen
  • Praktijkopdrachten Borgen kwaliteit

  Je leert onder andere rapporteren, kennis van diverse soorten rechts- en wetskennis waaronder de bijzondere wetten (o.a. de Opiumwet en Wet Wapens en Munitie) en communiceren. Tijdens de opleiding maak je niet alleen examens op school, maar leg je ook landelijk theorie- en praktijkexamens af. Voor de opleiding Beveiliger is dat bij de Stichting Vakbekwaamheid Particuliere Beveiligingsorganisaties (SVPB).

  Algemene vakken

  Naast de vakken die direct met je toekomstige beroep te maken hebben, krijg je ook algemene vakken, zoals Nederlands, Rekenen, Loopbaan en Burgerschap. Daarnaast krijg je Sport, met daarbij de onderdelen kracht en conditie, zelfverdediging en spel.

  Keuzedelen

  Je kiest zelf extra vakken (keuzedelen) die passen bij jouw interesses of die aansluiten bij jouw toekomstplannen. Daardoor ben je beter voorbereid op de snel veranderende arbeidsmarkt. Een docent begeleidt je natuurlijk in je keuze als je dat wilt. Per opleiding, en soms ook per leslocatie, verschilt het aanbod in keuzedelen. Wil je hier meer over weten, laat je dan informeren op één van de (online) voorlichtingsavonden of de Open dag. 

 • Stage
  Evenementuren
  In het eerste jaar loop je evenementuren. Dit betekent dat je in de avonduren, in het weekend en/of in de vakanties naar evenementen gaat om praktijkervaring op te doen. Dit is een verplicht onderdeel van de opleiding.

  Kijk deze video voor een indruk van onze evenementuren bij FC Groningen:  Beroepspraktijkvorming (BPV of stage)
  In het tweede leerjaar loop je stage bij een erkend leerbedrijf, bijvoorbeeld op een school, bij een ziekenhuis, de rechtbank of een particulier beveiligingsbedrijf. Je werkt dan samen met een ervaren beveiliger en komt met de verschillende onderdelen van het werk in aanraking.
 • Vooropleiding en toelating

  Om aan de opleiding Beveiliger niveau 3 te mogen beginnen, moet je aan een van de volgende eisen voldoen:

  • je hebt minimaal een mbo-diploma op niveau 2
  • je hebt een vmbo-diploma kaderberoepsgerichte leerweg of hoger
  • je hebt een overgangsbewijs van klas 3 naar 4 havo of vwo

  Daarnaast ben je van onbesproken gedrag. Dit omdat je in het tweede leerjaar een groene pas nodig hebt om stage te kunnen lopen. Deze groene pas wordt uitgegeven door de afdeling Korpscheftaken van de politie. Twijfel je of dit voor jou een probleem oplevert? Neem dan contact op met ons. 

  Er worden meerdere kennismakingsbijeenkomsten door ons georganiseerd. Tijdens een kennismakingsbijeenkomst ontdek jij of de opleiding goed bij je past en kunnen wij als opleiding inschatten of jij het in je hebt om bij ons een diploma te halen. Zo zorgen we er samen voor dat je kiest voor de juiste opleiding.

  Let op! Actieve deelname aan één van deze kennismakingsmomenten is dus verplicht om toegelaten te kunnen worden tot de door jou gekozen opleiding.’
   
  Daarnaast geldt dat, als je op 1 januari van het eerste leerjaar nog geen 17 jaar bent, er een kans bestaat dat je vertraging oploopt in het tweede leerjaar. Dit heeft te maken met (de wet- en regelgeving rondom) de inzetbaarheid van onze studenten bij de stagebedrijven gedurende hun stage. Voor deze stage is het ook nodig dat er minimaal 8 jaar teruggekeken kan worden op het gebied van antecedenten.

  Wanneer er niet ver genoeg kan worden teruggekeken óf de vereiste groene beveiligingspas niet kan worden uitgegeven vanwege een verleden met politie/justitie, kan de opleiding niet worden afgerond. Voor de afdeling Korpscheftaken, die dit antecedentenonderzoek verricht, is het noodzakelijk dat de student in kwestie tenminste 8 jaar woonachtig is binnen de Europese Unie.

 • Na je opleiding

  Verder leren

  Na de opleiding Beveiliger 3 kun je doorstromen naar onze verkorte opleiding Handhaver toezicht en veiligheid (niveau 3). Maar je kunt er ook voor kiezen om onze verkorte opleiding Leidinggevende team/afdeling/project (niveau 4) te gaan doen. 

  Aan het werk

  Na de opleiding Beveiliger niveau 3 kun je werken bij de veiligheidsdienst van een bedrijf of voor een beveiligingsbedrijf. Je kunt dan bijvoorbeeld terecht bij ziekenhuizen, luchthavens of grote beveiligingsbedrijven. 

 • Schoolkosten

  Er vallen verschillende zaken onder Schoolkosten. Meer over schoolkosten.

  Leermiddelen

  Je zorgt zelf voor de leermiddelen door ze te kopen, huren en/of lenen, bijvoorbeeld:
  • boeken, readers en licenties
  • overige middelen, zoals schrijfmaterialen.

  Hiernaast heb je nog eenmalige kosten voor leermiddelen:
  • laptop; let op: Word, Excel en PowerPoint krijg je gratis via school (Office-pakket)
  • andere leermiddelen (per opleiding kan dit verschillen), bijvoorbeeld: rekenmachine, sportkleding en -schoenen, gereedschap, bedrijfskleding en -schoenen.


  Kosten voor deze opleiding:

   Boeken, readers en licenties
  voor vakken en keuzedelen:
  695
  • leerjaar 1
   500
  • leerjaar 2
   195
   Eenmalige kosten:  905
  • laptop
   350
  • kledingpakket (wanneer aangeschaft
   via leverancier Alfa-college)
   385
  • kisten (wanneer aangeschaft via
   leverancier Alfa-college)
   170
   Totale geschatte kosten in € excl.
  Lesgeld en Overige kosten
   1600
   

  Lesgeld

  Vanaf 18 jaar betaal je per schooljaar lesgeld (BOL).

  Overige kosten

  Je kiest zelf of je meedoet aan een excursie of activiteiten buiten school, voor 135 euro per jaar. Deze kosten komen boven op de totale geschatte kosten.

   Laptop

   Je hebt een laptop nodig. Meer over laptop. 

   Mbo-studentenfonds 

   Je komt mogelijk in aanmerking voor een bijdrage uit het Mbo-studentenfonds als er bepaalde financiële belemmeringen zijn. Meer over Mbo-studentenfonds.

  • Opleidingswijzer

   In de Opleidingswijzer vind je alles over jouw opleiding en hoe de opleiding in elkaar zit. Denk aan: Welke vakken krijg je? Hoeveel uur heb je les en ben je op stage of aan het werk? Welk beroep hoort bij je opleiding en hoe zit het met begeleiding, examens, diploma, kosten, afspraken en de voortgang van je studie?

   Opleidingswijzer

  • Studie in cijfers

  Wil je een vraag stellen over deze opleiding?

  Ga in gesprek met onze opleidingsadviseurs over deze opleiding en het Alfa-college.

  Aanmelden

  Aanmelden duurt ongeveer tien minuten. Klik op onderstaande knop "Meld je aan voor deze opleiding". Daarna kun je je gegevens invullen. Elke stap begint op een nieuw scherm. Voor het aanmelden heb je DigiD nodig.

  Wat je hebt ingevuld, wordt bewaard zolang je de internetbrowser open hebt staan. Tussendoor kun je dus je gegevens wijzigen.
  Meld je aan voor deze opleiding

  Misschien vind je deze opleidingen ook leuk

  Handhaver toezicht en veiligheid Openbare ruimte
  GRONINGEN
  Handhaver toezicht en veiligheid Openbare ruimte
  Sport en Bewegen | niveau 3
  GRONINGEN
  Sport en Bewegen | niveau 3

  Heeft deze informatie jou geholpen?

  niet goed erg goed