De opleiding bestaat uit een basisdeel, profieldelen en keuzedelen.
Je leert hoe je mensen het best aanspreekt in verschillende situaties en hoe je ze aanspreekt op hun gedrag;
- je wordt je bewust van wat er in de maatschappij gebeurt
- je leert werken binnen wettelijke kaders
- je leert gebouwen en eigendommen beveiligen
- je leert over EHBO en brandpreventie
- je hebt een dienstverlenende houding
Evenementen
In het geval van evenementen is het zo dat er voor de meeste opleidingen een deelnameverplichting van 180 uur in het eerste leerjaar geldt. De eventuele kosten voor het reizen van en naar deze evenementen worden NIET door de opleiding vergoed.
Gecertificeerde diploma’s
Het is belangrijk dat je als beveiliger levensreddend kunt optreden. Ook is het belangrijk dat je noodsituaties goed inschat en oplost. Daarom haal je de volgende gecertificeerde diploma’s die van pas komen tijdens je loopbaan:
- BHV-opleiding, Eerste Hulp, reanimatie, brandbestrijding en ontruiming
- basisveiligheid (VCA) (indien nodig voor stage)
- Certificaat evenementen verkeersregelaar
Oefenen in de praktijk
Er zijn regelmatig medewerkers van instanties uit de wereld van justitie en veiligheid te gast op school. Zo maak je bijvoorbeeld kennis met de verschillende politiediensten en de bewakingsdienst van een gevangenis. Je doet ook mee aan oefeningen van de politie en ME. Daarnaast werk je mee aan grote landelijke evenementen.
Examens
Je doet niet alleen examen op het Alfa-college, maar je legt ook landelijke theorie-¬ en praktijkexamens af, Waarnemen basis, Wet en regelgeving basis, Doelmatig optreden basis, Veiligheid beveiliging basis en Specifiek rapporteren basis. Voor al deze examens moet je slagen om je diploma te kunnen krijgen. Voor de examens Waarnemen basis en Wet- en regelgeving basis geldt dat dit ook een overgangseis is.
Onderwijsactiviteiten op en buiten school
Tijdens het eerste jaar van de opleiding volg je lessen en andere begeleide onderwijsactiviteiten op school of buiten school in bijvoorbeeld De Oosterpoort. De lessen buiten school noemen we ook wel 'evenementen'. Daarnaast loop je in het tweede jaar van de opleiding stage bij een erkend leerbedrijf. Dit noemen wij de beroepspraktijkvorming (bpv). Zowel de onderwijsactiviteiten op en buiten school als de bpv maken deel uit van je onderwijsprogramma.