Sport- en bewegingscoördinator niveau 4 GRONINGEN
- Locatie
- Kardingerweg, GRONINGEN
- Type
- BOL
- Niveau
- 4
- Opleidingsduur
- 3 jaar
Wat deze opleiding bijzonder maakt
- Je maakt van sporten je beroep
- Je ontwikkelt activiteiten en leert les- en leidinggeven
- Na deze opleiding kun je aan de slag als trainer/coach, sportleider, organisator of instructeur
-
In het kortDe opleiding Sport- en bewegingscoördinator is voor - hoe kan het ook anders - sportieve en ondernemende mensen. Je maakt van sporten je beroep!
Je leert alles over het leiden en ontwikkelen van sport- en bewegingsactiviteiten. Na deze opleiding kun je aan de slag als trainer of coach, sportleider, organisator of instructeur. Bij elke sport die je maar kunt bedenken en met wie je maar kunt bedenken.
Ben jij zo’n sportieveling dat je er je beroep van wilt maken? -
Iets voor jou?
- Je sport graag
- Je bent goed in sporten
- Je kunt goed met verschillende mensen omgaan
- Je durft voor een groep te staan of je wilt dit graag leren
- Je kunt goed organiseren en coördineren
- Je bent eindverantwoordelijk voor sportactiviteiten en evenementen
-
De opleiding
De opleiding Sport- en bewegingscoördinator niveau 4 volg je op het Alfa-college op de locatie Kardinge in Groningen (Kardingerweg 48).
In leerjaar 1 staat het lesgeven centraal. Je start met het leren les- en leidinggeven aan klasgenoten. Je helpt ook evenementen binnen en buiten school organiseren. In leerjaar 2 kies je al twee ‘kleine’ profielen en in leerjaar 3 kies je je uitstroomprofiel:- Buurtsportcoach
- Leefstijlcoach
- Bewegingsagoog
- Trainer-coach/Instructeur
- RAXS (Outdoor)
Lees alles over de uitstroomprofielen Sport en bewegen
(Top)sport Kardinge
Kardinge is het middelpunt van sport en recreatie in Groningen. Hier worden alle opleidingen Sport en bewegen van het Alfa-college gegeven. Je volgt lessen in de Alfa-college topsporthal, turnzaal, het fitnesscenter en op veel externe locaties. In het gebied Kardinge werken we nauw samen met bedrijven zoals klimhal Bjoeksmet de grootste klimwand van de wereld, Sportcentrum Kardinge met o.a. een ijsbaan en zwembaden en Snowlimits Ski en Outdoorcentrum.
Persoonlijk
Het draait om jou. Om jou als persoon, jouw ontwikkeling en jouw kwaliteiten. Daarom bieden wij persoonlijke aandacht en begeleiding door een klein, vast team. Met dat team praat je regelmatig over hoe het met jou en met je opleiding gaat. Je hebt bovendien een vaste coach bij wie je bij terecht kunt.
-
Vakken
- Les- en leidinggeven
- Eigen vaardigheid in sport en spel
- Organiseren
- Werken bij een sport- en bewegen-organisatie
- Anatomie
- Inspanningsfysiologie
- Trainingsleer
- Sociale vaardigheden
- Didactiek
Algemene vakken
- Nederlands
- Engels
- Rekenen
- Loopbaan en Burgerschap
Keuzedelen
Je kiest tenminste 4 keuzedelen om je als professional in de sport verder te ontwikkelen, te verdiepen of te verbreden of om zelfs een (officieel) trainersdiploma te halen. Een greep uit het aanbod:
- Bodypump/ Freestyle instructeur
- Conditie- en hersteltrainer
- Fitnessinstructeur
- Gezonde leefstijl
- Gymnastiekleider
- Hip Hop instructeur
- Instructeur zwemonderwijs
- Judoleraar
- Lifeguard
- Outdoor instructeur klimmen/kajakken
- Oriëntatie op ondernemerschap
- Pupillen trainer (voetbal)
- Skileraar A/B
- Spaans
- Sportmassage
- Voorbereiden op Hbo, ALO/Sportkunde
Download hier de pdf-brochure met alle keuzedelen Sport en recreatie (let op: het aanbod kan per schooljaar wisselen).
-
Verhaal van studenten
- Merel stroomde door naar de hbo-opleiding Fysiotherapie
- Buitenlandstage? Doen!
- Sil maakte van zijn passie voor sporten zijn beroep en startte een eigen bedrijf
- Sjors wilde tennisleraar worden, maar heeft nu een veel bredere interesse in sporten en lesgeven
Merel Lautenbach: na Sport en Bewegen nu Fysiotherapie op het hbo
Merel is al een tijdje geleden afgestudeerd, maar ze brengt nu weer veel tijd door op de locatie Kardinge. ‘Ik zit nu in het laatste jaar van hbo-Fysiotherapie en ik loop stage bij Groningen Sport Revalidatie, dat ook op deze schoollocatie is gevestigd”, vertelt Merel. “Op het hbo ervaar ik veel voordeel van mijn tijd bij Sport en Bewegen. Met name met het organiseren van evenementen, les geven en presenteren. Ik ben begonnen in Groningen en heb de laatste twee jaar van mijn specialisatie Sport, Bewegen en Gezondheid (Lifestyle) in Groningen gedaan.
Vanuit mijn eerstejaars stage mocht ik blijven werken bij sportschool PlazaSportiva. Dat is nu nog steeds mijn bijbaan. Daar heb ik veel aan de dingen die ik heb geleerd tijdens mijn opleiding, zoals klanten begeleiden en met hen communiceren en hoe je een les moet opbouwen. Wat mij altijd bijblijft is het 24-uurs kamp en natuurlijk de ervaring van de buitenlandstage in Ethiopië. Dat vergeet ik nooit meer! We hebben daar met een groep studenten van Lifestyle en Bewegingsagogie les gegeven aan gehandicapte kinderen op scholen en revalidatiecentra. Dus als je de mogelijkheid krijgt om een buitenlandstage te doen op het mbo, pak dan die mooie kans!
Voor deze opleiding moet je het leuk vinden om anderen iets te leren en je moet voor een groep durven staan. Je hoeft zelf écht niet de allerbeste sporter te zijn. Juist omdat je naast sporten veel tijd besteedt aan organiseren en presenteren. Voor mij is de opleiding Sport- en bewegingscoördinator een hele goede vooropleiding voor mijn hbo-studie. Uiteindelijk denk ik dat ik wil werken in de revalidatie, met mensen met neurologische aandoeningen of in de sport, als het maar voldoende afwisselend is."
Merel Lautenbach, 26 jaar
Vooropleiding: vmbo-tl
Uitstroomprofiel: Sport, Bewegen en Gezondheid (Lifestyle)
Buitenlandstage 10 weken
"Mijn doel is om mensen, jong en oud, fit en sterk te maken. Ik zit nu in het laatste jaar en ga bijna naar Brazilië voor een buitenlandstage van tien weken. Daar ga ik samen met een klasgenoot in het dorpje Cumbuco kitesurflessen geven aan kinderen die daar in sloppenwijken wonen. Het maakt niet uit hoe je het doet, als je het maar doet. Uiteindelijk doe je het voor jezelf!"
Sil Langhout: "Sport is mijn passie"
"Ik sport al mijn hele leven. Na het vmbo-tl was Sport en Bewegen voor mij een logische stap omdat ik heel veel aan sport doe en het leuk vind om mensen iets te leren. Ik koos na het eerste jaar voor het uitstroomprofiel RAXS - Recreation, Adventure, Xtreme en Snowsports. Tijdens de opleiding heb ik mijn skileraar- en kitesurftrainersdiploma gehaald en ik geef hier ook al les in. Zowel in de zomer als in de winter heb ik mooie bijbaantjes gehad in het binnen- en buitenland vanwege deze trainersdiploma’s. Dat is fijn aan deze opleiding. Je kunt alle kanten op met de vele uitstroomprofielen en keuzedelen.
Ondertussen ben ik gestart met mijn eigen bedrijf Fit en Sterk. Ik geef bootcamptrainingen in o.a. het Noorderplantsoen aan verschillende groepen. Ook geef ik kickboksles, personal training, kids bootcamp en ouder- en kindtrainingen. Mijn doel is om mensen, jong en oud, fit en sterk te maken. Dat is voor iedereen heel erg goed. Ik vind het leuk om zelf initiatief te nemen en ondernemend bezig te zijn. Via school kreeg ik ook de kans om deel te nemen aan de Ondernemersacademie. Hier heb ik geleerd om mijn eigen bedrijf professioneler uit te bouwen. Ik heb meer klanten gekregen, een breder sportaanbod ontwikkeld en een website gelanceerd.
Op school vind ik de praktijklessen het leukste en verslagen maken het minst leuk. Het grote verschil met het vmbo vind ik dat je minder uit boeken hoeft te leren en dat je veel verschillende vakken hebt met veel aandacht voor de praktijk. De docenten luisteren echt naar je verhaal en staan klaar om je te helpen. Tijdens je stage leer je echt het meeste. In het eerste jaar liep ik stage bij VNN. Hier mocht ik sportactiviteiten organiseren voor verslaafde jongeren en volwassenen. En ik heb hele goede herinneringen aan de stageperiode in Oostenrijk. Daar heb ik mijn diploma skileraar gehaald. We waren daar zes weken met een hele groep studenten. Twee weken in opleiding en vier weken bij een skischool aan de slag. Voor mij was dit de mooiste tijd van de opleiding!
Je doet het voor jezelf. Als ik mijn diploma heb, neem ik eerst een tussenjaar om les te geven in skiën en kitesurfen en mijn eigen bedrijf nog verder uit te bouwen. Daarna wil ik door naar hbo-ALO. Ik zeg altijd: Het maakt niet uit hoe je doet, als je het maar doet. Uiteindelijk doe je het voor jezelf!"
Sil Langhout, 19 jaar, 3e jaars – uitstroomprofiel RAXSSjors Muntjewerf: Als je inzet toont, krijg je meer terug dan alleen onderwijs!’"
"Sporten vind ik leuk en het is ook erg belangrijk. Dat het leuk is, daar zorg ik zelf voor en ik breng dit ook graag over op anderen. Na het vmbo wist ik direct dat ik naar Sport en Bewegen wilde omdat ik tennisleraar wilde worden. Inmiddels is dat wel veranderd en gebruik ik lesgeven in de sport in hele brede zin; om mensen zich beter te laten voelen. Zowel lichamelijk als mentaal helpt sport je om je fit te voelen. Ik loop stage bij lifestylecenter Mind & Motion in Bedum. Zelf doe ik aan tennis en fitness.
Op school leren we veel én ontwikkel je jezelf echt als een sportspecialist. Ik heb gekozen voor het profiel Lifestyle. Het leren komt me niet aanwaaien en ik doe er veel voor. Maar als je inzet toont, krijg je er veel voor terug. Het is meer dan alleen onderwijs. Je krijgt hier veel ruimte en de docenten willen je altijd helpen. Je leert heel veel van het les geven en voor een groep staan. Dat vond ik in het begin best lastig, maar het gaat nu veel beter. Ik zit nu in mijn laatste jaar en ga het komende jaar uitzoeken of ik wil doorstuderen aan het hbo of ga werken.
Sjors Muntjewerf, 19 jaar
Vooropleiding: vmbo-tl
Derdejaars, Profiel Sport, Bewegen en Gezondheid (Lifestyle) -
Opleiding in beeld
Een kijkje op de locatie Kardinge
Net echt. Dit kun je verwachten als je de opleiding Sport en bewegen gaat volgen. Sophie leidt je rond.
De opleiding in beeld
-
LeerwegIn de beroepsopleidende leerweg (BOL) combineer je school met stage. Wat je leert op school, kun je dus gelijk in de praktijk brengen. Hoe verder je in de opleiding bent, hoe meer stage je loopt.
Leuk: je kunt stage lopen in het buitenland! -
Vooropleiding en toelating
Je hebt voor deze opleiding een van de volgende diploma’s of bewijzen nodig (of hoger):
- vmbo-diploma kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg
- mbo-diploma niveau 3
- overgangsbewijs klas 3 naar klas 4 havo of vwo
Toelatingsprocedure
Na je aanmelding krijg je een uitnodiging voor een kennismakingsgesprek en een Motorische Vaardigheden Test (MVT). De eerste MVT van dit schooljaar is donderdag 7 december 2023 van 15.00-17.00 uur.
Bereid je goed voor op de Motorische Vaardigheden Test (MVT)
De Motorische Vaardigheden Test (MVT) is de eerste stap in de toelatingsprocedure. De MVT bestaat uit de sportonderdelen waarin KLUSC-onderdelen terugkomen (kracht, lenigheid, uithoudingsvermogen, snelheid en coördinatie). Als de uitslag van de Motorische Vaardigheden Test positief is, nodigen we je uit voor een kennismakingsgesprek. Dan bepreken we je motivatie voor de opleiding, je verwachtingen, leerprestaties en houding. Zo kunnen we bepalen of de opleiding goed bij je past.
-
Na je opleiding
Verder leren?
Met je mbo-diploma niveau 4 kun je doorstromen naar het hbo. Bijvoorbeeld:
- Instituut voor Sportstudies (ALO)
- Fysiotherapie
- Pabo
- opleidingen op het gebied van sociaal-agogisch onderwijs en vrijetijdskunde
- elke willekeurige hbo-opleiding
Aan het werk?
Als gediplomeerd Sport- en bewegingscoördinator begeleid je andere sporters, omdat zij beter willen worden of omdat ze sporten leuk vinden. Je werkt als trainer/coach, sportleider, organisator of instructeur in diverse sportdisciplines. Je kunt ook werken in de fitnessbranche, gehandicaptensport, kinderopvang, bij gemeentes en in de recreatie of outdoor. En met je trainer/instructeursdiploma ben je aantrekkelijk voor het werkveld. Er is bijvoorbeeld veel vraag naar gediplomeerde voetbaltrainers en zweminstructeurs.
-
Schoolkosten
Er vallen verschillende zaken onder Schoolkosten. Meer over schoolkosten.
Leermiddelen
Je zorgt zelf voor de leermiddelen door ze te kopen, huren en/of lenen, bijvoorbeeld:
• boeken, readers en licenties
• overige middelen, zoals schrijfmaterialen.
Hiernaast heb je nog eenmalige kosten voor leermiddelen:
• laptop; let op: Word, Excel en PowerPoint krijg je gratis via school (Office-pakket)
•andere leermiddelen (per opleiding kan dit verschillen), bijvoorbeeld: rekenmachine, sportkleding en -schoenen, gereedschap, bedrijfskleding en -schoenen.Kosten voor deze opleiding:
Boeken, readers en licenties voor
vakken en keuzedelen:
786*- leerjaar 1
232 - leerjaar 2*
277* - leerjaar 3*
277* Eenmalige kosten: 1300 - laptop
1200 - externe harddisk vanaf 250 GB
75 - tekentablet Wacom
25 Totale geschatte kosten in € excl.
Lesgeld en Overige kosten
2086** = bedrag verschilt per gekozen uitstroomprofiel.
Lesgeld
Vanaf 18 jaar betaal je per schooljaar lesgeld (BOL).
Overige kosten
Je kiest zelf of je meedoet aan een excursie of activiteiten buiten school, voor ca. 50 euro per jaar. Deze kosten komen boven op de totale geschatte kosten.
Laptop
Je hebt een laptop nodig. Meer over laptop.
Mbo-studentenfonds
Je komt mogelijk in aanmerking voor een bijdrage uit het Mbo-studentenfonds als er bepaalde financiële belemmeringen zijn. Meer over Mbo-studentenfonds.
-
Opleidingswijzer
Na de basisperiode van deze opleiding kies je één uitstroomprofiel. Hieronder vind je de Opleidingswijzers van de verschillende uitstroomprofielen. Daar staat ook informatie over de basisperiode.
Opleidingswijzer Buurtsportcoach
Opleidingswijzer Leefstijlcoach
Opleidingswijzer Bewegingsagoog
-
Studie in cijfers