Alfa-college
 • Iets voor jou?
  Als ondernemer bakkerij zijn de volgende eigenschappen en interesses belangrijk:

  - Je hebt interesse in het bakkersvak
  - Je kunt mensen coachen
  - Je neemt graag het initiatief
  - Je durft beslissingen te nemen
  - Je bent ondernemend
  - Je bent creatief
  - Je vindt het niet erg om te werken op onregelmatige tijden.

  Herken jij jezelf hierin? Dan is de opleiding ondernemer bakkerij iets voor jou!
 • De opleiding
  Deze opleiding bestaat uit een basisdeel, profieldelen en keuzedelen. Voor de opleiding Ondernemer bakkerij doe je ervaring op in alle vakgebieden die horen bij het werken in een bakkersbedrijf. Na deze opleiding kun je onder andere een eigen bedrijf starten. Regelen en organiseren is dan ook iets wat goed bij jou past. Bij het Alfa-college staat persoonlijke aandacht voor studenten centraal. De docenten van Business Brood en Banket kennen jou en je kunt altijd met je persoonlijke verhaal bij ze terecht.

  Uitdagend onderwijs

  Het Alfa-college daagt je uit om het beste uit jezelf te halen. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om deel te nemen aan vakwedstrijden. Ook wordt er intensief samengewerkt met bakkers en bakkerijorganisaties.
 • Business School

  Bij de Business School leiden we je op tot ondernemer van je eigen toekomst. Je wordt namelijk breed opgeleid. Na twee basisjaren ga je je in leerjaar 3 specialiseren. De rode draad is: jezelf ontwikkelen in ondernemen.

  Op het ondernemersplein werk je individueel en met studiegenoten aan opdrachten en projecten, altijd onder begeleiding van een studiecoach. Theorie volg je op het instructieplein. Je kiest zelf wanneer je welke instructie volgt. Gastcolleges en bedrijfsbezoeken zijn een belangrijk onderdeel in de opleiding, zo kun je breed kennis maken met een specifieke opleidingsrichting.

  Uitstroomrichtingen

  De uitstroomrichtingen zijn:
  - B2HBO (niveau 4)
  - Business Administration (niveau 4)
  - Business Brood en banket (niveau 2, 3 en 4)
  - Business Culinair (Horeca) - niveau 2, 3 en 4)
  - Business Recreatie & Evenementen (niveau 4)
  - Business Retail (niveau 3 en 4)
  - International Business (niveau 4)

  Haar- en Schoonheidsverzorging

  Ook deze opleidingen behoren tot de Business School. Deze zijn echter niet gekoppeld aan bovenstaande opleidingen en volgen hun eigen onderwijsprogramma.

 • Vakken
  Tijdens de opleiding Ondernemer bakkerij krijg je praktijk in de bakkerij, vaktheorie/warenkennis en projecten.

  Algemene vakken

  Naast de vakken die direct met je toekomstige beroep te maken hebben, krijg je ook algemene vakken, zoals Nederlands, Engels, Duits, Loopbaan en burgerschap, Projecten en Economische vakken.

  Als student Business Brood en Banket volg je een deel van bovenstaande vakken. In het eerste half jaar krijg je meer beroepsgerichte vakken. Daarnaast krijg je gastlessen en de mogelijkheid om je te oriënteren op het werkveld.

  Keuzedelen

  Je kiest zelf extra vakken (keuzedelen) die passen bij jouw vak, vakgebied of aangrenzend vakgebied. Daardoor ben je beter voorbereid op de snel veranderende arbeidsmarkt. Een docent begeleidt je natuurlijk in je keuze als je dat wilt. Per opleiding, en soms ook per school, verschilt het aanbod in keuzevakken.
 • Leerweg
  Bij de BOL-opleiding (beroepsopleidende leerweg) ga je naar school en loop je stage bij een erkend leerbedrijf. Samen met school wordt naar een passend stageadres gezocht.
 • Vooropleiding en toelating
  Voor deze opleiding heb je één van de volgende diploma’s nodig:
  - vmbo-diploma kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg
  - overgangsbewijs van klas 3 naar klas 4 havo of vwo
  - mbo-diploma niveau 3
 • Na je opleiding

  Verder leren

  Met je diploma Ondernemer bakkerij kun je doorstuderen aan het hbo. Je kunt bijvoorbeeld de opleiding levensmiddelentechnologie (HAS), Pedagogische academie of lerarenopleiding volgen.

  Aan het werk

  Als gediplomeerd Ondernemer bakkerij werk je als manager in een bakkersbedrijf of je begint je eigen bedrijf. Als zelfstandig ondernemer ben je meestal de eigenaar van één of meerdere vestigingen.
 • Schoolkosten

  Voor je opleiding betaal je:

  • les- of cursusgeld
  • kosten voor boeken en ander (digitaal) lesmateriaal
  • kosten voor extra activiteiten

  Voor je opleiding betaal je verder:


  • kosten voor onder andere de aanschaf van vakkleding (circa €200,-) en messenset (circa €90,-).

  Les- of cursusgeld

  Les- of cursusgeld betaal je alleen als je 18 jaar of ouder bent. Het bedrag geldt per jaar en wordt vastgesteld door de overheid. Voor meer informatie over studiefinanciering en les- en cursusgeld zie de website van DUO

  Meer info
  Kijk hier voor meer informatie over schoolkosten en eventuele tegemoetkoming. Tijdens het kennismakingsgesprek kunnen we hier ook meer over vertellen. Bekijk de website van Studers voor meer informatie over lesmateriaal.


 • Studie in cijfers

  Studie in cijfers

  Studie in Cijfers: de studiebijsluiter voor het mbo.  

  Studie in Cijfers geeft een paar belangrijke kenmerken van een opleiding weer. Informatie over je kans op een baan in jouw regio vind je op de website van Kans op werk.

Misschien ook interessant voor jou?