Alfa-college
 • Iets voor jou?
  In dit vak is het belangrijk dat je scherp kunt blijven onder grote druk en goed met iedereen blijft communiceren. Als chauffeur goederenvervoer ben je soms lang van huis en werk je op onregelmatige tijden. Je krijgt er een hoop vrijheid voor terug. Klinkt dit als jouw droombaan? Dan is werken in de transport en logistiek iets voor jou!
 • De opleiding
  De opleiding bestaat uit een basisdeel, profieldelen en keuzedelen. Tijdens de opleiding Chauffeur wegvervoer volg je een aantal lesmodules. We spreken samen af wanneer we je vorderingen met de computer gaan toetsen. Je haalt je diploma als je alle modules en het C-rijbewijs hebt behaald. Je werkt tijdens de lessen zelfstandig aan opdrachten, onder begeleiding van je vakdocent. Je kunt ook verschillende praktijkdiploma’s halen zoals, ADR (vervoer gevaarlijke goederen) en HACCP. HACCP is onder andere nodig voor het vervoer van goederen die kunnen bederven en goederen waar hygiëne een grote rol speelt.
 • Vakken
  Tijdens de opleiding chauffeur wegvervoer krijg je onder andere de vakken: administratie, techniek en verkeer.

  Algemene vakken

  Naast de vakken die direct met je toekomstige beroep te maken hebben, krijg je ook algemene vakken, zoals Nederlands, rekenen, loopbaan en burgerschap. Dit zijn verplichte vakken, waarvoor je examen doet. Rekenen telt nog niet mee voor je diploma.

  Keuzedelen

  Je kiest zelf extra vakken (keuzedelen) die passen bij jouw vak, vakgebied of aangrenzend vakgebied. Daardoor ben je beter voorbereid op de snel veranderende arbeidsmarkt. Een docent begeleidt je natuurlijk in je keuze als je dat wilt. Per opleiding, en soms ook per school, verschilt het aanbod in keuzevakken.

  Bij de opleiding Chauffeur wegvervoer worden de volgende keuzedelen aangeboden:
  Configuratie A:
  - Deelmarkten (zoals rijden met melk of vee)
  - Intern transport & onderhoud grote voertuigen
  Configuratie B:
  - ADR (gevaarlijke stoffen)
  - Duurzaamheid in het beroep
 • Leerweg
  Je combineert werken en leren. Je zoekt zelf en samen met school een baan bij een erkend leerbedrijf en je gaat 1 dag per week naar school. Je krijgt begeleiding van een praktijkbegeleider en je coach.

  Let op: als je deze opleiding wilt doen, dan is het belangrijk dat je beschikt over een werkplek (tenminste 20 uur per week). Als je nog geen werkplek hebt, krijg je op school informatie over het vinden van een erkend leerbedrijf voor deze opleiding.
 • Vooropleiding en toelating
  Voor deze opleiding heb je één van de volgende diploma’s nodig:
  - vmbo basisberoepsgerichte leerweg
  - mbo niveau 1 (Entree-opleiding)
 • Na je opleiding

  Verder leren

  Met een diploma Chauffeur wegvervoer op niveau 2 kun je doorstromen naar de opleiding Logistiek teamleider niveau 3.

  Aan het werk

  Als chauffeur goederenvervoer werk je in Nederland, maar het kan ook zijn dat je ver over onze grenzen gaat.
 • Schoolkosten

  Voor je opleiding betaal je:

  • les- of cursusgeld
  • kosten voor boeken en ander (digitaal) lesmateriaal
  • kosten voor extra activiteiten.

  Les- of cursusgeld

  Les- of cursusgeld betaal je alleen als je 18 jaar of ouder bent. Het bedrag geldt per jaar en wordt vastgesteld door de overheid. Voor meer informatie over studiefinanciering en les- en cursusgeld zie de website van DUO.

  Meer info

  Kijk hier voor meer informatie over schoolkosten en eventuele tegemoetkoming. Tijdens het kennismakingsgesprek kunnen we hier ook meer over vertellen. Bekijk de website van Studers voor meer informatie over lesmateriaal.


 • Studie in cijfers

  Studie in cijfers

  Studie in Cijfers: de studiebijsluiter voor het mbo.  

  Studie in Cijfers geeft een paar belangrijke kenmerken van een opleiding weer. Informatie over je kans op een baan in jouw regio vind je op de website van Kans op werk.

Misschien ook interessant voor jou?