Kapper
Wie als kapper aan de slag gaat, vindt het leuk om het uiterlijk van mensen te verzorgen. Je wast, knipt en kleurt haar en je adviseert klanten over haarverzorgingsproducten. Goed kunnen omgaan met mensen hoort bij dit beroep.
Wie als kapper aan de slag gaat, vindt het leuk om het uiterlijk van mensen te verzorgen. Je wast, knipt en kleurt haar en je adviseert klanten over haarverzorgingsproducten. Goed kunnen omgaan met mensen hoort bij dit beroep.
- Je vindt het leuk om het uiterlijk van mensen te verzorgen
- Je ziet er verzorgd uit
- Je bent een harde werker
- Je werkt hygiënisch en nauwkeurig
- Je vindt het leuk om met mensen om te gaan
- Je bent communicatief vaardig
- Je hebt geen allergische reacties op verzorgingsproducten
- Je hebt geen ernstige rug- of knieproblemen
- Je bent zorgvuldig en kwaliteitsbewust
- Je kunt je goed inleven
- Je bent dienstverlenend
- Je bent klantgericht
De opleiding bestaat uit een basisdeel, profieldelen en keuzedelen.
De opleiding duurt twee jaar.
Je leert basisbehandelingen uitvoeren, maar ook voorbereiden en afronden. Denk bijvoorbeeld aan:
- knippen
- föhnen
- styling
- kleuren
- ontkleuren.
Ook leer je:
- afspraken maken
- klanten ontvangen
- haar en hoofdhuid verzorgen
- advies geven over de verkoop van producten.
Als je een goede studiehouding hebt en de toetsen met voldoende hebt afgerond, ga je door naar leerjaar 2.
Het is noodzakelijk dat je tijdens de praktijklessen oefent op zelf meegebrachte modellen. De praktijkdocent geeft aan welk type modellen en hoeveel modellen je mee moet nemen. Het is jouw verantwoordelijkheid dat je voldoende modellen meeneemt.
Tip: begin op tijd met het regelen van modellen in bijvoorbeeld je familie- en vriendenkring.
De opleiding heeft twee instroommomenten, namelijk aan het begin van het schooljaar én in februari.
- Nederlands landelijk examen 2F
- Rekenen landelijk examen 2F
- LB: Loopbaan en burgerschap
- Sport: Fit For Life
- Keuzedelen.
Naast de vakken die direct met je toekomstige beroep te maken hebben, krijg je ook algemene vakken, zoals Nederlands, rekenen en Loopbaan en burgerschap. Dit zijn verplichte vakken, waarvoor je examen doet. Rekenen telt nog niet mee voor je diploma.
Keuzedelen
In het eerste leerjaar volg je het keuzedeel Klantcontact en Verkoop. In het tweede en derde leerjaar bieden we je meerdere keuzedelen aan die aansluiten bij de doelgroep en het werkveld.
Naast praktijklessen op school ga je ook veel praktijkervaring opdoen tijdens je stage en/of op je werkplek. Inzet en correct gedrag zijn niet alleen belangrijk op school, maar zeker ook tijdens je stage en/of op je werkplek.
BBL staat voor werken en leren. Je gaat anderhalve dag per week naar school en je zorgt zelf dat je een betaalde baan hebt bij een erkend leerbedrijf voor het kappersbedrijf van minimaal 21 klokuren.
Na je aanmelding volgt een kennismakingsgesprek. We kijken of de opleiding écht bij je past. We hebben het over je leerprestaties, houding, de wederzijdse verwachtingen en je motivatie voor de opleiding. Na het gesprek beslissen we of je de opleiding kunt gaan volgen.
Als gediplomeerd kapper kun je werken bij verschillende type kappersbedrijven: gespecialiseerde dames- of herensalons, gemengde en specifieke kapsalons. Je kunt alle basisbehandelingen uitvoeren.
Je leent een materialenset, dus daar zijn geen kosten aan verbonden.
Voor je opleiding betaal je:
Voor je opleiding betaal je verder:
Leerjaar 1: boeken en ander (digitaal) lesmateriaal en beroepskleding ongeveer € 450,-
Leerjaar 2: boeken en ander (digitaal) lesmateriaal en beroepskleding ongeveer € 200,-.
Les- of cursusgeld betaal je alleen als je 18 jaar of ouder bent. Het bedrag geldt per jaar en wordt vastgesteld door de overheid. Voor meer informatie over studiefinanciering en les- en cursusgeld zie de website van DUO.
Kijk hier voor meer informatie over schoolkosten en eventuele tegemoetkoming. Tijdens het kennismakingsgesprek kunnen we hier ook meer over vertellen. Bekijk de website van Studers voor meer informatie over lesmateriaal.
Studie in Cijfers: de studiebijsluiter voor het mbo.
Studie in Cijfers geeft een paar belangrijke kenmerken van een opleiding weer. Informatie over je kans op een baan in jouw regio vind je op de website van Kans op werk.