Alfa-college
GRONINGEN, BOL, niveau 2, opleidingsduur 2 jaar

Medewerker sport en recreatie

Je voert (delen) van sportieve en recreatieve activiteiten uit, begeleidt gasten/deelnemers en houdt toezicht. Je gaat graag met mensen om, je bent gastvrij en weet gasten/deelnemers op een plezierige wijze te onderhouden, te vermaken en te enthousiasmeren.

Bereid je voor op de sportieve kennismakings activiteit

Veel succes met voorbereiden op de MVT-test!

Sluiten
 • Iets voor jou?
  - Je sport graag
  - Je bent goed in sporten
  - Je kunt goed met mensen omgaan
  - Je durft voor een groep te staan of wil dit graag leren
  - Je kunt goed organiseren
  - Je bent gastvrij
  - Je bent alert op het signaleren van bijzonderheden

  Herken je jezelf hierin? Dan is de opleiding Medewerker sport en recreatie (Dienstverlening niveau 2) bij het Alfa-college iets voor jou!
 • De opleiding
  De opleiding bestaat uit een basisdeel, profieldelen en keuzedelen.

  Medewerker sport en recreatie is een van de drie uitstroomprofielen van de opleiding Dienstverlening niveau 2.

  Kardinge

  De opleiding is in het sport- en recreatiegebied Kardinge. Bijzonder, want je maakt gebruik van de eigen Alfa-college topsporthal, een turn- en danszaal en een fitnessruimte. Hier worden ook alle andere Sport en bewegen opleidingen gegeven. Het gebied Kardinge heeft verder een klimhal met de grootste klimwand van de wereld, een indoorskibaan, een kunstijsbaan en zwembaden. We werken nauw samen met het werkveld zoals Sportcentrum Kardinge.
 • Vakken
  - Activiteiten organiseren en begeleiden.
  - Eigen vaardigheid in sport en spel
  - Werken in een sport en recreatie organisatie
  - Theoretische vakken richting het beroep
  - Leren, loopbaan en burgerschapscompetenties
  - Nederlands en rekenen
  - Stage (beroepspraktijkvorming)

  Algemene vakken

  Naast de vakken die direct met je toekomstige beroep te maken hebben, krijg je ook algemene vakken, zoals Nederlands, Loopbaan en burgerschap en rekenen. Dit zijn verplichte vakken, waarvoor je examen doet. Rekenen telt nog niet mee voor je diploma.

  Keuzedelen

  Tijdens de opleiding ga je je specialiseren door het volgen van een keuzedeel. Er zijn meer dan 20 verschillende mogelijkheden, van tennisleraar tot dansinstructeur. Je haalt hierbij vaak officiële bondsdiploma’s. Lees hier alvast de brochure (pdf)
 • Opleiding in beeld

  Net Echt. Wat kun je verwachten als je op het Alfa-college de opleiding Sport en bewegen gaat volgen? Een kijkje op de locatie Kardinge in Groningen:

  Op de opleiding krijg je veel praktijkopdrachten. Zo zijn studenten van deze opleiding ieder jaar actief tijdens de Koningsspelen. Ze begeleiden kinderen van de basisscholen in de regio met diverse sportactiviteiten.

  Bekijk hier de impressie van de Koningsspelen 2018.

   

 • Stage
  Je begint met les- en leidinggeven aan je klasgenoten. Je helpt bij de organisatie van evenementen binnen en buiten de school. Daarnaast loop je vanaf de start van het eerste schooljaar al stage. Hoe verder je in de opleiding bent, hoe meer stage je loopt. In de praktijkgerichte omgeving doe je de kennis en vaardigheden op die je nodig hebt voor het diploma. Je houdt een digitale verzamelmap bij en je wordt begeleid door een coach.
 • Vooropleiding en toelating
  Voor deze opleiding heb je één van de volgende diploma’s nodig:
  - vmbo-bb
  - mbo niveau 1 (Entree-opleiding)

  Aangemeld en dan?

  Na je aanmelding ontvang je per mail een kennismakingsformulier. Zodra jij dit formulier ingevuld hebt teruggestuurd, nodigen wij jou zo snel mogelijk uit voor een online kennismakingsgesprek. Zodra de coronamaatregelen het weer toelaten, zijn we voornemens om ook nog een Motorische Vaardigheden Test (MVT) in te plannen. We gaan kennismakingsgesprekken en de sporttesten op de dinsdagmiddagen plannen. 

  Hoe jij je kunt voorbereiden op de MVT, zie je in de video hieronder.

  Kennismakingsactiviteit

  Je krijgt een uitnodiging voor een kennismakingsactiviteit op sportief gebied. Deze activiteit bestaat uit diverse sportonderdelen: KLUSC (kracht, lenigheid, uithoudingsvermogen, snelheid en coördinatie). Ook een persoonlijk gesprek is onderdeel van de procedure. Jij kunt dan kijken of de opleiding ook echt bij je past. Ook komen je leerprestaties, je houding, de wederzijdse verwachtingen en je motivatie voor de opleiding aan de orde.

  Bereid je goed voor en bekijk het filmpje over de sportieve kennismakingsactiviteit. 

  Aan deze activiteit zijn in tegenstelling tot wat in het filmpje wordt genoemd, geen kosten verbonden.

 • Na je opleiding

  Verder leren

  Je stroomt bijvoorbeeld door naar de opleiding Sport- en bewegingsleider op niveau 3.

  Aan het werk

  Je kunt met een diploma tot Medewerker sport en recreatie aan het werk in verschillende sportorganisaties of bedrijven. Denk bijvoorbeeld aan:
  - sportverenigingen
  - sport- en fitnesscentra
  - buitensportondernemingen
  - recreatiebedrijven
  - onderwijs
  - gehandicapten- en ouderenzorg
  - revalidatiecentra

  Je:
  - voert (delen) van sportieve en recreatieve activiteiten uit
  - begeleidt gasten/deelnemers
  - houdt toezicht
  - gaat graag met mensen om
  - bent gastvrij en weet gasten/deelnemers op een plezierige wijze te onderhouden, te vermaken en te enthousiasmeren
  - weet van aanpakken
  - werkt volgens voorschriften en instructies en gemaakte afspraken
  - bent alert op het signaleren van bijzonderheden, met name op het gebied van (sociale en fysieke) veiligheid van gasten/deelnemers en andere betrokkenen

  Dienstverlening niveau 2

  Als dienstverlener werk je met mensen en ben je breed inzetbaar. Je kunt ondersteunend aan de slag in een bedrijfsrestaurant, brede school, multifunctioneel centrum, zorginstelling, gemeentehuis of op een camping of in een sportclub. Werkzaamheden kunnen zijn: het klaarzetten van ruimtes, het uitvoeren van de administratie, zorgdragen voor veiligheid, onderhoud, voeding/catering, verzorgen van de leefomgeving en meehelpen en organiseren van bijvoorbeeld sportieve en creatieve activiteiten.
 • Schoolkosten

  Voor je opleiding betaal je:

  • les- of cursusgeld
  • kosten voor boeken en ander (digitaal) lesmateriaal
  • kosten voor extra activiteiten

  Voor je opleiding betaal je verder:


  • kledingpakket
  • kamp/excursiekosten

  Les- of cursusgeld

  Les- of cursusgeld betaal je alleen als je 18 jaar of ouder bent. Het bedrag geldt per jaar en wordt vastgesteld door de overheid. Voor meer informatie over studiefinanciering en les- en cursusgeld zie de website van DUO.

  Meer info

  Kijk hier voor meer informatie over schoolkosten en eventuele tegemoetkoming. Tijdens het kennismakingsgesprek kunnen we hier ook meer over vertellen. Bekijk de website van Studers voor meer informatie over lesmateriaal.


 • Studie in cijfers

  Studie in cijfers

  Studie in Cijfers: de studiebijsluiter voor het mbo.  

  Studie in Cijfers geeft een paar belangrijke kenmerken van een opleiding weer. Informatie over je kans op een baan in jouw regio vind je op de website van Kans op werk.

Misschien ook interessant voor jou?