Alfa-college

Administratieve zaken en procedures

Administratieve zaken en procedures

Regel je zaken op tijd zodat je een soepele start hebt als je begint met je mbo-opleiding!
Graag vertellen we je welke administratieve zaken (documenten) er geregeld moeten zijn voor je eerste schooldag en hoe het werkt met bijvoorbeeld stage (BOL) en werkplek (BBL), aan- en afwezigheid en je schoolresultaten. Lees hieronder wat we van je verwachten.

 • Start van je nieuwe mbo-opleiding

  Legitimatie

  Nieuwe (aangemelde) studenten moeten zich tijdens het toelatingsgesprek en bij de kennismaking legitimeren met een geldig identiteitsbewijs.

  Documenten

  Voordat je begint met je mbo-opleiding, lever je deze documenten in of stuur je ze op naar het Servicepunt van jouw locatie:

  1. kopie van je overgangsbewijs van havo 3 naar havo 4 - indien van toepassing
  2. (digitaal) ondertekende praktijkovereenkomst* - als je een BBL-opleiding gaat volgen of volgt

   *De praktijkovereenkomst krijg je als link per mail via het Studenten Servicecentrum en nadat je bent ingeschreven bij de opleiding. Je moet deze digitaal ondertekenen en versturen naar school. Of je hebt de praktijkovereenkomst al op papier ontvangen. Dan stuur je het ondertekende exemplaar terug naar de locatie waar je je opleiding gaat volgen. Meteen tijdens het aanmelden kun je aangeven dat je al een werkplek voor je BBL-opleiding hebt en de benodigde gegevens invullen.
 • (Besluit van) inschrijving

  Besluit van inschrijving

  Als student krijg je aan het begin van je studie een bevestiging dat je bent ingeschreven voor jouw opleiding. Dit heet een besluit van inschrijving. Dit document krijg je per e-mail. Alle rechten en plichten van jou als student kun je lezen in het Studentenstatuut. Als je jonger bent dan 18 jaar informeren we je ouders/verzorgers ook over je inschrijving.

 • Praktijkovereenkomst
  Als je bij een bedrijf of organisatie stage gaat lopen (BOL) of werken (BBL), dan moet je hiervoor samen met je werkgever een praktijkovereenkomst ondertekenen. In deze overeenkomst leggen we de afspraken voor je stage of werk vast.

  Je ontvangt de praktijkovereenkomst via e-mail als link en je ondertekent deze digitaal. Daarna stuur je het formulier terug. Om dit te kunnen doen, moet je ingeschreven zijn bij de opleiding. Tijdens het aanmelden kun je invullen dat je al een stageplek of werkplek hebt en vul je gegevens van het bedrijf in.

  BOL

  Nadat je bent ingeschreven voor je mbo-opleiding vul je een stageformulier in. Dit doe je samen met je stagecoördinator. Zie hierboven. Het is belangrijk dat je stagegever is erkend door SBB.

  BBL

  Wil je een BBL-opleiding gaan doen? Dan is het belangrijk dat je vooraf een werkplek vindt die erkend is door SBB.

 • Examens, toetsen, cijfers en vrijstellingen

  Het Studenten Servicecentrum houdt de resultaten van je toetsen en examens bij. Aan het einde van je opleiding bepaalt de examencommissie of je een diploma krijgt. De opleiding heeft al je cijfers van o.a. toetsen en verslagen. Denk je dat je vrijstelling zou moeten krijgen? Ga naar Vrijstellingsregeling en vraag vrijstelling voor een examen aan.

  Wil je meer weten? Kijk dan in de Opleidingswijzer van je opleiding; deze vind je via de webpagina van de opleiding, onder de tab Opleidingswijzer.

 • Ziek melden/ aan- en afwezig melden
 • Aanwezigheid en registratie

  Aanwezigheid

  Alle lessen en andere onderwijsactiviteiten van je rooster zijn verplicht. Ook bij kennismakingen, werkweken, excursies en projectdagen moet je aanwezig zijn en op tijd zijn. Ben je er niet en heb je niet op tijd een geldige reden doorgegeven, dan noteren we dit als 'ongeoorloofd afwezig'. Als je niet op tijd aanwezig bent, kunnen we de onderwijsovereenkomst verbreken en dan mag je geen lessen meer volgen.

  Registratie aan- en afwezigheid

  Je docent houdt bij of je wel of niet aanwezig bent (in de klas). Als je te veel afwezig bent, kan dit gevolgen hebben voor jou en je studie. Deze gevolgen hangen af van je leeftijd en hoe lang je afwezig bent geweest:

Heeft deze informatie jou geholpen?

niet goed erg goed