Alfa-college

Administratieve zaken en procedures

Administratieve zaken en procedures

Regel je zaken op tijd zodat je een soepele start hebt aan het begin van het schooljaar!
Graag vertellen we je welke administratieve zaken (documenten) er geregeld moeten zijn voor je eerste schooldag en hoe we omgaan met bijvoorbeeld stage (BOL) en werkplek (BBL), aan- en afwezigheid en je schoolresultaten. Lees hieronder wat we van je verwachten.

 • Start schooljaar nieuwe mbo-opleiding

  Documenten

  Voordat je begint met je mbo-opleiding, lever je deze documenten in of stuur je ze op naar het Servicepunt van jouw locatie:

  - (digitaal) ondertekende onderwijsovereenkomst; je krijgt een link per e-mail via de opleiding; als je de onderwijsovereenkomst op papier hebt ontvangen stuur je het ondertekende exemplaar terug
  - een kopie van je overgangsbewijs van havo 3 naar havo 4 (indien van toepassing)
  - (digitaal) ondertekende praktijkovereenkomst - als je een BBL-opleiding gaat volgen of volgt*.

  *De praktijkovereenkomst krijg je als link per mail via het Studenten Servicecentrum en nadat je bent ingeschreven bij de opleiding. Je moet deze digitaal ondertekenen en versturen. Of je hebt de praktijkovereenkomst al op papier ontvangen. Dan stuur je het ondertekende exemplaar terug. Meteen al tijdens het aanmelden kun je aangeven dat je al een werkplek voor je BBL-opleiding hebt en de benodigde gegevens invullen.

  Legitimatie

  Alle aankomende studenten moeten zich tijdens de kennismaking en voor toelating legitimeren met een geldig identiteitsbewijs.
 • Onderwijsovereenkomst
  Aan het begin van je opleiding ondertekenen jij en de school een onderwijsovereenkomst (algemene voorwaarden). Als je op de startdatum van de onderwijsovereenkomst jonger dan 18 jaar bent, moet je wettelijke vertegenwoordiger deze ook ondertekenen. Meestal is dit een ouder of verzorger. Met de onderwijsovereenkomst leggen we de rechten en plichten vast.

  Ondertekenen gaat digitaal. Je krijgt een mail met een link naar de onderwijsovereenkomst. Stuur het digitaal ondertekende exemplaar terug. Heb je een papieren exemplaar gekregen, dan stuur je deze ondertekend per post naar het Servicepunt van jouw locatie. Studenten die (of van wie de ouders) geen onderwijsovereenkomst hebben ingeleverd, mogen helaas niet deelnemen aan de lessen. Dus vergeet niet dit op tijd te regelen!
 • Praktijkovereenkomst
  Als je bij een bedrijf of organisatie stage gaat lopen (BOL) of werken (BBL), dan moet je hiervoor samen met je werkgever een praktijkovereenkomst* ondertekenen. In deze overeenkomst leggen we de afspraken voor je stage of werk vast.

  * Je ontvangt de praktijkovereenkomst via e-mail als link en je ondertekent deze digitaal. Daarna stuur je het formulier terug. Om dit te kunnen doen, moet je staan ingeschreven bij de opleiding. Tijdens het aanmelden kun je aangeven dat je al een stageplek of werkplek hebt en kun je de benodigde gegevens invullen.

  BOL

  Nadat je bent ingeschreven voor je mbo-opleiding vul je een stageformulier in. Dit doe je samen met je stagecoördinator. Zie hierboven. Het is belangrijk dat je stagegever erkend is door SBB.

  BBL

  Wil je een BBL-opleiding gaan doen? Dan is het belangrijk dat je een werkplek vindt die erkend is door SBB.

 • Examens en toetsen

  Het Studenten Servicecentrum houdt de resultaten van je toetsen en examens bij. Aan het einde van je opleiding bepaalt de examencommissie of je een diploma krijgt. De opleiding heeft ook een uitgebreidere cijferregistratie dan de officiële examenadministratie. Dit zijn de cijfers van je toetsen en verslagen. Denk je dat je vrijstelling van een examen zou moeten krijgen? Lees de Vrijstellingsregeling en vraag vrijstelling aan.

  Wil je meer weten? Kijk dan in de (digitale) studiegids van je opleiding of neem contact op met het Servicepunt op jouw locatie.

 • Afwezig melden

  Jonger dan 18 jaar

  Als je ziek bent, moeten je ouders/verzorgers dit ’s ochtends voor 9.00 uur doorgeven aan school via telefoonnummer 088-3342334.

  18 jaar en ouder

  Ben je ziek? Meld je dan online afwezig via AlfaConnect > Eduarte of direct via Eduarte. AlfaConnect: log in en kies het icoontje links bovenin (‘open het startprogramma voor apps’) en klik op de app Eduarte. Of ga direct naar de selfservice website van Eduarte.

  Let op: meld je ook afwezig bij je mentor of coach en blijf telefonisch bereikbaar. Als je ziek bent op een stagedag, dan meld je ook tijdig bij je stageadres dat je afwezig bent vanwege ziekte. Als je verwacht dat je langer dan één dag afwezig bent, bijvoorbeeld bij een operatie, dan geef je dit zelf aan (of je ouders of verzorgers geven dit) aan bij jouw mentor of coach, zodat jullie afspraken kunnen maken over je studie en/of stage.

  Bijzondere gebeurtenissen

  Als er een bijzondere gebeurtenis staat aan te komen onder schooltijd en je wilt daar graag bij zijn, vraag dan uiterlijk een week van tevoren vrij bij je mentor of coach. Denk bijvoorbeeld aan een bruiloft.
 • Aanwezigheid en registratie

  Aanwezigheid

  Alle lessen en andere onderwijsactiviteiten van je rooster zijn verplicht. Ook bij kennismakingen, werkweken, excursies en projectdagen is je aanwezigheid verplicht. Je moet op tijd in de juiste ruimte aanwezig zijn. Ben je er niet en heb je niet tijdig een geldige reden doorgegeven, dan noteren we dit als 'ongeoorloofd afwezig'. Als je niet op tijd aanwezig bent, kunnen we de onderwijsovereenkomst verbreken en dan mag je geen lessen meer volgen.

  Registratie aan- en afwezigheid

  Je docent houdt digitaal bij of je wel of niet aanwezig bent (in de klas). Als je te veel afwezig bent, kan dit gevolgen hebben voor jou en je studie. Deze gevolgen hangen af van je leeftijd en hoe lang je afwezig bent geweest: