Alfa-college

Assistent dienstverlening (Entree Zorg NT2) Groningen

Assistent dienstverlening (Entree Zorg NT2) Groningen
Locatie
Kluiverboom 3, GRONINGEN
Type
BOL
Niveau
1
Opleidingsduur
1 jaar

Wat deze opleiding bijzonder maakt

  • Je leert Nederlands op school
  • Je leert dienstverlenend werk te verrichten
  • Je krijgt veel persoonlijke aandacht en begeleiding van je coach

Als ik mensen blij kan maken, dan voel ik me goed

Als ik mensen blij kan maken, dan voel ik me goed

Sluiten
De twintigjarige Kara Zuidema volgde praktijkonderwijs op het Gomarus College en koos daarna voor de Entree-opleiding Dienstverlening en Zorg op het Alfa-college in Groningen. Een logische keuze: “Ik wilde in de zorg werken, voor mensen zorgen. Want als ik mensen blij kan maken, dan voel ik me goed.”

Kara verhuisde 8 jaar geleden met haar familie vanuit Canada naar Nederland. Omdat Nederlands haar tweede taal is én ze dyslectisch is, gaat het leren Kara niet makkelijk af. Tóch baande zij zich zonder veel begeleiding een weg door de opleiding. Kara: “De opleiding bestond uit drie stagedagen en twee dagen theorie. Ik ken nu de verschillende methodes over reinigen en hoe je moet wassen. Maar ook wat de juiste lichaamshouding is, zodat je geen last krijgt van je rug. Ook is mijn Nederlands en het rekenen stukken verbeterd.”

Nadat ze haar diploma behaald had wilde Kara zo snel mogelijk aan het werk. De jobcoach wees Kara op de mogelijkheid van het werken in de horeca. Ze solliciteerde bij het Hampshire Hotel, waar ze vrijwel direct een baan aangeboden kreeg als ontbijtmedewerker. “Wat mijn werk inhoudt? Ik zorg er voor dat de gasten een goed en verzorgd ontbijt kunnen nuttigen. Dat betekent dat het buffet steeds goed gevuld is en dat alles netjes en schoon is. De tafels ruim ik af en na afloop is er natuurlijk de afwas!”.

Kara kijkt vooruit: “Als het kan, wil ik naast mijn baan heel graag een vervolgopleiding of cursus in de horeca volgen. Ik wil echt graag verder in deze richting. Want ook hier geldt voort mij, als ik mensen blij kan maken, dan voel ik me goed.”

Kara Zuidema
student Entree Dienstverlening en Zorg

  • In het kort
    Is je Nederlands niet goed genoeg voor een reguliere Entree-opleiding? Dan is de opleiding Assistent Dienstverlening en Zorg (Entree NT2) misschien iets voor jou.
     

    Tijdens deze tweejarige opleiding kun je in het eerste jaar je Nederlands verbeteren. In het tweede jaar volg je de opleiding Assistent dienstverlening.

    Na de opleiding Assistent dienstverlening (Entree Zorg) werk je als assistent in verzorgingstehuizen, of bij kinderopvangcentra, sportcentra of schoonmaakbedrijven, catering of gebouw beheer. Je belangrijkste taak is het schoonmaken van ruimtes, daarnaast help je bij dingen als serveren van eten en drinken, de was of boodschappen doen of knutselen en spelletjes spelen (assisterende werkzaamheden).


  • Iets voor jou?
    • Je bent anderstalig (Nederlands is niet je moedertaal).
    • Je bent tussen de 16 en 30 jaar
    • Je hebt geen diploma van het voortgezet onderwijs (vo) in Nederland of je thuisland
    • Je niveau Nederlands is niet voldoende voor een reguliere Entree-opleiding
    • Je helpt graag andere mensen, jong en oud
    • Je werkt graag met anderen samen
    • Je legt gemakkelijk nieuwe contacten

      Herken je jezelf hierin? Dan is de opleiding Assistent Dienstverlening (Entree Zorg NT2) iets voor jou.
  • De opleiding
    Tijdens je opleiding doe je ervaring op in de richting Assistent Dienstverlening (Entree Zorg NT2).

    Persoonlijke begeleiding
    Je krijgt:
    - een coach die je op school en stage begeleidt
    - een stagebegeleider op je stageplek

    Nederlands
    Je besteedt in het eerste jaar een groot deel van de tijd aan Nederlandse taalvaardigheid. Ook op de werkvloer.

    Opleidingsduur

    Deze Entree NT2 opleiding duurt gemiddeld 2 jaar. Let op: je kunt ook in februari starten met deze opleiding (tussentijds instromen) in de BOL. Dan volg je het eerste half jaar lessen op de locatie Boumaboulevard. We adviseren je om je aan te melden vóór 20 januari. Alleen dan kunnen we zorgen dat alles geregeld is, zodat je op 1 februari kunt starten met de opleiding.
  • Vakken
    De eerste vier maanden: toetsing en evaluatie, door of niet door.

    De eerste vier maanden ligt de nadruk op:
    - leerbaarheid
    - werknemersvaardigheden
    - loopbaan en burgerschap
    - rekenen
    - Nederlandse taalvaardigheid

    Na de eerste vier maanden krijg je toetsen en een evaluatiegesprek. We bepalen dan of je de opleiding wel of niet kunt afmaken.

    Verder krijg je les in:
    • Praktijk op het gebied van huishoudkunde en voeding, zoals wassen, strijken, schoonmaken, helpen bij het bereiden van maaltijden
    • Sport en spel
    • Andere creatieve vakken

    Keuzedelen
    Je kiest zelf extra vakken (keuzedelen) die passen bij jouw vak, vakgebied of aangrenzend vakgebied. Daardoor ben je beter voorbereid op de snel veranderende arbeidsmarkt. Een docent begeleidt je natuurlijk in je keuze als je dat wilt. Per opleiding, en soms ook per school, verschilt het aanbod in keuzevakken. Op de Open dag krijg je meer informatie over keuzedelen.

    Competenties
    Je werkt aan praktische vakkennis en vaardigheden. En ook aan de volgende vaardigheden en eigenschappen:
    - verantwoordelijkheid
    - zelfstandigheid
    - initiatief nemen
    - omgaan met collega’s
  • Opleiding in beeld - video
  • Leerweg
    School en stage (BOL)
    Tijdens de opleiding doe je praktijkervaring op wanneer je op stage gaat bij een erkend leerbedrijf. Deze stage wordt ook wel beroepspraktijkvorming (BPV) genoemd.
    Je krijgt les op school en loopt stage binnen je gekozen vakgebied.
     
  • Wijkgilde en WijkLeerbedrijf

    WijkGilde De Es (Groningen) 

    In de wijk Selwerd is het leerhome van het WijkGilde De Es. Afhankelijk van je lesrooster ben je hier aanwezig op maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag. Je start en eindigt elke dag op het leerhome. Je krijgt er les en maakt er huiswerk. Elke woensdag heb je van 9.00 tot 16.00 uur les op de locatie Kluiverboom in de vakken Nederlands, rekenen en Fit for life.De stage vindt plaats binnen zorgcentrum de Es en in de Wijk Selwerd en Paddepoel bij gezinnen thuis en bij organisaties in de Wijk.

    WijkLeerbedrijf Winsum / Zorgcentrum Winkheem (Winsum)

    In Winsum is het leerhome bij zorgcentrum Winkheem. Je bent hier maandag tot vrijdag van 8.15 uur tot 16.00 uur. Je start en eindigt elke dag in je stamlokaal (op het leerhome). Je krijgt er les en maakt er huiswerk. Ook loop je elke dag 4 uur stage in zorgcentrum Winkheem of bij mensen in de wijk die ondersteuning nodig hebben.

    Stagetaken 

    Bij zowel WijkGilde De Es als bij WijkLeerbedrijf Winsum help je met:

    • Huishoudelijk werk: afwassen, schoonmaken, wassen, strijken, bed opmaken, planten water geven
    • Activiteiten binnenshuis: spelletjes spelen, krant voorlezen, samen de maaltijd voorbereiden en koken, koffie/thee serveren, ondersteunen bij activiteiten bij de dagopvang en op de afdeling, helpen bij de facilitaire dienst (zoals in de linnenkamer, restaurant en keuken)
    • Activiteiten buitenshuis: boodschappen doen, samen een wandeling maken of de hond uitlaten.
  • Vooropleiding en toelating
    Let op: je kunt starten met deze opleiding in augustus en in februari (tussentijds instromen).

    Je hebt geen diploma nodig, maar je moet wel 16 jaar zijn op 1 augustus. Ook moet je niveau Nederlands tussen A1 en A2 zijn. Na je aanmelding hebben we een kennismakingsgesprek. We kijken of de Entree-opleiding geschikt voor je is.
  • Hulp nodig bij het aanmelden?
    Voor deze opleiding kun jij je bovenaan deze pagina aanmelden. Kom je er niet helemaal uit? Voor meer informatie over de opleiding en/of aanmelden neem je contact op via de mail: info@alfa-college.nl of telefonisch: 0800-8100.
     
  • Na je opleiding
    Verder leren
    Heb je je diploma, dan kun je doorstromen naar een opleiding op niveau 2.

    Aan het werk
    Je kunt na de opleiding aan het werk als huishoudelijke hulp in de thuiszorg of bij een schoonmaakbedrijf. Daarnaast kun je aan het werk bij de facilitaire dienst van een zorg- of sportinstelling. 
  • Schoolkosten

    Er vallen verschillende zaken onder Schoolkosten. Meer over schoolkosten.

    Leermiddelen

    Je zorgt zelf voor de leermiddelen door ze te kopen, huren en/of lenen, bijvoorbeeld:
    • boeken, readers en licenties
    • overige middelen, zoals schrijfmaterialen.

    Hiernaast heb je nog eenmalige kosten voor leermiddelen:
    • laptop; let op: Word, Excel en PowerPoint krijg je gratis via school (Office-pakket)
    •andere leermiddelen (per opleiding kan dit verschillen), bijvoorbeeld: rekenmachine, sportkleding en -schoenen, gereedschap, bedrijfskleding en -schoenen.

    Kosten voor deze opleiding:

    Boeken, readers en licenties voor vakken en keuzedelen: 180
    • leerjaar 1 180
    Eenmalige kosten: 500
    • laptop 500
    Totale geschatte kosten in € excl. Lesgeld en Overige kosten

    680

    Lesgeld

    Vanaf 18 jaar betaal je per schooljaar lesgeld (BOL) of cursusgeld (BBL)

    Overige kosten

    Je kiest zelf of je meedoet aan een (buitenlandse) excursie of activiteiten buiten school, voor ca. 50 euro per jaar. Deze kosten komen boven op de totale geschatte kosten.

      Laptop

      Je hebt een laptop nodig. Meer over laptop.

      Mbo-studentenfonds 

      Je komt mogelijk in aanmerking voor een bijdrage uit het Mbo-studentenfonds als er bepaalde financiële belemmeringen zijn. Meer over Mbo-studentenfonds.


    • Opleidingswijzer

      In de Opleidingswijzer vind je alles over jouw opleiding en hoe de opleiding in elkaar zit. Denk aan: Welke vakken krijg je? Hoeveel uur heb je les en ben je op stage of aan het werk? Welk beroep hoort bij je opleiding en hoe zit het met begeleiding, examens, diploma, kosten, afspraken en de voortgang van je studie?

      Opleidingswijzer

    • Studie in cijfers

    Wil je een vraag stellen over deze opleiding?

    Ga in gesprek met onze opleidingsadviseurs over deze opleiding en het Alfa-college.

    Aanmelden

    Aanmelden duurt ongeveer tien minuten. Klik op onderstaande knop "Meld je aan voor deze opleiding". Daarna kun je je gegevens invullen. Elke stap begint op een nieuw scherm. Voor het aanmelden heb je DigiD nodig.

    Wat je hebt ingevuld, wordt bewaard zolang je de internetbrowser open hebt staan. Tussendoor kun je dus je gegevens wijzigen.
    Meld je aan voor deze opleiding

    Misschien vind je deze opleidingen ook leuk

    Assistent metaal-, elektro- en installatietechniek (Entree NT2)
    GRONINGEN
    Assistent metaal-, elektro- en installatietechniek (Entree NT2)
    Assistent horeca, voeding of voedingsindustrie  (Entree NT2)
    GRONINGEN
    Assistent horeca, voeding of voedingsindustrie (Entree NT2)
    Assistent bouwen, wonen en onderhoud (Entree Bouw)
    GRONINGEN
    Assistent bouwen, wonen en onderhoud (Entree Bouw)

    Heeft deze informatie jou geholpen?

    niet goed erg goed