-
Iets voor jou?
- Je bent creatief
- Je vindt het leuk om met je handen te werken
- Je kunt goed samenwerken
- Je houdt van afwisseling in je werkzaamheden
- Op tijd opstaan en op zaterdag werken is voor jou geen probleem
Herken jij jezelf hierin, dan is de opleiding Zelfstandig werkend bakker iets voor jou! -
De opleiding
Deze opleiding bestaat uit een basisdeel, profieldelen en keuzedelen. Je volgt het eerste jaar een basis jaar (basisdeel) daarna kies je voor het profiel brood, banket of brood/banket (profieldeel). Tijdens de opleiding Zelfstandig werkend bakker leer je onder andere exclusieve producten te bereiden. Denk bijvoorbeeld aan schuim, chocolade werk, klassieke taarten, sierbrood, buitenlandse broodsoorten en streekproducten. Ook leer je onder andere om te gaan met voorraadbeheer, het opstellen van een planning en het bestellen van grondstoffen. Bij het Alfa-college staat persoonlijke aandacht centraal. De docenten van Business Brood en Banket kennen jou en je kunt altijd met je persoonlijke verhaal bij ze terecht.
-
Business School
Bij de Business School leiden we je op tot ondernemer van je eigen toekomst. Je wordt namelijk breed opgeleid. Na twee basisjaren ga je je in leerjaar 3 specialiseren. De rode draad is: jezelf ontwikkelen in ondernemen.
Op het ondernemersplein werk je individueel en met studiegenoten aan opdrachten en projecten, altijd onder begeleiding van een studiecoach. Theorie volg je op het instructieplein. Je kiest zelf wanneer je welke instructie volgt. Gastcolleges en bedrijfsbezoeken zijn een belangrijk onderdeel in de opleiding, zo kun je breed kennis maken met een specifieke opleidingsrichting.Uitstroomrichtingen
De uitstroomrichtingen zijn:
- B2HBO (niveau 4)
- Business Administration (niveau 4)
- Business Brood en banket (niveau 2, 3 en 4)
- Business Culinair (Horeca) - niveau 2, 3 en 4)
- Business Recreatie & Evenementen (niveau 4)
- Business Retail (niveau 3 en 4)
- International Business (niveau 4)
Haar- en Schoonheidsverzorging
Ook deze opleidingen behoren tot de Business School. Deze zijn echter niet gekoppeld aan bovenstaande opleidingen en volgen hun eigen onderwijsprogramma.
-
Uitdagend onderwijs
Het Alfa-college daagt je uit om het beste uit jezelf te halen. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om deel te nemen aan vakwedstrijden. Ook wordt er intensief samengewerkt met bakkers en bakkerijorganisaties. Jaarlijks worden de Marsepeindagen in het praktijklokaal gehouden. Eerstejaars assisteren bakkers uit Noord-Nederland bij de productie van marsepein voor de feestdagen. Een leuke praktijkervaring, waar je veel van leert.
-
Vakken
Tijdens de opleiding krijg je warenkennis, sierwerk, productietechnieken voor de bakkerij, het gebruiken van apparatuur, veiligheid en hygiëne. Schriftelijk en via digitale leermiddelen krijg je algemene bakkerijkennis.
Algemene vakken
Naast de vakken die direct met je toekomstige beroep te maken hebben, krijg je ook algemene vakken, zoals Nederlands, Engels, Duits, Loopbaan en burgerschap, Projecten en Economische vakken.
Als student Business Brood en Banket volg je een deel van bovenstaande vakken. In het eerste half jaar krijg je meer beroepsgerichte vakken. Daarnaast krijg je gastlessen en de mogelijkheid om je te oriënteren op het werkveld.
Keuzedelen
Je kiest zelf extra vakken (keuzedelen) die passen bij jouw vak, vakgebied of aangrenzend vakgebied. Daardoor ben je beter voorbereid op de snel veranderende arbeidsmarkt. Een docent begeleidt je natuurlijk in je keuze als je dat wilt. Per opleiding, en soms ook per school, verschilt het aanbod in keuzevakken. Op de Open dag krijg je meer informatie over keuzedelen.
-
Leerweg
Het eerste leerjaar is alleen in de BOL (beroepsopleidende leerweg) te volgen. Je gaat 3 dagen naar school en je loopt 2 dagen stage bij een erkend leerbedrijf. Samen met school wordt naar een stageadres gezocht. Vanaf leerjaar 2 is BBL (beroepsbegeleidende leerweg) mogelijk. Dan combineer je leren en werken. Je zoekt zelf een baan bij een erkend leerbedrijf en je gaat 1 of 2 dagen naar school.
-
Vooropleiding en toelating
Voor deze opleiding heb je één van de volgende diploma’s nodig:
- vmbo-diploma kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg
- overgangsbewijs van klas 3 naar klas 4 havo of vwo
- mbo-diploma niveau 2
-
Na je opleiding
Verder leren
Met een diploma op niveau 3 kun je eventueel doorstromen naar de opleiding Ondernemer bakkerij niveau 4.
Aan het werk
Als gediplomeerd Zelfstandig werkend bakker werk je bij een ambachtelijke bakkerij of in een winkel.
-
Schoolkosten
Voor je opleiding betaal je:
- les- of cursusgeld
- kosten voor boeken en ander (digitaal) lesmateriaal
- kosten voor extra activiteiten
Voor je opleiding betaal je verder:
- kosten voor onder andere de aanschaf van vakkleding (circa €200,-) en messenset (circa €90,-).
Les- of cursusgeld
Les- of cursusgeld betaal je alleen als je 18 jaar of ouder bent. Het bedrag geldt per jaar en wordt vastgesteld door de overheid. Voor meer informatie over studiefinanciering en les- en cursusgeld zie de website van DUO.
Meer info
Kijk hier voor meer informatie over schoolkosten en eventuele tegemoetkoming. Tijdens het kennismakingsgesprek kunnen we hier ook meer over vertellen. Bekijk de website van Studers voor meer informatie over lesmateriaal. -
Studie in cijfers
Studie in cijfers
Studie in Cijfers: de studiebijsluiter voor het mbo.
Studie in Cijfers geeft een paar belangrijke kenmerken van een opleiding weer. Informatie over je kans op een baan in jouw regio vind je op de website van Kans op werk.
Misschien ook interessant voor jou?
Zelfstandig werkend gastheer/-vrouw
HOOGEVEEN- BOL
- BBL
Zelfstandig werkend kok
HOOGEVEEN- BOL
- BBL