Alfa-college

Zelfstandig werkend kok HARDENBERG

Zelfstandig werkend kok HARDENBERG
Locatie
Parkweg 1A1, HARDENBERG
Type
BOL
Niveau
3
Opleidingsduur
3 jaar

Wat deze opleiding bijzonder maakt

  • Je werkt aan mooie gerechten in professionele keukens
  • Je leert ook leidinggeven en organiseren 
  • De beste voorbereiding op een toekomst als kok - wellicht in je eigen restaurant
  • In het kort

    Zelfstandig werkend kok niveau 3 is een opleiding die je volg terwijl je werkt in de keuken van een restaurant of hotel. 

    Met de opleiding breid je je vakkennis nog verder uit. Als zelfstandig werkend kok heb je uitgebreide ervaring nodig om maaltijden op professionele schaal zelfstandig te plannen en te bereiden - zonder voortdurend toezicht van een andere chef. Je leert onder andere keukenplanningen en begeleidt leerlinkskoks. Ook help je mee bij het opstellen van de menu's, kostenbeheersing en en keukencalculatie. 

    Heb je de opleiding Manager Ondernemer Horeca (MOH4) gedaan, dan is het mogelijk om deze opleiding in 1 jaar te doen

  • Iets voor jou?
    • Je wilt je als kok verder professionaliseren
    • Je ambieert een baan als chef de partie en later misschien zelfs (sous)chef
    • Je wilt alles leren over dranken en voedingsproducten
    • Je kunt goed plannen en bent een harde werker
    • Je bent gezond (in de keuken moet je veel staan) en stressbestendig
    • Je werkt graag in teamverband en bent sociaal vaardig
    • Je vindt onregelmatige werktijden niet erg.
  • De opleiding

    De opleiding tot Zelfstandig werkend kok volg je op het Alfa-college aan de Parkweg 1a1 in Hardenberg. Omdat het een vervolg op de opleiding Kok niveau 2 is, duurt deze niveau 3 opleiding maar 2 jaar. Je verdiept je kennis en kunde:

    • Je leert dieetmaaltijden te bereiden
    • Je doet uitgebreidere dranken- en warenkennis op
    • Je leert alles over het bereiden van wild.

    Tijdens deze opleiding kun je mee op leerzame, culinaire excursies naar het buitenland, bijvoorbeeld naar Italië.

  • Vakken

    Vakken

    • Bereiden van gerechten en componenten
    • Menu engineering
    • Beheren van keukenvoorraden
    • Economie
    • Sociale vaardigheden
    • Beoordelings- en sollicitatiegesprekken voeren.

    Algemene vakken

    • Nederlands
    • Rekenen
    • Engels.

    Keuzedelen

    Je kiest zelf nog enkele extra vakken om je als professioneel Zelfstandig werkend kok verder te ontwikkelen. Voor deze opleiding zijn er bijvoorbeeld de keuzevakken:

    • Fooddesign
    • Innovatie 
    • Eetcultuur en -wensen.

    Het aanbod kan wisselen. De keuzedelen introduceren wij in het eerste leerjaar van je opleiding. Je coach kan jou helpen bij het maken van je keuze.

  • Leerweg

    BOL

    In de beroepsopleidende leerweg (BOL) combineer je school en stage bij een erkend leerbedrijf. Je loopt stage in een restaurant. 

    • 3 dagen per week volg je theorielessen en praktijkvakken bij het Alfa-college
    • 2 dagen in de week loop je stage in een restaurant.

    BBL

    In de beroepsbegeleidende leerweg (BBL) combineer je school met een baan in een professionele keuken. Wat je op school leert, kun je meteen in de praktijk brengen:

    • 1 dag per week ga je naar school
    • 4 dagen in de week werk je bij een leerbedrijf.

    Je zoekt zelf een baan van minimaal 20 uur per week bij een erkend leerbedrijf. 

  • Vooropleiding en toelating

    Om deze opleiding te kunnen volgen, heb je een van de volgende diploma’s nodig: 

    • Mbo-diploma Kok niveau 2
    • Mbo-diploma Manager/ondernemer horeca niveau 4.

    Heb je de opleiding Kok niveau 2 gevolgd dan is het mogelijk om deze opleiding in 1 jaar te doen. Vraag naar de mogelijkheden.

  • Na je opleiding

    Verder leren?

    Heb je deze opleiding op niveau 3 afgerond, dan kun je doorstromen naar een opleiding op niveau 4 binnen Horeca of een andere mbo niveau 4 opleiding. Per opleiding kunnen de eisen voor vooropleiding en toelating verschillen. 

    Aan het werk?

    Als gediplomeerd Zelfstandig werkend kok kun je direct aan het werk. Bijvoorbeeld als chef de partie in een restaurant of hotel. Na enkele jaren werkervaring opdoen promoveer je tot sous-chef. Werk je in een restaurant of hotel met een gastronomische kaart, dan heb je de mogelijkheid om binnen het bedrijf je leermeester diploma te halen. 

  • Schoolkosten

    Er vallen verschillende zaken onder Schoolkosten. Meer over schoolkosten.

    Leermiddelen

    Je zorgt zelf voor de leermiddelen door ze te kopen, huren en/of lenen, bijvoorbeeld:
    • boeken, readers en licenties
    • overige middelen, zoals schrijfmaterialen.

    Hiernaast heb je nog eenmalige kosten voor leermiddelen:
    • laptop; let op: Word, Excel en PowerPoint krijg je gratis via school (Office-pakket)
    • andere leermiddelen (per opleiding kan dit verschillen), bijvoorbeeld: rekenmachine, sportkleding en -schoenen, gereedschap, bedrijfskleding en -schoenen.

    Kosten voor deze opleiding:

    Boeken, readers en licenties voor vakken (incl. keuzedelen ca 1 per jaar à €40):
    538
    • leerjaar 1 380
    • leerjaar 2
    158
    • leerjaar 3      -  
    Eenmalige geschatte kosten

    500
    • laptop 500
    Totale geschatte kosten in € excl. lesgeld of cursusgeld en overige kosten

    1038

    Lesgeld of Cursusgeld

    Vanaf 18 jaar betaal je per schooljaar cursusgeld (BBL).

    Overige kosten

    Je kiest zelf of je meedoet aan een excursie of activiteiten buiten school. Deze kosten komen boven op de totale geschatte kosten.

    Laptop

    Je hebt een laptop nodig. Meer over laptop.

    Mbo-studentenfonds 

    Je komt mogelijk in aanmerking voor een bijdrage uit het Mbo-studentenfonds als er bepaalde financiële belemmeringen zijn. Meer over Mbo-studentenfonds.

  • Opleidingswijzer

    In de Opleidingswijzer vind je alles over jouw opleiding en hoe de opleiding in elkaar zit. Denk aan: Welke vakken krijg je? Hoeveel uur heb je les en ben je op stage of aan het werk? Welk beroep hoort bij je opleiding en hoe zit het met begeleiding, examens, diploma, kosten, afspraken en de voortgang van je studie?

    Opleidingswijzer BOL

    Opleidingswijzer BOL

  • Studie in cijfers

Aanmelden

Aanmelden duurt ongeveer tien minuten. Klik op onderstaande knop "Meld je aan voor deze opleiding". Daarna kun je je gegevens invullen. Elke stap begint op een nieuw scherm. Voor het aanmelden heb je DigiD nodig.

Wat je hebt ingevuld, wordt bewaard zolang je de internetbrowser open hebt staan. Tussendoor kun je dus je gegevens wijzigen.
Meld je aan voor deze opleiding

Misschien vind je deze opleidingen ook leuk

Gastheer/-vrouw N3
HARDENBERG
Gastheer/-vrouw N3

Heeft deze informatie jou geholpen?

niet goed erg goed