
Software developer GRONINGEN
Kies voor welke type opleiding je wilt aanmelden
School en stage (BOL)
Bij een BOL-opleiding (beroepsopleidende leerweg) combineer je school met een stage bij een erkend leerbedrijf. Stage neemt ongeveer 20-60 procent van de tijd in.
Meld je aan voor de BOL-opleidingWerken en leren (BBL)
Bij een BBL-opleiding (beroepsbegeleidende leerweg) combineer je leren met een betaalde baan bij een erkend leerbedrijf. Meestal werk je vier dagen in de week en ga je één of twee dagdelen naar school.
Meld je aan voor de BBL-opleiding- Locatie
- Boumaboulevard 573, GRONINGEN
- Type
- BBL, BOL
- Niveau
- 4
- Opleidingsduur
- 4 jaar
Wat deze opleiding bijzonder maakt
- Brede basis, vier specialisaties/uitstroomprofielen: Web Developer, Mobile Developer, Game Developer en Sensor technologie Developer en daarbij de allround-kwalificatie
- Combineer je creativiteit met technisch programmeren. Je leert alles over de programmeertalen om games en applicaties te ontwikkelen
- Bedrijven voor website-, game- en applicatieontwikkeling staan te springen om jou
-
In het kortBen je geïnteresseerd in de technische werking van games of software? Als Software developer programmeer en ontwikkel je webapplicaties, mobile-apps, games en/of sensor technologie-apps voor bijv. je slimme huis.
Tijdens de opleiding leer je alles over de programmeertalen om games en applicaties te ontwikkelen. Wil jij misschien van gaming (niet als speler, maar als bedenker en programmeur) je werk maken? Of ben jij degene die dé mobile-app, die al lang gemaakt had moeten zijn, nu eindelijk gaat realiseren? Wellicht heb jij een briljant idee voor de toepassing van een sensor die jij mist in deze 21e eeuw! -
Iets voor jou?
- Je kunt goed met computers overweg
- Je vindt het leuk om (web)applicaties / programma’s / games te bedenken en te ontwikkelen
- Je hebt logisch inzicht
- Je kunt probleemoplossend denken
- Je wilt alles weten van apps en/of games
- Je wilt programmeertalen leren
- Je bent een creatieve en innovatieve denker
- Je staat ervoor open om met anderen samen te werken
- Naast je tijd op school, ben je bereid er ook veel tijd in te steken
-
De opleiding
Je opleiding volg je op het Alfa-college aan de Boumaboulevard in Groningen. Vanaf het begin bieden we je veel gerichte instructiemomenten aangeboden om jouw programmeerkennis en -vaardigheden te verbreden. Ook maak je kennis met andere aspecten van het ICT-vak en kun je een kijkje nemen in een buitenlandse keuken. De opleiding is opgebouwd rond thema’s, projecten en stages die horen bij de ontwikkelingsfase waarin jij je bevindt. Het is goed mogelijk om uit te stromen in een richting die bij je past. Na je stage kies je of je je specialiseert in frontend-, backend, of full stack-ontwikkeling.
Modules
De opleiding is opgebouwd uit modules. Tijdens een module werk je enkele weken aan je kennis. Alle modules sluit je af met een praktische opdracht. Denk je dat je kunt aantonen dat je een bepaalde module al beheerst? Dan kun je mogelijk vrijstelling krijgen. Dit bespreek je met de betreffende vakdocent en je studieloopbaanbegeleider. Een voorbeeld van een module in het eerste studiejaar is 'Je eigen portfolio-site'.
Persoonlijke begeleiding
Je krijgt een persoonlijke studieloopbaanbegeleider (SLB’er) toegewezen. Deze begeleidt je gedurende de opleiding met onder andere je studievoortgang, keuzemogelijkheden, versnellen of vertragen (maatwerk) of bijvoorbeeld extra zorg in samenwerking met het Loopbaancentrum (LBC). -
Vakken
Praktijkgerichte vakken
HTML/CSS JavaScript JavaScript frameworks als ReactJS, VueJS en Angular
PHP (Laravel) API Android studio
Unity3D HTML5 canvas C# React Native Java C++ OpenGL
Python
Algemene vakken
- Nederlands
- Rekenen
- Engels
- Burgerschap
Keuzedelen
Je kiest drie keuzedelen uit een locatiebreed aanbod. Hoewel de keuze helemaal vrij is, kun je ook voor keuzedelen kiezen die ondersteunend zijn voor software development, bijvoorbeeld:
- Digitale vaardigheden gevorderd
- Voorbereiding hbo
- Ondernemend gedrag
- Voorbereiding hbo-wiskunde
Het aanbod kan wisselen. Een docent kan je in je keuze begeleiden.
- Nederlands
-
Leerweg
Beroepsopleidende leerweg (BOL)
In de beroepsopleidende leerweg ga je naar school en loop je daarnaast een aantal keer stage bij een erkend leerbedrijf. De stages zijn vijf dagen per week en moet je zelf regelen. Uiteraard wordt je daar goed in begeleid door het docententeam.
Beroepsbegeleidende leerweg (BBL)
In de beroepsbegeleidende leerweg combineer je werken en leren. Je zoekt zelf een baan bij een erkend leerbedrijf en je gaat één dag per week naar school. Je doet dus alle praktijkervaring op in het bedrijf waar je werkt. Je werkt minimaal 20 uur per week.
-
Vooropleiding en toelating
Voor deze opleiding heb je nodig:
- vmbo-diploma kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg of
- overgangsbewijs van klas 3 naar klas 4 havo of vwo of
- mbo-diploma niveau 2 of 3
Aanvullende toelatingseisen
Na je aanmelding krijg je een uitnodiging voor een kennismakingsgesprek. Tijdens dit gesprek kijken we of de opleiding goed bij je past en of je voldoende creatief talent en motivatie hebt.
- vmbo-diploma kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg of
-
Na je opleiding
Verder leren?
Met je diploma Software Developer kun je doorstromen naar een verwante hbo-opleiding.
We onderhouden nauwe contacten met de hbo ICT-opleiding van de Hanzehogeschool. De studenten die daar door willen studeren, kunnen drie vakken volgen op het gebied van wiskunde en programmeren. Zo kun je vrijstellingen behalen voor het eerste jaar en heb je een soepele overgang naar het hbo.
Verwante algemene hbo-opleidingen:- Hogeschool voor de Kunsten Utrecht (HKU)
- BUAS in Breda (Breda University of Applied Sciences)
- Hbo-ICT / Game Development (Groningen, Leeuwarden, Amsterdam, Eindhoven, Tilburg)
Aan het werk?
Als gediplomeerd Software Developer kun je aan de slag bij bijvoorbeeld ontwikkelstudio's die websites, apps of (serious) games ontwikkelen. Bedrijven die (online) software ontwikkelen voor aansturing van apparaten of bedrijven die speciale (online) software ontwikkelen voor specifieke diensten. Zelf een bedrijf starten als software developer is zéker ook een optie!
-
Schoolkosten
Er vallen verschillende zaken onder Schoolkosten. Meer over schoolkosten.
Leermiddelen
Je zorgt zelf voor de leermiddelen door ze te kopen, huren en/of lenen, bijvoorbeeld:
• boeken, readers en licenties
• overige middelen, zoals schrijfmaterialen.
Hiernaast heb je nog eenmalige kosten voor leermiddelen:
• laptop: geen Chromebook; let op: Word, Excel en PowerPoint krijg je gratis via school (Office-pakket)
• andere leermiddelen (per opleiding kan dit verschillen), bijvoorbeeld: rekenmachine, sportkleding en -schoenen, gereedschap, bedrijfskleding en -schoenen.Kosten voor deze opleiding (BOL en BBL):
Boeken, readers en licenties voor vakken en keuzedelen:
2.100
• leerjaar 1 1.500
• leerjaar 2
200
• leerjaar 3
200
• leerjaar 4
200
Eenmalige kosten:
1.250
• laptop
1.250
Totale geschatte kosten in € excl. lesgeld of cursusgeld en overige kosten
3.350
Lesgeld of cursusgeld
Vanaf 18 jaar betaal je per schooljaar lesgeld (BOL) of cursusgeld (BBL).
Overige kosten
Je kiest zelf of je meedoet aan een excursie of activiteiten buiten school, zoals een studiereis naar het buitenland voor ca. 400 euro. Deze kosten komen boven op de totale geschatte kosten.
Laptop
Je hebt een laptop nodig. Meer over Laptop.
Mbo-studentenfonds
Je komt mogelijk in aanmerking voor een bijdrage uit het Mbo-studentenfonds als er bepaalde financiële belemmeringen zijn. Meer over Mbo-studentenfonds.
-
Studie in cijfers